A Niveus Consulting Group kommentárja a a közfeladatot ellátó vagyonkezelő alapítványok részére adott támogatás utáni adóalap-kedvezményről

2021-06-16

Mit jelent a 300%-os adóalap-kedvezmény, avagy lassan a testtel, jobban megéri látvány-csapatsportot támogatni

  • A héten kihirdetett tavaszi adócsomag egyik meglepetése volt a közfeladatot ellátó vagyonkezelő alapítványok részére adott támogatás utáni nagyvonalú, 300%-os adóalapkedvezmény.
  • A kormány adópolitikájától nem idegen a meghatározott célra felajánlott összegek után adott adókedvezmény, de ennek mértéke kiemelkedik a többi közül.
  • Azonban azzal, hogy nem adó-, hanem adóalapkedvezményt kapnak a cégek, valójában továbbra is ráfizetéses a vagyonkezelő alapítványok támogatása- összegzi a Niveus Consulting Group.

 

Adóalap-kedvezmény vagy adókedvezmény

Először is fontos tisztázni, hogy a kedvezmény adóalap-kedvezmény. Tehát, a befizetett összeg háromszorosát nem a fizetendő adóból, hanem annak alapjából kell levonni. Ez azt jelenti, hogy a 9%-os társasági adó kulcs miatt valójában az átadott összeg 27%-át, azaz az adókulcs háromszorosának megfelelő összeget kapja meg a vagyonrendelő kedvezményként. Azaz, minden átadott 100 forint után 27 forinttal kevesebb adót kell fizetni.

Fischer Ádám, a Niveus Consulting Group jogi partnere szerint szemben a látvány-csapatsport támogatással a vagyonkezelő alapítványok támogatása még így is költséget jelent a cégnek, hiszen a megspórolt adó csak részben kompenzálja az alapítványnak átadott pénzt. Maradva a példánál, 100 forint adományozása esetén 73 forintot továbbra is saját zsebből kell a cégnek kifizetnie, hiszen az adóalap-kedvezmény csak az átadott összeg 27%-ának megfelelő részben kompenzálja az adományozót.

Ezzel szemben a látvány-csapatsport támogatása esetén az átadott összeg teljes egészében a fizetendő adót csökkentő tétel, tehát amennyit a cég átadott a sportklubnak, annyival kevesebb adót kell fizetnie és még ezen felül kap adóalap-kedvezményt a támogató. A sportklubot támogató cégnek azért éri meg adózási szempontból is a támogatást, mert amit kifizet támogatást, azt az adó összegéből levonhatja, így maga a támogatás nem kerül pénzbe, csak adó helyett támogatást fizet és ezen kívül még valamennyivel kevesebb lesz a fizetendő adója.

Akkor kinek éri meg a vagyonkezelő alapítványt támogatni?

Elvileg bárki élhet az adóalap-kedvezmény adta lehetőséggel, egyetlen cég sincs kizárva a kedvezményből. Ugyanakkor a szó pénzügyi értelmében nem éri meg vagyonkezelő alapítványokat támogatni, összességében a cég ráfordításai meg fogják haladni a ténylegesen kapott adókedvezmény összegét. A nettó pénzügy nyereség továbbra is csak a látvány-csapatsportok támogatóit illeti meg.

A vagyonkezelő alapítványok támogatását tehát az egyéb alapítványi támogatásokkal érdemes összevetni; azoknak érdemes elgondolkodni ezen elgondolkodni, amely cégek amúgy is juttatnának valamilyen alapítványi vagy hasonló jótékony célra és az így kapott összeg után elérhető adókedvezményt szeretnék maximálni.

Share this page and start a discussion:

Kérdése van?
Forduljon bizalommal szakértő kollégánkhoz

Hírek

A Niveus Consulting Group közleménye a home-officeban adható költségtérítésről

A home office elterjedése sok egyéb mellett kihat a munkáltató által, a munkába járással kapcsolatban megtéríthető költségekre is. A Niveus Consulting Group azt járja körül, hogy a távmunkában (home office) dolgozó munkavállalóknak lehet-e, kell-e adni költségtérítést a munkába járáshoz kapcsolódóan, illetve ennek milyen adóterhe van.

Elolvasom

Niveus hírlevél – 2023. március

Március 30-ától emelkedik a kiküldetések napidíja. Körvonalazódik az e-nyugta koncepció. Jön a vállalati fenntarthatósági jelentéstételi kötelezettség (ESG). Megjelentek a kiterjesztett gyártói felelősségi rendszerről szóló részletszabályok, áprilisban regisztrációs kötelezettsége lesz a körforgás termékek gyártóinak. Márciusi hírlevelünkben ezekkel a témákkal foglalkozunk.

Elolvasom

Brexit után nem dől össze az (adó)világ

Mi történik a magyar az adórendszerrel a Brexit után? Kevesebb adó folyik be a magyar adókasszába? Mi lesz a Magyarországon működő brit, illetve a Nagy-Brittaniában lévő magyar vállalatokkal? – A Niveus Consulting Group összefoglalója...

Elolvasom

Kapcsolat

+36 30 861 4009

Köszönjük üzenetét!

Kollégáink hamarosan felveszik önnel a kapcsolatot!