Átalakulás KIVA-soknak – ITT a megoldás

2023-11-03

Minden vállalkozás életében fontos, hogy időközönként áttekintse jogi és adózási struktúráját, hiszen a dinamikusan változó jogszabályi környezetben izgalmas lehetőségek vagy akár buktatók is rejlenek. Ez a stratégiai lépés a vállalat jövedelmezőségéhez, sikeréhez is fontos lehet. Nem minden vállalkozás számára tette lehetővé a hazai szabályozás a kedvező feltételekkel történő átalakulást, de az őszi adócsomag új lehetőséget nyit a kisvállalati adózást, KIVA-t-t alkalmazó vállalkozások számára is az átstrukturálásra!

A Niveus Consulting Group teljes körű szolgáltatással áll azon cégek rendelkezésére, akik a KIVA szabályok változása kapcsán keresnek új lehetőségeket, szeretnének valamilyen, akár évek óta halogatott átalakulást végrehajtani, vagy felmérnék az előnyeit egy újabb, észszerűbb vállalati struktúrának.

A kisvállalati adó (KIVA) eddigi szabályai alapján a KIVA szerint adózó cégek nem egyesülhetnek más céggel, nem válhatnak szét, különben elveszítik a KIVA szerinti adózás lehetőségét, és két évig nem is választhatják újra ezt a kedvező adózási módot.

A benyújtott 2023 őszi adócsomagban bevezettek egy kivételt, és ugyan szűk körben, de lehetővé tették a KIVA szerinti adózó cégek egyesülését, szétválását bizonyos feltételek esetén, így a KIVA-s cégek számára is lehetővé vált az átalakulás!

MIBEN LEHET A NIVEUS CONSULTING GROUP A SEGÍTSÉGÜKRE?

Niveus Consulting Group egyablakos kiszolgálásban, teljes körű szolgáltatással áll a cégek rendelkezésére cégátalakulási projektekhez kapcsolódóan.

A Niveus Consulting Groupnál minden szakértelem adott ahhoz, hogy az átalakulást előkészítsék, a cégcsoport számára legkedvezőbb struktúrát kialakítsák és az átalakulást teljeskörűen végre is hajtsák.

Amennyiben már felmerült Önökben az átalakulás gondolata, csak a folyamat bonyolultsága okán vagy a hatályos szabályok miatt nem vágtak bele, vagy úgy látják, hogy adóelőnyt érhetnének el a KIVA szabályok minél teljeskörűbb kiaknázásával, akkor örömmel segítünk az alábbi szolgáltatások összehangolt biztosításával!

Adótanácsadás

A jogszabály szűk körben biztosítja a KIVA alanyiság megőrzését átalakulás esetén, ezért gondos adótervezést igényel a cégek részéről az, hogy biztosan a feltételeknek megfelelő átalakulást hajtsanak végre és a jövőben is KIVA szerint adózhassanak.

A jelenleg nem KIVA szerint adózó cégek is be tudnak olvadni KIVA-s cégekbe, ezért érdemes a teljes cégstruktúrát átvilágítva feltárni, hogy van-e esetleg lehetőség a KIVA-ból származó előnyök még nagyobb kiaknázására.

Jogi szolgáltatások

Az átalakulás szükségszerűen vonja maga után az ehhez szükséges jogi munkák elvégzését. A Niveus Legal | Halmos és Jánosi Ügyvédi Iroda a Niveus Consulting Group adótanácsadóival és könyvvizsgálójával szoros együttműködésben tudja biztosítani az átalakulás jogi támogatását.

A kapcsolódó jogi szolgáltatások kiterjednek a szükséges társasági dokumentáció elkészítésére, a cégjogi lépések koordinációjára és lebonyolítására, valamint a cégeljárásban történő képviseletre.

Könyvvizsgálat

A cégek átalakulását szabályozó jogszabályok értelmében az átalakulás esetén kötelező a könyvvizsgálat, amely könyvvizsgálatot ráadásul nem végezhet el a cég saját könyvvizsgálója.

A Niveus Consulting Group könyvvizsgálói a többi részterülettel szoros együttműködésben eljárva tudják hatékonyan lefolytatni az érintett cégek könyvvizsgálatát.

 

Keressen bennünket bizalommal:

Fischer Ádám, ügyvéd, adószakértő

+36 20 499 9503

adam.fischer@niveus.hu

 

A KIVA-s átalakulásról szóló szolgáltatásunkat bemutató kiadványunkat az alábbiakban letöltheti: Letöltés

Share this page and start a discussion:

Kérdése van?
Forduljon bizalommal szakértő kollégánkhoz

Hírek

A Niveus Consulting Group kommentárja a várható 4%-os szociális hozzájárulási adócsökkentésről

Niveus Consulting Group vélemény az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) bejelentéséhez, amely a 200 ezer forintos minimálbér elérése érdekében javaslatot tett arra, hogy 2022. január 1-től a munkaadókat terhelő szociális hozzájárulási adó (szocho) mértéke 4 százalékponttal csökkenjen.

Elolvasom

A bevallási határidő kitolását sürgeti a Niveus Consulting Group

A kormány már tavaly áprilisban a 140/2020. (IV. 21.) rendeletében szabályozta a bevallások későbbi beadásának lehetőségét. A Niveus Consulting Group szerint ez az adminisztrációs enyhítés idén is ráférne a cégekre...

Elolvasom

Niveus hírlevél – 2024. január

Pályázati felhívás elektromos járművek beszerzéséhez. Számos pontban változott a Számviteli törvény, a legfőbb változásokat két külön hírlevélben ismertetjük. Új kötelezettség a láthatáron – fenntarthatósági jelentés (ESG). 2024-es változások az EPR szabályozásban. Új vezetőket köszönthet a Niveus Consulting Group. Januári hírlevelünkben ezekkel a témákkal foglalkozunk.

Elolvasom

Kapcsolat

+36 30 861 4009

Köszönjük üzenetét!

Kollégáink hamarosan felveszik önnel a kapcsolatot!