Niveus Consulting Group kommentár - 2020.04.07.

2020-04-07

További részletek derültek ki a gazdaságélénkítő csomagról – bíztató jelek.
A kormány mai sajtótájékoztatóján a tegnapi bejelentések után több részlet derült ki a tervezett gazdaságélénkítő lépésekről és ezek mindenképpen pozitívan értékelendőek. A csomag részben pótolja a kieső jövedelmet, ami egyaránt segíti a nehéz helyzetben lévő embereket és biztosítja az újrainduláshoz szükséges vásárlóerőt. Hosszú távon is örömteli a K+F munkahelyek és képzések támogatása, hiszen ez elősegíti, hogy a magyar gazdaság a válságot kihasználva egy komolyabb szerkezetátalakítást is végrehajtson. Az intézkedések a nemzetközi példákkal összevetve is megállják a helyüket.

A munkabér kiegészítése – a legjobban várt intézkedés

Palkovics László bejelentése szerint a kormány 3 hónapra átvállalja a bérek 70%-át a leállások miatt részmunkaidőben foglalkoztatott dolgozók esetében. Ez régiós összehasonlításban is pozitívnak tekinthető, Románia a fizetések 75%-át vállalja át, igaz csak a kiemelt szektorokban, Szlovákia és Csehország 80%-os bérgaranciát nyújt bizonyos feltételek fennállása esetén.

Az intézkedés összes részlete még nem ismert, de kiemelendő, hogy nem tesz különbséget a szektorok között, ami az átgyűrűző hatások miatt fontos, hiszen ma már nem csak a közvetlenül érintett szolgáltató cégek, hanem az ő beszállítóik is nehéz helyzetben vannak. Ugyanakkor az ígéret szerint kérelemre jár a támogatás, tehát várhatóan csak a valóban bajba jutott cégek tudnak majd vele élni. Összhangban áll a kormány politikájával, hogy csak tényleges munkavégzés esetén jár a támogatás, itt már csak az a kérdés, hogy ezt hogyan definiálják és pláne majd hogyan ellenőrzik.

A gazdaság szerkezetváltozásának támogatása

Összhangban van a még a válság előtt korábban bejelentett intézkedésekkel, , hogy a kormány láthatóan célul tűzte ki a magasabb hozzáadott értékű munkahelyek támogatását, megtartását. Erre utal a K+F tevékenységben dolgozóknak adott bérkiegészítés, és az informatikus-képzés 95%-os támogatása. Ez nagyban segítheti az országot, hogy olyan tevékenységeket végezzenek Magyarországon, amik érdemben növelik a GDP-t és kevésbé vannak kitéve a mostanihoz hasonló válsághelyzeteknek. Ha ezt azzal párosítaná a kormány, hogy a már belengetett beruházás-ösztönzés is ezeket a szektorokat támogatná, úgy mint K+F, megújuló energia, informatikai szektor, az lépéselőnybe hozhatja az országot.

Adó- és adminisztrációs egyszerűsítés – előremutató intézkedések

Segíti a cégeket a beszámolási és bevallási kötelezettségek benyújtásának elhalasztása szeptember 30-ig. Bár több cégnél most éppen van idő elkészíteni a beszámolókat, a társasági adó befizetési határidejének elhalasztása nagy segítség lesz. Utóbbi különösen azért fontos, mert tavaly év végével a kormány eltörölte a társasági adó feltöltési kötelezettséget, így várhatóan nagyobb fizetési kötelezettségük lesz a cégeknek az egyébként is legtöbb esetben még nyeresége tavalyi év után.

A szocho csökkentése üdvözlendő, bár azt hozzá kell tenni, hogy ezt már korábban beharangozták. Az áfa-kiutalás felgyorsítása pedig szintén egy nagyon régi, fájdalmas pontot orvosol. Nem világos viszont, hogy a kiutalási határidő lerövidítése vonatkozik-e azokra is, akik nem fizették ki még az összes számlájukat. Mivel most sokan fognak késedelembe esni a fizetéssel, nem elég, ha csak a maradéktalanul fizető cégeket jutalmazzák. Emlékeztetőül, az áfa kiutalási határideje 75 nap, kivéve, ha a kiutalási kérelem olyan számlákon alapul, amelyeket maradéktalanul kifizetett a cég. Utóbbi esetben 30, illetve 45 nap a kiutalási határidő.

Share this page and start a discussion:

Kérdése van?
Forduljon bizalommal szakértő kollégánkhoz

Hírek

Niveus hírlevél – 2020. április

2020. április 21-én éjjel újabb Kormányrendeletek jelentek meg a Magyar Közönyben, amelyekkel többek között kedvezően módosították a bértámogatás korábban bejelentett feltételeit, meghosszabbították a beszámolók és éves adóbevallások határidejét és az adózók 5 millió forintig...

Elolvasom

Csökkent a munkanélküliek száma

Az októberi foglalkoztatási statisztikák azt mutatják, hogy a közel két hete meghirdetett bértámogatási programot igénybe veszik a cégek, annak ellenére, hogy a támogatotti kör igen szűkös. A huszonöt év alatti álláskeresők száma tíz, az alacsony iskolai végzettségűeké öt százalékkal csökkent...

Elolvasom

Niveus hírlevél – 2023. február

Nem vonta vissza az egyezmény felmondását az Amerikai Egyesült Államok. Mit tehetünk, ha kiderül, hogy nem fizetik utánunk a járulékot? Tanulságos EUB jogeset született a barter ügyleteket érintően. Transzferár konferencián adtak elő kollégáink. Februári hírlevelünkben ezekkel a témákkal foglalkozunk.

Elolvasom

Kapcsolat

+36 30 861 4009

Köszönjük üzenetét!

Kollégáink hamarosan felveszik önnel a kapcsolatot!