Niveus Consulting Group kommentár - 2020.03.17.

2020-03-17

Adótanácsadók Egyesületének álláspontja a KKV-k részére szükségesnek tartott egyes adózási, bevallási, adatszolgáltatási jogszabályok átmeneti könnyítésére.
Fischer Ádám, a Niveus Consulting Group jogi partnere szerint a javaslatok a KKV-k likviditási problémáinak kezelésére és a vállalkozások adminisztrációs terheinek átmeneti csökkentésére nyújthatnak megoldást.

„Vészesen közeleg március 20-a, a havi bevallók áfa-fizetésének napja. Figyelemmel a koronavírus okozta helyzetre, ez több vállalkozást fog nagyon rosszul érinteni. Különös tekintettel arra, hogy az áfa-fizetési kötelezettség akkor is felmerül, ha a – feltehetőleg szintén cash-flow problémákkal küzdő vevő nem fizette ki a számlát.

Az Adótanácsadók Egyesülete által javasolt megoldás, a pénzforgalmi elszámolásra való egyszerűsített áttérés erre megoldás lenne, bár sajnos csak részben. Emlékeztetőül, a pénzforgalmi elszámolás lényege, hogy a főszabállyal ellentétben csak akkor kell befizetni az áfát, ha a vevő fizetett, függetlenül attól, hogy a számlán milyen teljesítési időpont szerepel. Viszont egyrészt a most március 20-án fizetendő áfára már nem tud hatással lenni egy ilyen változás – vagy könyvelési rémálmot okozna a cégeknek. Másrészt pénzforgalmi elszámolásra csak évi 125.000.000 forintos árbevételig lehet bejelentkezni. Ez tehát csak a kisebb vállalkozásokon segítene (akiknek a helyzete természetesen szintén nagyon nehéz most).

Tekintettel arra, hogy most a legfontosabb a gazdaság működésének fenntartása, maximálisan támogatjuk az adminisztrációs kötelezettségek elhalasztását, így különösen az adóbevallás benyújtásához alapvetően nem szükséges, inkább az ellenőrzést megkönnyítő nyilatkozatok megtételét, mint az összesítő nyilatkozat.

Mivel most a NAV is takarékon tud csak működni, nyilván nem az ellenőrzés lesz a leghangsúlyosabb tevékenység. Az adminisztratív könnyítések viszont nem fognak segíteni azokon a vállalkozásokon, amelyeknek az egyik napról a másikra eltűnt a fizetőközönsége, tehát ezeknek az intézkedéseknek csak akkor lesz értelme, ha tényleges fizetési könnyítéssel párosulnak, ahogy más országok példája mutatja.

Információink szerint a Pénzügyminisztériumban folyamatosan mérlegelik az esetleges könnyítési lehetőségeket, igazodva természetesen az uniós alapelvekhez és a folyamatosan változó helyzethez.”

 

 

 

Share this page and start a discussion:

Kérdése van?
Forduljon bizalommal szakértő kollégánkhoz

Hírek

A koronavírus miatt halasztást kapnak az agresszív adótervezők

Alig egy hete az EU tagállamai megegyeztek abban, hogy fél évvel elhalasztanák az adatszolgáltatási kötelezettséget, amely a határon átnyúló, agresszív adóstruktúrák jelentésére vonatkozik. A vállalatoknak azonban továbbra is fel kell készülniük az adatszolgáltatásra...

Elolvasom

Brexit – a brit üzleti partnereket továbbra sem árt kifizetni

2020. január 31-én az Egyesült Királyság kilép az EU-ból és ez nem csak a kint dolgozó magyarokat, hanem a cégeket is érinti. Az utóbbi évtizedekben az EU egy jól működő rendszert alakított ki arra az esetre, ha egy külföldi vállalat tartozik egy magyarnak, vagy fordítva. Ez gyökeresen megváltozhat a...

Elolvasom

Kapcsolat

+36 30 861 4009

Köszönjük üzenetét!

Kollégáink hamarosan felveszik önnel a kapcsolatot!