Sajtóközleményünk az elektronikus aláírás bevezetésének elhalasztásáról

2023-09-28

Halmos Tamás, a Niveus Legal | Halmos és Jánosi Ügyvédi Iroda irodavezető partnere

 

Elektronikus ingatlan-nyilvántartási rendszer bevezetése – halasztás várható

 

Az elektronikus ingatlan-nyilvántartási rendszer (E-ING) bevezetésével kötelezővé válik az elektronikus aláírás használata ingatlan tulajdonjogának átruházásakor, ideértve az ingatlanok adásvételét is, ugyanis a tulajdonjog átruházásához szükséges bejegyzési engedélyt az új ingatlan-nyilvántartási törvény végrehajtási rendelete értelmében elektronikus űrlapon kell létrehozni, amelyet minősített vagy minősített tanúsítványon alapuló fokozott biztonságú elektronikus aláírás elhelyezésével vagy AVDH szolgáltatással kell hitelesíteni. Abban az esetben tehát, ha az ügyfél az adásvételi szerződés aláírásakor nem rendelkezik ezen elektronikus aláírási megoldások valamelyikével, nem fogja tudni aláírni a bejegyzési engedélyt, ezáltal az ügylet meghiúsulhat.

Az elmúlt napokban fontos tájékoztatást kaptak a hazai ügyvédek a Magyar Ügyvédi Kamarától az E-ING rendszer bevezetésével kapcsolatban, aminek értelmében reális esély mutatkozik arra, hogy az E-ING rendszer általános indulási időpontját a jogalkotó 2024. február 1-ről közel fél évvel későbbre, 2024. július 1-re halassza. A halasztás eredményeképp az elektronikus aláírások alkalmazása is csak a módosított bevezetési időponttól válna kötelezővé az ingatlan adásvételt bonyolító felek számára.

A várható halasztás nem csak a lakosság, hanem az ingatlanátruházási ügyletek során eljáró ügyvédek, kamarai jogtanácsosok, közjegyzők és egyéb szakmai szereplők számára is kedvező hír, ugyanis egyelőre még nem elérhetők a szakmai nyilvánosság részére az E-ING rendszer működésével kapcsolatos technikai információk, részletes szakmai anyagok, valamint a jogi képviselők eljárási jogosultságával kapcsolatos személyi és tárgyi feltételek, amelyek kellő időben történő megismerése és részletes tanulmányozása elengedhetetlen a rendszer zökkenőmentes indulásához.

Fontos hangsúlyozni, hogy az E-ING rendszer bevezetésének elhalasztása még nem kapott hivatalos megerősítést a jogalkotó részéről, egyelőre tehát csak értesülésről beszélhetünk. Egyhangú azonban a szakmai álláspont arról, hogy amennyiben nem kezdődik meg a felkészüléshez szükséges anyagok közzététele és a lakosság tájékoztatása a közelgő, nagy horderejű változásokról, akkor nyomos indoka áll fenn annak, hogy a jogalkotó elhalassza az E-ING rendszer nyilvántartás bevezetését.

Share this page and start a discussion:

Hírek

Niveus hírlevél – 2023. szeptember

Megjelent a kiterjesztett gyártói felelősségi körbe tartozók adatszolgáltatási nyomtatványa. Változások a K+F minősítés szabályaiban. Az elmúlt 3 évben nőttek a NAV adóbevételei. Az Európai Bíróság legújabb ítélete az áfa hatósági visszatérítéséről. Szeptemberi hírlevelünkben ezekkel a témákkal foglalkozunk.

Elolvasom

A Niveus Consulting Group véleménycikke a globális minimumadóról

„Game over” – megszületett a döntés a globális minimumadó bevezetéséről (1. rész) - Adó Online

Elolvasom

Niveus hírlevél – 2021. március

Áprilisra kérni kell a bértámogatást azoknak, akik eddig nem igényelték. Visszakérhető a korábban a NAV szerint elévült behajthatatlan követelések áfája. Április 1-től büntethet az adóhatóság az Online Számla adatszolgálatás nem megfelelő teljesítése esetén. Június 1-től várható a tényleges tulajdonosi adatbázis. Márciusi hírlevelünkben ezekkel a témákkal foglalkozunk.

Elolvasom

Kapcsolat

+36 30 861 4009

Köszönjük üzenetét!

Kollégáink hamarosan felveszik önnel a kapcsolatot!