Közeleg a határidő! EPR kötelezettség - nem csak gyártóknak!

2023-10-09

Közeleg a határidő! EPR kötelezettség - nem csak gyártóknak!

 

2023.július 1-je óta működik Magyarországon a kiterjesztett gyártói felelősségi (Extended Producer Responsibility, közismert nevén EPR) rendszer, az érintetteknek 2023. október 20-ig teljesíteniük kell az első negyedéves EPR adatszolgáltatást.

 

Sokan azt gondolhatják, hogy ha nem gyártanak úgynevezett körforgásos terméket, akkor ez az adatszolgáltatási kötelezettség nem vonatkozik rájuk. Ez azonban nem minden esetben van így, ugyanis akár azon cégeknek is lehet EPR kötelezettségük, amelyek főtevékenységként valamilyen szolgáltatást nyújtanak. A kötelezettség keletkezéséhez ugyanis önmagában például az is elég lehet, ha valamilyen külföldön becsomagolt termék csomagolását eltávolítják vagy bizonyos termékeket alkalmanként külföldről szereznek be.

 

Az első negyedéves adatszolgáltatás határidejének közeledtével így minden vállalkozásnak érdemes átgondolnia, hogy érintheti-e ez a kötelezettség. Ennek elősegítése érdekében a Niveus Consulting Group szakértői kidolgoztak egy diagnosztikai megoldást, az úgynevezett EPR Quick Scant-t, amelynek segítségével idő- valamint költséghatékonyan meg lehet vizsgálni, hogy kell-e a vállalkozásának számolnia az EPR kötelezettséggel.

 

A fentieken túl a kötelezettség teljesítésében, valamint az érintett folyamatok felmérésében és egyéb értelmezési kérdésekben is természetesen készséggel állunk rendelkezésre!

 

Amennyiben még nem bizonyosodott meg arról, hogy biztosan nem kell teljesítenie az EPR adatszolgáltatást 2023. október 20-ig, és szeretné elkerülni a jövőben az esetleges bírságot, akkor megfontolásra ajánljuk, hogy éljen a Niveus EPR Quick Scan lehetőségével és keresse meg szakértőinket az alábbi elérhetőségek valamelyikén:

 

Antretter Erzsébet

Üzletágvezető – Adótanácsadási Szolgáltatások

mobil: +36 30 419 8468

e-mail: antretter.erzsebet@niveus.hu

 dr. Juhász Tímea

Szenior tanácsadó – Adótanácsadási Szolgáltatások

mobil: +36 70 524 3357

e-mail: juhasz.timea@niveus.hu

Share this page and start a discussion:

Kérdése van?
Forduljon bizalommal szakértő kollégánkhoz

Hírek

Sajtóközleményünk az őszi adócsomag tervezetéről

A Niveus Consulting Group összefoglalta az őszi adócsomag társadalmi egyeztetésre bocsátott tervezetének legfontosabb változásait. Bagdi Lajos, a Niveus Consulting Group partnere kiemelte, hogy a tervezet tartogat meglepetéseket, egyes ágazatokra, cégcsoportokra kifejezetten jelentős hatással lehet.

Elolvasom

A Niveus Consulting Group felmérése a gazdasági kilátásokról és a cégek várakozásairól

Gazdasági válságra készülnek a magyarországi vállalkozások Niveus Consulting Group felmérése

Elolvasom

Niveus hírlevél – 2023. március

Március 30-ától emelkedik a kiküldetések napidíja. Körvonalazódik az e-nyugta koncepció. Jön a vállalati fenntarthatósági jelentéstételi kötelezettség (ESG). Megjelentek a kiterjesztett gyártói felelősségi rendszerről szóló részletszabályok, áprilisban regisztrációs kötelezettsége lesz a körforgás termékek gyártóinak. Márciusi hírlevelünkben ezekkel a témákkal foglalkozunk.

Elolvasom

Kapcsolat

+36 30 861 4009

Köszönjük üzenetét!

Kollégáink hamarosan felveszik önnel a kapcsolatot!