Niveus hírlevél – 2022. augusztus

2022-08-31

Nem kötelezettek könyvvizsgálatra a megszűnő KATA-s cégek. A legtöbben csak jövő évtől fizethetik devizában a társasági adót, az iparűzési adó devizában történő fizetésére pedig egyelőre nincs lehetőség. Új ügyfélportál, az ÜPO váltja fel az eBEV-et. Augusztusi hírlevelünkben ezekkel a témákkal foglalkozunk.

Nem kötelezettek könyvvizsgálatra a megszűnő katás cégek

Egy 2022. augusztus 9-én megjelent kormányrendelet (297/2022. számú kormányrendelet) némiképp könnyíti az egyébként nehéz helyzetbe hozott, a kisadózó vállalkozók tételes adója (KATA) szerinti adóalanyiság választására szeptember 1-től nem jogosult vállalkozások áttérését más adózási módra. Egyrészt eltörli a könyvvizsgálati kötelezettséget a KATA-s cégek esetében. Ennek köszönhetően bár a közkereseti társaságok, a betéti társaságok, az egyéni cégek és az ügyvédi irodák a KATA megszűnésével átkerülnek a számviteli törvény hatálya alá, az érintettek mentesülnek a nyitómérlegük könyvvizsgáltatási kötelezettsége alól, ezáltal könnyebbé válik az áttéréshez kapcsolódó adminisztráció és a könyvvizsgálat költsége is megspórolható.

Másrészt ugyanez a kormányrendelet lehetővé teszi, hogy a KATA-s cégek korlátlanul felelős tagjai - jellemzően a betéti társaságok beltagjai - már az egyszerűsített végelszámolás bejelentésének a napjától nyilvántartásba vehetőek egyéni vállalkozóként, így nem kell megvárni a cég egyszerűsített végelszámolással történő megszüntetését, hanem a KATA-s betéti társaság beltagja akár már a rendelet kihirdetését, azaz 2022. augusztus 9-ét követően átalányadózó egyéni vállalkozó lehet.

Először jövőre fizethető devizában a társasági adó

A szintén 2022. augusztus 9-én megjelent 298/2022. számú kormányrendelet szerint a cégek a társasági adót nemcsak forintban, hanem euróban és dollárban is megfizethetik. Az érintettek többsége azonban idén még nem tud élni ezzel a lehetőséggel. Ennek oka, hogy a cégek az adóhatóságnak kötelesek bejelenteni, ha társasági adójukat amerikai dollárban vagy euróban szeretnék teljesíteni, az ilyen szándékot pedig az adóév első napját megelőző hónap első napjáig lehet jelezni, ami azután az adóév egészére érvényes. A rendelet pedig rögzíti, hogy az első választható időszak a 2022. szeptember 30-át követően kezdődő adóév.

A naptári éves adózók (ide tartozik a vállalkozások zöme) 2022-ben így még nem tudják teljesíteni devizában az adófizetési kötelezettségüket. Az ilyen adózóknak, ha jövőre szeretnének élni ezzel a lehetőséggel, akkor legkésőbb 2022. december 1-jéig erről nyilatkozniuk kell az adóhatóság felé. Ezt követően már nem tudják a bejelentést a 2023-as évre megtenni. Az említett határidő ugyanis jogvesztő, elmulasztása esetén igazolási kérelem benyújtásának nincs helye.

Az adóhatóságnak átutalt euró- vagy amerikai dollár-összeg az utalással érintett bankszámla megterhelésének napja szerinti, a Magyar Nemzeti Bank által e napra közzétett árfolyammal számított forintösszegben kerül majd jóváírásra az adózó adószámláján. Amennyiben a terhelés napján nincs a Magyar Nemzeti Bank által e napra közzétett árfolyam, akkor az ezen a napon érvényes legutolsó közzétett árfolyammal számított forintösszeg kerül jóváírásra az adózó adószámláján.

Az iparűzési adó devizában történő fizetését még egyelőre nem rendezte a jogszabály, a korábbi bejelentések ellenére így ezt a kötelezettségüket egyelőre mégsem teljesíthetik a vállalkozások devizában.

Ebev helyett üpo

Az év elején megújult a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) portálja, amelyen már elérhető a hivatal új ügyintéző felülete, az ügyfélportál (ÜPO). A portál végleges indulásáig azonban az ÜPO szolgáltatások még nem teljeskörűen érhetők el.

Az adóhatóság tájékoztatása szerint az ÜPO a Windows, Android, iOS operációs rendszerekből is működik, mobileszközökre is optimalizált, akadálymentes és teljes tartalma elérhető angol nyelven is. Az ügyintéző felület ügyfélkapus azonosítással használható, az oldal testreszabható.

Belépéskor a felhasználó azonnal látja a NAV által nyilvántartott adatait és az adószámlája nettó egyenlegét. Az új felületen többek között bevallások, múltbeli adatok, jövőbeni kötelezettségek, igazolások, kimutatások, járulékfizetési, foglalkoztatási adatok, kérhetők le gyorsan és egyszerűen. Így például azt is ellenőrizheti bárki, hogy munkáltatója bejelentette-e, illetve milyen adatokat küldött a foglalkoztatásról. A korábban beadott bevallások és dokumentumok nemcsak lekérdezhetők és letölthetők, hanem javíthatók, önellenőrizhetők is. Akinek van képviseleti jogosultsága, a képviselt adózó ügyeit is intézheti akár törvényes képviselőként, például cégtulajdonosként, meghatalmazott könyvelőként.

Az ÜPO a tervek szerint fokozatosan váltja majd le az eBEV-et. Kezdetben a két felület párhuzamosan fog működni, biztosítva a felhasználók kényelmes és biztonságos átállását.

 

*           *           *

 

Amennyiben a fentiekkel kapcsolatban kérdése merülne fel, kérjük, forduljon hozzánk bizalommal.

Share this page and start a discussion:

Kérdése van?
Forduljon bizalommal szakértő kollégánkhoz

Hírek

Hungarian Tools Help tax Morale, With Leeway for Improvement

While Hungary’s tax morale has significantly improved in the past two decades, there is room for improvement to better incentivize taxpayer willingness...

Elolvasom

Véleményünk a Kúria döntéséről a „légiutas-adó” hatályon kívül helyezése kapcsán

A Kúria 2023. március 28-án 2023. január 1-i visszamenőleges hatállyal hatályon kívül helyezte a XVIII. kerületi önkormányzat „légiutas-adóról” szóló önkormányzati rendeletét. Több, anyagilag nehéz helyzetben lévő önkormányzat is mérlegeli azt, hogy különböző települési adókat vezetne be, így a Kúria ítélete fontos forrás lehet nekik és a települési adó fizetésére kötelezett magánszemélyeknek is arra vonatkozóan, hogy települési adót milyen keretek között lehet bevezetni- foglalja össze a Niveus Consulting Group.

Elolvasom

Milyen változásokra számíthatunk az adóeljárásban jövőre?

2019. november 12-én a Pénzügyminiszter beterjesztette a Parlament elé A versenyképesebb Magyarországért program egyes adóintézkedéseinek megvalósítását szolgáló törvények módosításáról szóló című T/8015. számú törvényjavaslatát. Milyen adóigazgatási eljárásrendet...

Elolvasom

Kapcsolat

+36 30 861 4009

Köszönjük üzenetét!

Kollégáink hamarosan felveszik önnel a kapcsolatot!