Sajtóközleményünk az elektronikus aláírás bevezetésének elhalasztásáról

2023-09-28

Halmos Tamás, a Niveus Legal | Halmos és Jánosi Ügyvédi Iroda irodavezető partnere

 

Elektronikus ingatlan-nyilvántartási rendszer bevezetése – halasztás várható

 

Az elektronikus ingatlan-nyilvántartási rendszer (E-ING) bevezetésével kötelezővé válik az elektronikus aláírás használata ingatlan tulajdonjogának átruházásakor, ideértve az ingatlanok adásvételét is, ugyanis a tulajdonjog átruházásához szükséges bejegyzési engedélyt az új ingatlan-nyilvántartási törvény végrehajtási rendelete értelmében elektronikus űrlapon kell létrehozni, amelyet minősített vagy minősített tanúsítványon alapuló fokozott biztonságú elektronikus aláírás elhelyezésével vagy AVDH szolgáltatással kell hitelesíteni. Abban az esetben tehát, ha az ügyfél az adásvételi szerződés aláírásakor nem rendelkezik ezen elektronikus aláírási megoldások valamelyikével, nem fogja tudni aláírni a bejegyzési engedélyt, ezáltal az ügylet meghiúsulhat.

Az elmúlt napokban fontos tájékoztatást kaptak a hazai ügyvédek a Magyar Ügyvédi Kamarától az E-ING rendszer bevezetésével kapcsolatban, aminek értelmében reális esély mutatkozik arra, hogy az E-ING rendszer általános indulási időpontját a jogalkotó 2024. február 1-ről közel fél évvel későbbre, 2024. július 1-re halassza. A halasztás eredményeképp az elektronikus aláírások alkalmazása is csak a módosított bevezetési időponttól válna kötelezővé az ingatlan adásvételt bonyolító felek számára.

A várható halasztás nem csak a lakosság, hanem az ingatlanátruházási ügyletek során eljáró ügyvédek, kamarai jogtanácsosok, közjegyzők és egyéb szakmai szereplők számára is kedvező hír, ugyanis egyelőre még nem elérhetők a szakmai nyilvánosság részére az E-ING rendszer működésével kapcsolatos technikai információk, részletes szakmai anyagok, valamint a jogi képviselők eljárási jogosultságával kapcsolatos személyi és tárgyi feltételek, amelyek kellő időben történő megismerése és részletes tanulmányozása elengedhetetlen a rendszer zökkenőmentes indulásához.

Fontos hangsúlyozni, hogy az E-ING rendszer bevezetésének elhalasztása még nem kapott hivatalos megerősítést a jogalkotó részéről, egyelőre tehát csak értesülésről beszélhetünk. Egyhangú azonban a szakmai álláspont arról, hogy amennyiben nem kezdődik meg a felkészüléshez szükséges anyagok közzététele és a lakosság tájékoztatása a közelgő, nagy horderejű változásokról, akkor nyomos indoka áll fenn annak, hogy a jogalkotó elhalassza az E-ING rendszer nyilvántartás bevezetését.

Share this page and start a discussion:

Hírek

A bevallási határidő kitolását sürgeti a Niveus Consulting Group

A kormány már tavaly áprilisban a 140/2020. (IV. 21.) rendeletében szabályozta a bevallások későbbi beadásának lehetőségét. A Niveus Consulting Group szerint ez az adminisztrációs enyhítés idén is ráférne a cégekre...

Elolvasom

A nagyvállalatoknak több időre van szükségük

A Niveus Consulting Group saját ügyfélkörében végzett nem reprezentatív kutatása megerősíti, hogy főleg a KKV szektor igényelte első körben a bértámogatást. A nagyvállalati ügyfélkör csak mintegy 3-4 százaléka élt ezzel az eszközzel. Sokan még halogatják a döntést és a tömeges beadás ebben a...

Elolvasom

Újabb mérföldkő a GDPR-ban – Szükséges lehet a felülvizsgálat

Már lassan 3 év telt el a GDPR Rendelet (2016/679 EU Rendelet) alkalmazási időpontja óta. Az eltelt időszak tapasztalatai alapján az látszik, hogy, a magyar és a külföldi adatvédelmi hatóságok számos esetben ellenőrizték az egyes adatkezelők gyakorlatának megfelelőségét, illetve sokszor bírságot is kiszabtak. A nyilvánosan elérhető adatok alapján a bírságolások számában kizárólag Olaszország és Románia előzi meg Magyarországot az EU-ban – hívja fel a figyelmét a Niveus Consulting Group.

Elolvasom

Kapcsolat

+36 30 861 4009

Köszönjük üzenetét!

Kollégáink hamarosan felveszik önnel a kapcsolatot!