Niveus hírlevél – 2022. január

2022-01-31

Niveus hírlevél – 2022. január

Jövőre várhatóan itt a globális minimumadó. 2022. február 1-től már sokkal szélesebb kör fér hozzá a tényleges tulajdonosi adatbázishoz. Még sincs teljes biztonságban az szja visszatérítés. Januári hírlevelünkben ezekkel a témákkal foglalkozunk.

Jövőre várhatóan itt a globális minimumadó

A globális minimumadót már évekkel ezelőtt beharangozták és – bár jelenleg Magyarország csak feltételekkel támogatja – jövőre várhatóan alkalmazni is kell majd. A sikeresnek mondható magyar érdekérvényesítés ellenére is, 2023-tól bizonyosan nagy számban lesznek olyan hazánkban működő leányvállalatok, akiknek vagy több társasági adót kell fizetniük, vagy nagyon bonyolult számítási feladatokkal kell megküzdeniük.

Az OECD által elfogadott globális minimumadó lényege, hogy minden multinacionális nagyvállalat – melyek konszolidált árbevétele a 750 millió eurót eléri – többletadó fizetésére készülhet azon országokban működő leányvállalatai után, ahol a helyi effektív adókulcs nem éri el a 15%-ot.

Mivel Magyarországon a társasági adó nominális kulcsa 9%, - amely a nemzetközileg elvárt minimum alatt marad - és számos hazai leányvállalat tartozik olyan globális cégcsoporthoz, amelynek árbevétele eléri a küszöbértéket, így bizonyos magyar vállalatok mindenképpen érintettek lesznek. Ugyanakkor a KKV szektorba tartozó többség számára a globális minimumadó bevezetése semmilyen változást nem fog jelenteni, számukra megmaradhat a 9%-os társasági adó. Februári hírlevelünkben az elvárt minimumadó várható előírásairól részletesebb tájékoztatást fogunk nyújtani.

2022. február 1-től bővül a tényleges tulajdonosi adatbázishoz hozzáféréssel rendelkezők köre

A tényleges tulajdonosokra vonatkozó központi nyilvántartást magában foglaló jogszabályt – az Európai Uniós Irányelvekkel összhangban – 2021 májusában hirdették ki, ugyanakkor több fontos pontja idén lép hatályba.

2022.február 1-től lépnek hatályba a jogszabály azon fontos előírásai, amelyek kibővítik a nyilvántartáshoz való hozzáférési kört. Ettől a dátumtól nem csak maga a cégtulajdonos, de hatóság, ügyészség, bíróság, a felügyeletet ellátó szerv, valamint a pénzmosás megelőzéséről szóló jogszabály előírásai alá tartozó szolgáltatók [könyvelők, adótanácsadók, ügyvédek] is hozzáférhetnek az adatokhoz.

Továbbá, a hozzáféréssel rendelkezőknek kötelességük lesz az általuk észlelt esetleges eltéréseket jelenteni az adóhatóságnak. Mindezeken kívül, szintén 2022. február 1-től a NAV egy ún. nemzeti nyilvántartási számot, valamint egy megbízhatósági fokozatot (ún. TT indexet) rendel az adatszolgáltatóhoz, amely alakulásának függvényében kell a következményekkel számolni. A pénzmosás megelőzéséről szóló jogszabály előírásai alá tartozó szolgáltatók (elsősorban könyvelők, adótanácsadók, székhelyszolgáltató, ügyvédek) az ügyfélátvilágítás során kötelesek figyelembe venni a nyilvántartásban szereplő adatokat, illetve azok alapján kell eljárniuk.

 2022.július 1-től újabb jogszabály részek lépnek hatályba: ekkortól díjfizetés ellenében már nem csak a fent említett szervek és személyek, hanem bárki hozzáférhet a nyilvántartásban tárolt adatokhoz..

Még sincs teljes biztonságban az szja-visszatérítés

2022.január 24-én jelent meg a kormány döntése (17/2022. (I. 24.) Korm. rendelet), amely mentesíti a gyermeket nevelő szülők adóvisszatérítését a követelésfoglalás alól. Fontos azonban tudni, hogy ez nem jelenti azt, hogy erre az összegre a végrehajtók egyáltalán nem tehetnék rá a kezüket. Amint az összeg megérkezett a bankszámlára, az ott lévő pénzre vonatkozó szabályok alapján lehet belőle végrehajtani és a pénzből vásárolt esetleges értéktárgyakat is az általános szabályok alapján lehet majd végrehajtani.

Akinek tehát inkasszó van például a bankszámláján, az rögtön el is fog esni ettől az összegtől. Bár a mentesítés könnyebbséget jelent az adósoknak, ettől még az adóvisszatérítés ténylegesen nem mentesül a végrehajtás alól. A kormány döntése így leginkább az állam életét könnyíti meg azzal, hogy nem kell másnak utalni a visszatérítést, mint az eredeti jogosult.

Amennyiben a fentiekkel kapcsolatban kérdése merülne fel, kérjük, forduljon hozzánk bizalommal.

Share this page and start a discussion:

Hírek

A Niveus Consulting Group közleménye a minimálbér növelés hatásairól

Mivel az elmúlt években erősödött a trend, hogy egyre több fizetési kötelezettséget és juttatást a minimálbérhez kötnek, ezzel biztosítva az összegek automatikus növekedését, a legalacsonyabb jövedelem 16 százalékos emelése után számos területen kell újrakalkulálni.

Elolvasom

Hungarian Tools Help tax Morale, With Leeway for Improvement

While Hungary’s tax morale has significantly improved in the past two decades, there is room for improvement to better incentivize taxpayer willingness...

Elolvasom

Niveus Consulting Group kommentár - 2020.04.07.

További részletek derültek ki a gazdaságélénkítő csomagról – bíztató jelek. A kormány mai sajtótájékoztatóján a tegnapi bejelentések után több részlet derült ki a tervezett gazdaságélénkítő lépésekről és ezek mindenképpen pozitívan értékelendőek. A csomag részben pótolja a kieső...

Elolvasom

Kapcsolat

+36 30 861 4009

Köszönjük üzenetét!

Kollégáink hamarosan felveszik önnel a kapcsolatot!