Felére csökkent a KKV-k értéke

2023-03-01

Felére csökkent a KKV-k értéke

 

  • A Niveus Consulting Group által készített felmérés alapján Magyarországon a gazdasági válság hatására 2020-2022 között közel 50 százalékkal is csökkenhetett a magyarországi kis- és középvállalkozások értéke, amennyiben a cégvezetők nem reagáltak megfelelően a környezeti változásokra.
  • A lengyelországi KKV-k ugyanezen időszak alatt 40 százalékkal veszítettük értékükből, míg a cseh vállalkozások csupán 34 százalékkal.
  • Az értékcsökkenést a megfelelő üzleti tervezés, az energiahatékonysági célokat szolgáló beruházások, valamint az ESG rendszer tudatos tervezése ellensúlyozhatja.

A kkv-k értékének csökkenése az elmúlt években

A gazdasági válság hatása a mindennapjainkban is megfigyelhető, az élelmiszer-, és alapanyagárak jól tükrözik a makrogazdaságban bekövetkezett változásokat. A drágulás mértéke ezen esetekben könnyen számszerűsíthető, ugyanakkor érdemes tisztában lenni azzal is, hogy az elmúlt években a vállalkozásunk értéke hogyan alakult, hiszen cégértékelésre ritkán kerül sor a kis- és középvállalkozások életében.

A Niveus Consulting Group makrokörnyezeti adatok alapján felmérte a magyarországi kis- és középvállalkozások cégértékének lehetséges alakulását az elmúlt két esztendőt illetően. Ennek során azt kutatták, hogy a makrogazdaságban bekövetkezett változások (kamatkörnyezet alakulása, befektetési lehetőségek kockázata) milyen hatást gyakoroltak a vállalkozások értékére vonatkozóan a 2020. december 31. és 2021.december 31., valamint a 2021. december 31. és 2022. december 31. időpontok között.

Egy vállalatértékelés során a potenciális befektető elvárt hozama kerül összehasonlításra a befektetés, azaz a vállalat jövőben várható hozamával. A befektető az elvárt hozamát egyéb, értékpapírpiaci befektetési lehetőségek alapján képes megállapítani. Az évről évre megfigyelhető kamatnövekedés, valamint a tőzsdei befektetések fokozódó kockázatossága magasabb elvárásokkal ruházza fel a befektetőket, így a vállalkozásoknak is arányosan magasabb éves hozamot kell elérnie ahhoz, hogy cégértékük ne csökkenjen. A felmérés során a Niveus azt az állapotot vizsgálta, hogy mennyivel csökken a vállalkozások értéke, amennyiben a szokásos üzletmenetet folytatva nem törekednek az említett hozamkompenzációra. Az értékelés eredménye összehasonlításra került a Lengyelországban, valamint a Csehországban megfigyelhető változásokkal is.

Németh Balázs, a Niveus Consulting Group tranzakciós tanácsadási üzletágának szenior tanácsadója kiemelte, hogy a felmérés alapján az állapítható meg, hogy a magyarországi kis- és középvállalkozások értéke 2020. december 31. és 2021. december 31. között 15 százalékkal, míg 2021. december 31. és 2022. december 31. között 38 százalékkal csökkent a gazdaságban bekövetkezett változások hatására. A két év tekintetében bekövetkezett értékcsökkenés összesen 47 százaléknak felel meg, ami azt jelenti, hogy a vállalkozások értéke ezen idő alatt akár felére is csökkenhetett, amennyiben a tulajdonosok és a cégvezetők nem tették meg a kellő intézkedéseket a válság kezelésére. A lengyelországi kis – és középvállalkozások esetében minimálisan jobb gazdasági környezetről beszélhetünk, cégértékükben 2020-ról 2021-re 14 százalékos, míg 2021-ről 2022-re 30 százalékos csökkenés figyelhető meg. A legmérsékeltebb változás a csehországi kis- és középvállalkozásoknál mutatkozik, a vizsgált időpontok között 9 és 28 százalékos mértékben csökkentek a cégértékek.

Tanácsok a cégérték-csökkenés ellensúlyozására

A gazdasági válság cégérték-csökkentő hatását a vállalkozások tulajdonosai és vezetői a megfelelő intézkedésekkel képesek lehetnek ellensúlyozni. Ezen intézkedések közül számos cég- és iparágspecifikusnak tekinthető, ugyanakkor az alábbiakban bemutatásra kerülő pontok minden vállalkozás életében aktuálisnak számítanak.

Gazdasági válság esetén kiemelt figyelmet kell fordítani a megfelelő üzleti tervezésre. A makrogazdaságban bekövetkezett változások jelentős hatást gyakorolnak az egyes vállalkozások üzleti tevékenységére, ezáltal bevételeire és költségeire is, így a megelőző években készített üzleti terv felülvizsgálata mindenképp indokoltnak tekintendő napjainkban is.

A válság során begyűrűző energiaár-növekedés jelentős mértékben megnövelte a vállalkozások költségeit, mely nagyban hozzájárult értékük csökkenéséhez is. Ezzel párhuzamosan az alacsony rezsiköltségekkel rendelkező cégek manapság kiemelkedő befektetési lehetőségekkel kecsegtetnek. Megfelelő finanszírozás mellett ezek alapján a magyarországi kis- és középvállalkozások számára az energiahatékonysági célokat szolgáló beruházások is megfelelő eszközei lehetnek a válság kezelésének.

Az elmúlt években a vállalkozásoknak meg kellett ismerkedniük az ESG (Environmental, social, and corporate governance), azaz a környezeti, a társadalmi és a vállalatirányítási hatások összegző fogalmával is. A vállalkozások megfelelő környezettudatossága, kapcsolatrendszere, vallott elvei kimutatottan értéknövelő hatással rendelkezhetnek, amennyiben kellő figyelmet fordítanak ezen pontokra a cégvezetők. A vállalatértékelési szakembereket megfigyelhetően egyre jobban foglalkoztatja az ESG hatásának számszerűsítése, mely a jövőben kiemelt fontosságú paramétere lehet a cégérték megállapításának is. A kis- és középvállalkozások esetében jelentős értéknövekedést generálhat az ESG rendszer tudatos tervezése is.

Share this page and start a discussion:

Hírek

Niveus Consulting Group kommentár - 2020.04.07.

További részletek derültek ki a gazdaságélénkítő csomagról – bíztató jelek. A kormány mai sajtótájékoztatóján a tegnapi bejelentések után több részlet derült ki a tervezett gazdaságélénkítő lépésekről és ezek mindenképpen pozitívan értékelendőek. A csomag részben pótolja a kieső...

Elolvasom

A bevallási határidő kitolását sürgeti a Niveus Consulting Group

A kormány már tavaly áprilisban a 140/2020. (IV. 21.) rendeletében szabályozta a bevallások későbbi beadásának lehetőségét. A Niveus Consulting Group szerint ez az adminisztrációs enyhítés idén is ráférne a cégekre...

Elolvasom

Kapcsolat

+36 30 861 4009

Köszönjük üzenetét!

Kollégáink hamarosan felveszik önnel a kapcsolatot!