Niveus hírlevél – 2021. március

2021-03-31

Niveus hírlevél – 2021. március

Áprilisra kérni kell a bértámogatást azoknak, akik eddig nem igényelték. Visszakérhető a korábban a NAV szerint elévült behajthatatlan követelések áfája. Április 1-től büntethet az adóhatóság az Online Számla adatszolgálatás nem megfelelő teljesítése esetén. Június 1-től várható a tényleges tulajdonosi adatbázis. Márciusi hírlevelünkben ezekkel a témákkal foglalkozunk.

 

Áprilisra kérni kell a bértámogatást

A veszélyhelyzet ideje alatt egyes gazdaságvédelmi intézkedésekről szóló kormányrendeletek módosításáról szóló 147/2021. (III. 27.) Kormányrendelet alapján az ágazati bértámogatás csak azon munkaadók esetén hosszabbodik meg automatikusan, akik március 28-áig már benyújtották korábban az ezzel kapcsolatos igényüket. Azon vállalkozás, amelyik korábban még nem kérelmezte a támogatást, április 30-áig teheti ezt meg. Akik pedig a továbbiakban nem kérik a támogatást, erről április 6-áig nyilatkozhatnak a fővárosi és megyei kormányhivataloknál.

 

Visszakérhető a behajthatatlan követelések áfája

A társaságok 2020. január 1-je óta kétféle jogcímen is kérelemmel fordulhatnak az adóhatósághoz a behajthatatlanná vált követeléseik áfájának visszatérítése érdekében: (i) az Áfa törvény 2021. január 1-től hatályos rendelkezései alapján) önellenőrzéssel és (ii) közvetlenül az Európai Unió Bíróságának vonatkozó végzésére (Porr-ügy) hivatkozással. Az önellenőrzéssel a számla teljesítési időpontja szerinti időszak adóbevallását kell helyesbíteni, így az értelemszerűen csak elévülési időn belül tehető meg, míg a (ii) pont szerinti kérelem esetében az adóhatóság határozott úgy korábban a kérelmek elbírálása során, hogy a követelés alapjául szolgáló ügylet teljesítési időpontjától számította az elévülést és ezzel a kérelmezők jelentős részétől megvonta az áfa visszatérítés jogát. Az Európai Unió Bíróságának közelmúltban született döntése azonban egyértelművé tette, hogy Uniós jogba ütközik a NAV behajthatatlan követelések kapcsán alkalmazott elévülés számítási metódusa.

 

Az Európai Unió Bírósága kimondta ugyanis, hogy a behajthatatlansághoz kapcsolódó áfa-visszaigénylési jog elévülése a követelés végleges behajthatatlanná válásától számítandó. Emiatt pedig a korábbinál szélesebb jogosulti kör élhet azzal a lehetőséggel, hogy a behajthatatlan követelések áfáját visszakérje az adóhatóságtól, illetve az eljárások is gyorsabbá, kiszámíthatóbbá válhatnak az egységes ítélkezési gyakorlat kialakulásával. Ez várhatóan az Áfa tv. módosítását is maga után kell, hogy vonja, hiszen a 2020. január 1-jén bevezetett önellenőrzési mechanizmus ellentétes az Európai Unió Bíróságának döntésével.

 

Online számla 3.0. - vége a szankciómentes időszaknak

  1. január 4-től indult élesben az Online Számla adatszolgáltatás új verziója, az Online Számla 3.0. Mostanáig az adózók még teljesíthették az adatszolgáltatási kötelezettségüket az előző, 2.0-ás verzióban, illetve nem büntetett az adóhatóság, ha nem vagy nem megfelelően szolgáltattak adatot azokról a számláikról, amelyek idén újonnan kerültek be az adatszolgáltatással érintett számlák körébe.

 

  1. április 1-től azonban vége a szankciómentes időszaknak, így az adóhatóság az adatszolgáltatás nem megfelelő teljesítése esetében akár érintett számlánként az adózóra egyébként vonatkozó legmagasabb mértékű mulasztási bírságot is kiszabhat.

 

Tényleges tulajdonosi adatbázis

Az eredeti jogalkotói szándék alapján 2020. december 1-től működött volna a tényleges tulajdonosi információk központi nyilvántartása, amelybe a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozása megelőzéséről és megakadályozásáról szóló 2017. évi LIII. törvény (Pmt.) hatálya alá tartozó szolgáltatók az ügyfélátvilágítás során birtokukba jutott tényleges tulajdonosi adatokat kötelesek lettek volna továbbítani.

 

A Pénzügyminisztériumtól kapott információk alapján azonban a jelenlegi tervek szerint a nyilvántartás elindítása 2021. június 1-jével történne meg, az ezzel kapcsolatos törvényjavaslat pedig a közeljövőben várható.

Share this page and start a discussion:

Kérdése van?
Forduljon bizalommal szakértő kollégánkhoz

Hírek

Számos módosítással fogadta el az Országgyűlés az őszi adócsomagot

Nagy várakozások övezték az őszi adócsomag parlamenti vitáját, elsősorban azt, hogy az utolsó pillanatban változtatnak-e a KATA január 1-jétől hatályos szabályozásán. Az eredetileg benyújtott javaslathoz képest terjedelmes módosításokat fogadtak el, ezek is leginkább arra világítanak rá...

Elolvasom

Niveus hírlevél – 2020. február

Március 1-jétől módosíthatók az EKAER bejelentések. A NAV tájékoztatót adott ki a külföldi TBSZ számlákkal kapcsolatban. 2020. január 10-től változott a pénzmosás elleni törvény. Április 1-jétől jelentősen változnak a bírósági eljárások. Februári hírlevelünkben ezekkel a témákkal foglalkozunk...

Elolvasom

Niveus hírlevél – 2023. szeptember

Megjelent a kiterjesztett gyártói felelősségi körbe tartozók adatszolgáltatási nyomtatványa. Változások a K+F minősítés szabályaiban. Az elmúlt 3 évben nőttek a NAV adóbevételei. Az Európai Bíróság legújabb ítélete az áfa hatósági visszatérítéséről. Szeptemberi hírlevelünkben ezekkel a témákkal foglalkozunk.

Elolvasom

Kapcsolat

+36 30 861 4009

Köszönjük üzenetét!

Kollégáink hamarosan felveszik önnel a kapcsolatot!