Niveus Consulting Group kommentár - Adótanácsadók Egyesületének álláspontja a KKV-k részére szükségesnek tartott egyes adózási, bevallási, adatszolgáltatási jogszabályok átmeneti könnyítésére

2020-03-17

„Vészesen közeleg március 20-a, a havi bevallók áfa-fizetésének napja. Figyelemmel a koronavírus okozta helyzetre, ez több vállalkozást fog nagyon rosszul érinteni. Különös tekintettel arra, hogy az áfa-fizetési kötelezettség akkor is felmerül, ha a – feltehetőleg szintén cash-flow problémákkal küzdő vevő nem fizette ki a számlát.

Az Adótanácsadók Egyesülete által javasolt megoldás, a pénzforgalmi elszámolásra való egyszerűsített áttérés erre megoldás lenne, bár sajnos csak részben. Emlékeztetőül, a pénzforgalmi elszámolás lényege, hogy a főszabállyal ellentétben csak akkor kell befizetni az áfát, ha a vevő fizetett, függetlenül attól, hogy a számlán milyen teljesítési időpont szerepel. Viszont egyrészt a most március 20-án fizetendő áfára már nem tud hatással lenni egy ilyen változás – vagy könyvelési rémálmot okozna a cégeknek. Másrészt pénzforgalmi elszámolásra csak évi 125.000.000 forintos árbevételig lehet bejelentkezni. Ez tehát csak a kisebb vállalkozásokon segítene (akiknek a helyzete természetesen szintén nagyon nehéz most).

Tekintettel arra, hogy most a legfontosabb a gazdaság működésének fenntartása, maximálisan támogatjuk az adminisztrációs kötelezettségek elhalasztását, így különösen az adóbevallás benyújtásához alapvetően nem szükséges, inkább az ellenőrzést megkönnyítő nyilatkozatok megtételét, mint az összesítő nyilatkozat.

Mivel most a NAV is takarékon tud csak működni, nyilván nem az ellenőrzés lesz a leghangsúlyosabb tevékenység. Az adminisztratív könnyítések viszont nem fognak segíteni azokon a vállalkozásokon, amelyeknek az egyik napról a másikra eltűnt a fizetőközönsége, tehát ezeknek az intézkedéseknek csak akkor lesz értelme, ha tényleges fizetési könnyítéssel párosulnak, ahogy más országok példája mutatja.

Információink szerint a Pénzügyminisztériumban folyamatosan mérlegelik az esetleges könnyítési lehetőségeket, igazodva természetesen az uniós alapelvekhez és a folyamatosan változó helyzethez.”

 

 

 

Share this page and start a discussion:

Any question?
Please do not hesitate to contact our expert colleague:

News

A koronavírus miatt halasztást kapnak az agresszív adótervezők

Alig egy hete az EU tagállamai megegyeztek abban, hogy fél évvel elhalasztanák az adatszolgáltatási kötelezettséget, amely a határon átnyúló, agresszív adóstruktúrák jelentésére vonatkozik. A vállalatoknak azonban továbbra is fel kell készülniük az adatszolgáltatásra - hívja fel a figyelmet a Niveus Consulting Group.

Read more

Többé már nem lehet elbújni – nyilvános lesz a cégtulajdonos személye

A tényleges tulajdonosokra vonatkozó központi nyilvántartást magában foglaló jogszabályt – az Európai Uniós Irányelvekkel összhangban - 2021 májusában hirdették ki, ugyanakkor több fontos pontja idén lép hatályba. 2022. február 1-ével bővül azok köre, akik hozzáférhetnek a nyilvántartáshoz, július 1-ével pedig teljes lesz a transzparencia: bárki betekintést nyerhet és megnézheti, ki egy adott vállalkozás tulajdonosa. - hívta fel a figyelmet a Niveus Consulting Group.

Read more

Köszönjük üzenetét!

Kollégáink hamarosan felveszik önnel a kapcsolatot!