Niveus Consulting Group Kommentár - 2021.02.23

2021-02-23

Antretter Erzsébet, a Niveus Consulting Group Adótanácsadási Üzletágának igazgatója

A tervek szerint 2021. július 1-től az adóhatóság – hasonlóan a szja bevallásokhoz – áfa bevallás tervezeteket fog kiajánlani az adózóknak. Mivel az adóhatóság az Online Számla 3.0. adatszolgáltatásban megadott információk alapján készíti majd el a bevallás tervezeteket, ezek csak akkor lehetnek helyesek, ha a számlák a megfelelő tartalommal és áfa kódokkal kerülnek be az adatszolgáltatásba.  Ennek biztosítása fogja a legnagyobb kihívást jelenteni az adózóknak a következő hónapokban. Ennek ugyanis feltétele, hogy a számlázást végző és adatszolgáltatást nyújtó személynek egyrészt elegendő információ álljon rendelkezésére a számla mögött lévő ügyletről, másrészt megfelelő szaktudással kell bírnia ahhoz, hogy ez alapján megítélje az ügylet áfa minősítését. Vagyis az számlázást és az adatszolgáltatást csak olyan személyre érdemes bízni, aki magát az áfa bevallást is megfelelően el tudná készíteni.

Az eddigi tapasztalatok alapján az Online Számla 3.0 használata jelenleg még az egyébként akár évtizedek óta áfa bevallást készítő szakembereknek is tud fejtörést okozni, különös tekintettel az adómentesség jogcímének megadására. Eddig ugyanis az adómentes számla kiállításakor elegendő volt azt tudni, hogy az ügylet alanyi vagy tárgyi mentes, illetve áfa törvény hatályán kívüli. Az Online Számla 3.0-ban azonban egy a NAV által meghatározott kód megadásával és szövegesen is el kell magyarázni az áfamentesség indokát. A megfelelő áfa kód megadása jellemzően a több országot is érintő ügyleteknél szokott problémát jelenteni, de vannak olyan belföldi ügyletek is, ahol a számlázáskor alaposan át kell gondolni a vonatkozó szabályokat. Ilyenek tipikusan a belföldi fordított adózás alá tartozó ügyletek, mint például az építőipari szolgáltatások, bizonyos ingatlanügyletek vagy a munkaerőkölcsönzés. A megfelelő kód megadása pedig kulcsfontosságú, hiszen ebből az információból indul ki majd az adóhatóság a bevallás tervezet készítésekor.

Ennek érdekében kisebb vállalatoknak is javasolt olyan megoldásokban gondolkodni, ami automatizálja a megfelelő adatszolgáltatást. Az előforduló tipikus gazdasági események áfa kezelését érdemes még most a szankciómentes időszakban egyeztetni szakértővel, hogy ne a későbbiekben legyen szükség utólagos módosításokra. Ugyanakkor azzal is számolni kell, hogy mindenhol előfordulnak a megszokottól eltérő olyan gazdasági események, amelyek az automatizmusokkal nem kezelhetőek. A számlakiállításra és adatszolgáltatásra tehát olyan folyamatokat kell kialakítani, amelyek során ezek az ügyletek számlázása olyan személy hatáskörébe tartozik, aki felelősen tud dönteni a számla adójogi sorsáról - szükség esetén akár adószakértő, adótanácsadó bevonásával.

Fontos, hogy az adatszolgáltatásban az ügyletek minősítése lehetőleg egyezzen a partner minősítésével. Az eltérésre ugyanis az áfa kódok használatával fény derül és valószínűleg automatikus ellenőrzéshez, nyilatkozattételi kötelezettséghez vezet. Ennek elkerüléséhez segítség lehet az Online Számla 3.0. rendszerből történő adatlekérés a bejövő számlákról.

A számlák ellenőrzésekor problémát jelenthet az is, hogy jelenleg az Online Számla 3.0-ból csak XML fájlok kérhetőek le, számlakép nem. Az adózóknak tehát meg kell oldaniuk az XML adatok és a számlakép összekapcsolását például az összevont tételeknél, amire nem minden könyvelő program alkalmas. Az adóhatóság tájékoztatása szerint tervben van, hogy a számlák pdf formátumban is lekérhetők lesznek majd az Online Számla Rendszerből, kérdés, hogy ez mikorra valósul meg.

Az adóhatóság csak áfa bevallás tervezetet készít 2021. július 1-től, annak ellenőrzése és elfogadása az adózó feladata lesz. Emellett neki kell továbbra is meghoznia bizonyos döntéseket a bevallás véglegesítésekor például az áfa visszaigényléséről vagy következő bevallási időszakra történő átviteléről. A NAV által készített bevallás tervezet tehát hosszú távon csökkentheti az áfa bevallásra fordítandó időt, de még nem fogja azt jelenteni, hogy a hónap 20. napja körüli időszak az áfa bevallással kapcsolatos teendők nélkül telik majd – véli a szakértő.

Share this page and start a discussion:

Kérdése van?
Forduljon bizalommal szakértő kollégánkhoz

Hírek

Niveus Consulting Group kommentár - 2020.03.17.

Adótanácsadók Egyesületének álláspontja a KKV-k részére szükségesnek tartott egyes adózási, bevallási, adatszolgáltatási jogszabályok átmeneti könnyítésére. Fischer Ádám, a Niveus Consulting Group jogi partnere szerint a javaslatok a KKV-k likviditási problémáinak kezelésére és a vállalkozások...

Elolvasom

Véleményünk az árak forintban történő feltüntetése kapcsán

Megtévesztő árcédulák a magyar üzletekben: erre figyeljen, ha nincs forintos ár

Elolvasom

Niveus hírlevél – 2020. január

Február 1-jével hatályba lép a belterületté nyilvánított ingatlanok 90%-os illetékkötelezettsége. Megnyílt a lehetőség a behajthatatlan követelések miatti áfaalap csökkentésre. Még mindig sok a hiba az online számlaadat-szolgáltatásban. Sokan nem gondolnak arra, hogy környezetterhelési díjfizetési...

Elolvasom

Kapcsolat

+36 30 861 4009

Köszönjük üzenetét!

Kollégáink hamarosan felveszik önnel a kapcsolatot!