A Niveus Consulting Group elemzése a 30 év alatti anyák adómentességéről

2023-01-26

Ennyit hagyhat a 30 év alatt szülő nők zsebében az új adókedvezmény

 

Szerző: Tamásné Szabó Zsuzsanna 

Januártól él a 30 év alatti nők szja-mentessége, azonban az erről szóló

kormányrendelet szerint csak a veszélyhelyzet végéig, azaz aktuálisan 2023. június 27-éig van érvényben ez a kedvezmény,

amely alapján meghatározott átlagkeresetig lenullázható az összevont adóalap az érintetteknél. Egyelőre az szja-törvénybe sem került bele az új adókedvezmény.

De valóban az lenne a jogalkotó szándéka, hogy csak a veszélyhelyzet alatt kapjanak a 30 év alatti anyák szja-mentességet? Vagy lesz egy másik jogszabály, amely állandósítja ezt? Megkérdeztük a Kulturális és Innovációs Minisztériumot, de választ nem kaptunk. A Niveus Consulting Group partnere, Bagdi Lajos szerint a kormányzati kommunikáció alapján az várható, hogy az adókedvezmény tartósan a jogrendszer része lesz, a mindenkori költségvetés helyzetétől is függően.

A szakértővel megnéztük, maximálisan mennyi adókedvezményt jelenthet egy anya számára az új szja-mentesség, és hogy néhány tipikus élethelyzetben mire számíthatnak az anyák.

Így járhat az adókedvezmény

30 év alatti anyák kedvezménye a négy vagy több gyermeket nevelő anyák kedvezményét és a 25 év alatti fiatalok kedvezményét követően, de a személyi kedvezményt, az első házasok kedvezményét és a családi kedvezményt megelőző sorrendben érvényesíthető. A 30 év alatti anyák kedvezményéről szóló kormányrendelet alapján jogosultsági hónapként az a hónap vehető figyelembe, amelyben a fiatal anya családi kedvezményre jogosult, de legkorábban a 25. életéve betöltésének hónapját követő hónaptól egészen azon év decemberéig, amikor a fiatal anya betölti a 30. életévét.

A magzati kort is figyelembe veszik a fogantatás 91. napjától. Eredetileg úgy lehetett tudni, hogyha a magzat a törvény január 1-jei hatályba lépése után lesz 91 napos, akkor érvényesíthető a kedvezmény, ha viszont ezt a kort január 1-je előtt éri el a magzat, akkor az adókedvezmény csak a csak a szülést követően érvényesíthető. A január 23-én a NAV honlapjára kikerült új adóelőleg-nyilatkozatban olvasható tájékoztató azonban már azt írja, hogy magzat után abban az esetben is megilleti a kedvezmény a fiatal anyát, ha 2022-ben vált jogosulttá családi kedvezményre (vagyis a magzat tavaly lett 91 napos), és a gyermeke 2023-ban születik meg. A NAV-tájékoztató alapján így a kedvezményre jogosult a fiatal anya 2023-ban például akkor, ha március 15-én megszüli a gyermekét (értelemszerűen ez a magzat 2022-ben volt 91 napos).

Aki január 1-je előtt szült, annak nem jár az adókedvezmény, csak abban az esetben, ha 30 éves kora alatt még egyszer szül.

Havonta legfeljebb a teljes munkaidőben alkalmazásban állók tárgyévet megelőző év júliusra vonatkozó nemzetgazdasági szintű bruttó átlagkeresetének összege vehető figyelembe az adómentességnél. 2023-ban a kedvezmény összege legfeljebb

jogosultsági hónaponként 499 952 forint adóalapra érvényesíthető, ami havi 74 993 forint adómegtakarítást jelent.

Teljes évre fennálló jogosultság esetén 5 999 424 forint adóalapig érvényesíthető az adómentesség, ez összesen 899 914 forint adómegtakarítás.

Hárommillió forint felett is lehet az adómegtakarítás

Tételezzünk fel egy ideális esetet, azt, hogy a fogantatás 91. napja 2023. január 1-jére esett, a szülés pedig június közepére várható, és a decemberben 25. életévét betöltő anya egy éve dolgozott, mielőtt várandós lett első gyermekével és havi bruttó 500 forint az adóalapja.

Tavaly decemberig (mivel 25 év alatti volt) szja-mentes volt a jövedelme. És mivel a 30 év alatt (25 és 30 év között) szülő nők szja-mentessége a fogantatás 91 napjától jár, a várandóssága miatt idén januártól június közepéig (a feltételezett szülésig) is adómentes lesz a jövedelme. A szülésig hátralévő cirka 5,5 hónapja alatt tehát 412 ezer forint szja-t nem fognak tőle levonni a keresetéből.

A továbbiakban pedig az szja-köteles anyasági ellátásokra is érvényesíthető az adómentesség.

A csecsemőgondozási díjat (csed) a szülési szabadság 168 napjára folyósítják, legkésőbb a szülés idejétől számítva (most számoljunk ezzel). A csed 2021 júliusától a korábbi bruttó fizetés 100 százaléka lehet, így annak ideje alatt is havi 75 ezer forint marad az anyánál, ugyancsak cirka 5,5 hónapig, ami szintén 412 ezer forint.

Ezután kaphat még gyedet az anya, a gyermek kétéves koráig, amely a minimálbér kétszeresének maximum 70 százaléka lehet. Idén bruttó 232 ezer forint a minimálbér, a gyed maximuma tehát havi 324 800 forint lesz, amelyre havi 48 720 forint szja-t nem fognak levonni az anyától. Hogy jövőre mennyi lesz a minimálbér, azt még nem tudjuk, de a gyermek kétéves koráig 18,5 hónap alatt 900 ezer forintnál több lesz a le nem vont szja.

Ám, ha az adott havi figyelembe vehető jövedelem meghaladná a vonatkozó KSH-s értéket (2023-ban pontosan havi 499 952 forintot), mondjuk, mert dolgozik a gyed mellett az anya, akkor a fölött nem érvényesíthető a kedvezmény.

A gyed után már csak gyest fog kapni az anya, havi 28 500 forintot, amiből nem kell szja-t vonni, így a 30 év alatti nők szja-kedvezménye sem érvényesíthető rá.

Amennyiben a gyes lejárta után visszamegy dolgozni az anya (ekkor még csak 28,5 éves lesz), akkor további 1,5 évig (annak az évnek a végéig, amikor betölti a 30. életévét) a fizetése után ugyancsak nem vonnának szja-t (az előző év júliusi KSH-s átlagkeresetig). Ha csak a korábbi fizetésével számolunk, akkor ez 1,35 millió forintot jelenthet, de ha az anya keresete és az átlagkereset is nő, akkor magasabb összeg lehet.

A fenti példa alapján az 5 évre vonatkozó kedvezmény:

szülésig: 412 ezer forint,

a csed után: 412 ezer forint,

a gyed után legalább 900 ezer forint,

a gyes után: 0 forint,

újra dolgozva, a munkabér után minimum 1,35 millió forint.

Így számításunk szerint

legjobb esetben öt év alatt minimum 3 millió forintot hagyhat egy 30 év alatt szülő nőnél az új szja-mentesség.

Ha a példában szereplő anya úgy szült, hogy éppen otthon volt másik gyermekével, akkor a kedvezményt ugyanúgy kell elbírálni, ahogy a fentiekben írtuk.

Kevésbé optimális esetben, illetve kisebb kereset mellett, később szülve nyilván kevesebb realizálható a lehetséges adókedvezményből.

Nem mindegy, milyen élethelyzetben szül az anya

Ha ugyanez az anya nem havi bruttó 500 ezer forintot keres, hanem csak a minimálbért (idén 232 ezer forint), akkor ezen keresete alapján csak havi 34,8 ezer forint lesz az adókedvezménye, ha bérminimumot (idén 296 400 forint), akkor 44,46 ezer forint, ha pedig mondjuk 400 ezer forintot, akkor havi 60 ezer forint. Ennyivel lehet több a csedje is nettóban, a gyednél azonban a maximumot is figyelembe kell venni magasabb bérnél, és annak 15 százalékáig lehet számolni az adómentességgel.

A legkevesebb akkor lehet az adókedvezmény, ha a nőnek nem volt szja-köteles jövedelme. A biztosítás nélkül igénybe vehető családtámogatások (1 gyermekre) elsősorban:

családi pótlék: 12 200 forint/hónap,

gyermekgondozást segítő ellátás: havonta a szociális vetítési alap (28 500 forint),

anyasági támogatás: egyszer az öregségi nyugdíj legkisebb összegének 225 százaléka (64 125 forint),

de ezek az ellátások mind szja-mentesek, így ezek kapcsán az adókedvezmény nem érvényesíthető.

Ha a példában szereplő anya katás, akkor sincs szja-köteles jövedelme, így a keresete után nem fogja tudni érvényesíteni az szja-mentességet sem, viszont a csed és gyed után igen, de csak jóval kisebb összegben, mivel a két ellátás csak 108 ezer forintos biztosítási alap után jár idén, így az szja-megtakarítás is látványosan karcsúbb lesz. A csedje 108 ezer forint lehet, aminél havi 16,2 ezer forint szja-t takaríthat meg, a gyedje 75,6 ezer forint lehet, ami után a 11,34 ezer forint szja-t nem vonják majd le tőle.

Bagdi Lajos kiemelte még, hogy amennyiben egy 2022-ben 29 éves nőnél a fogantatás napja még 2022-re esik, ám a gyerek születési (így rá vonatkozóan a családi kedvezményre való jogosultsága) éve 2023, úgy

ha a gyermek születése előtt tölti be a 30. életévét, úgy egyáltalán nem jogosult a kedvezményre,

amennyiben a gyermek születése után tölti be a 30. életévét, úgy a szülést magában foglaló hónaptól legfeljebb 2023 decemberéig áll fenn a kedvezményre a jogosultság.

Nyilatkozat is kell hozzá

A kedvezményére jogosult fiatal anyának adóelőleg-nyilatkozatot kell tennie a munkáltató felé, illetve a fiatal anyának új nyilatkozatot kell tennie, ha a munkáltatónak korábban átadott adóelőleg-nyilatkozatban közölt adatok változnak. Ha a gyermek megszületik, akkor a fiatal anya a gyermek után családi pótlékra válik jogosulttá, ezért új nyilatkozatot kell kitöltenie.

A nyilatkozatot vissza kell vonni, ha a jogosultság valamely ok miatt nem áll fenn. Visszavonás hiányában, ha a keletkező befizetési különbözet az adóévben a 10 ezer forintot meghaladja, a befizetési különbözet után az adóévre vonatkozó bevallásban külön feltüntetve 12 százalék különbözeti bírságot kell megállapítani.

Fontos, hogy kizárólag a kormányrendeletben említett jövedelmek után illeti meg az anyát az adókedvezmény, az abban nem nevesített jövedelmek után (például ingatlanértékesítés, osztalék stb.) nem.

Share this page and start a discussion:

Any question?
Please do not hesitate to contact our expert colleague:

News

A Niveus Consulting Group véleménye a távközlési különadó hatásairól

A kormány extraprofit adókról szóló rendelete kiemelten érinti a távközlési szektort; az alacsony árbevételi küszöbhatár miatt az adó nagy terhet ró a kisebb cégekre is és jelentős vágást ejthet a nagyobbak nyereségén. Könnyen előfordulhat, hogy a szolgáltatók – élve az általános szerződési feltételekben meghatározott jogukkal – jelentősebb díjemelésre kényszerülnek - véli a Niveus Consulting Group.

Read more

Niveus hírlevél – 2020. október

2020. október 12-én benyújtotta a kormány a 2021-es adócsomagot a parlamentnek. Októberi hírlevelünkben a jövő évre tervezett fontosabb változásokat foglaljuk össze, illetve szeretnénk felhívni a figyelmet a csoportos társasági adózással kapcsolatos közelgő határidőre és egy fontos...

Read more

Köszönjük üzenetét!

Kollégáink hamarosan felveszik önnel a kapcsolatot!