A bevallási határidő kitolását sürgeti a Niveus Consulting Group

2021-03-10

A kormány már tavaly áprilisban a 140/2020. (IV. 21.) rendeletében szabályozta a bevallások későbbi beadásának lehetőségét. A Niveus Consulting Group szerint ez az adminisztrációs enyhítés idén is ráférne a cégekre, különösen a 2021. március 8-ától elrendelt óvoda- és iskolabezárások és az erősen javasolt otthoni munkavégzés fényében.

 

A tavaly áprilisi jogszabály értelmében a cégek a május 30-áig esedékessé váló éves bevallási kötelezettségeiknek (például társasági adó, KIVA, helyi iparűzési adó, innovációs járulék, stb.) 2020. szeptember 30-áig tehettek eleget. Egyúttal az esedékes éves adóikat is eddig az időpontig voltak kötelesek megfizetni.

 

Bagdi Lajos, a Niveus Consulting Group adótanácsadási partnere szerint a cégek a jelenlegi helyzetben is üdvözölnék a tavalyi rendelet „leporolását” és reaktiválását, ugyanis a napokban elrendelt intézkedések különösen nehézzé tehetik az egyes cégek „normál” működését és ki tudja, hol lesz még a vége.

 

A jogszabályalkotó különösen kedvező helyzetben van, ugyanis a tavalyi tapasztalatok már ismertek, a korábbi jogszabályi szöveg is rendelkezésre áll, egyúttal a vállalkozások érdeke is azt kívánja, hogy a hosszabbítás mellett döntsenek.

 

A korábbi szeptember 30-ai bevallási határidő a szakértő szerint „jól vizsgázott, egyúttal a hatóságok is felkészülten állhatnak a módosítás elé, így nem lehet elvi akadálya a határidő kitolásának”.

Share this page and start a discussion:

Kérdése van?
Forduljon bizalommal szakértő kollégánkhoz

Hírek

Niveus hírlevél – 2020. február

Március 1-jétől módosíthatók az EKAER bejelentések. A NAV tájékoztatót adott ki a külföldi TBSZ számlákkal kapcsolatban. 2020. január 10-től változott a pénzmosás elleni törvény. Április 1-jétől jelentősen változnak a bírósági eljárások. Februári hírlevelünkben ezekkel a témákkal foglalkozunk...

Elolvasom

Niveus hírlevél – 2023. október

Megjelent az őszi adócsomag tervezete. Változik a duális képzés szociális hozzájárulási adókedvezménye. November 16-tól adómentes juttatás a borászati termék. Tagdíjbefizetési felhívást kaphat a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarától, erre figyeljen. „Down payment” - foglaló vagy előleg? Tovább csúszik az e-aláírás bevezetése. Októberi hírlevelünkben ezekkel a témákkal foglalkozunk.

Elolvasom

Niveus hírlevél – 2024. február

Számos pontban változott a Számviteli törvény, a legfőbb változásokat két külön hírlevélben ismertetjük. Most a változások második részére kerül sor. Több minden változott a bérszámfejtés területén is. Még van pár nap a karbonvám jelentéstételi határidőig. Új megoldásunk az „Építményadó és telekadó optimalizátor”. Szintet léptünk és új irodaházba költözött a Niveus Consulting Group. Februári hírlevelünkben ezekkel a témákkal foglalkozunk.

Elolvasom

Kapcsolat

+36 30 861 4009

Köszönjük üzenetét!

Kollégáink hamarosan felveszik önnel a kapcsolatot!