A Niveus Consulting Group közleménye a cigaretta jövedéki adójának emeléséről

2023-01-24

Jelentősen megugrik az úgynevezett hevített termékek ára februártól, de az Európai Unió döntése miatt hónapokon belül a hagyományos cigaretta is drágulhat.

Februártól – egyelőre – nem a hagyományos cigaretta jövedéki adója változik, hanem a hevített dohánytermékeké, ám az Európai Bizottság már tárgyal az emelésről az előbbi esetében is, s néhány hónapon belül a cigaretta ára is jelentősen növekedhet.

A dohánytermékek ára többféle adót tartalmaz, ezek közül a két legfontosabb a jövedéki adó és az áfa. Az áfa ugyebár néhány kivételtől eltekintve 27 százalék Magyarországon, és a végső, fogyasztói nettó árra kell felszámítani. Ebből következik, hogy az áfa a már jövedéki adót is tartalmazó eladási árra vetítve fizetendő, hiszen a végső eladási árnak minden költséget figyelembe kell vennie.

A jövedéki adó meghatározása komplexebb, mértéke függ attól, hogy milyen dohánytermékről van szó. A Világgazdaság megkeresésére Fischer Ádám, a Niveus Consulting Group együttműködő partnere a hagyományos cigaretta példáján keresztül elemezte a jövedéki adót.

„A legfontosabb, hogy a jövedéki adót alapvetően az Európai Unió szabályozza. Ennek az az oka, hogy az úgynevezett közvetett, tehát a fogyasztóra áthárított adókat muszáj EU-szinten meghatározni, mert jelentős torzulást okozna az egységes belső piacon a közvetett adók eltérő szabályozása” – hívta fel a figyelmet a szakértő. Emiatt az áfát, a jövedéki adót és a vámot az EU határozza meg több évtizede, ezzel szemben a társasági adóban és a személyi jövedelemadóban csak minimális közösségi szabályok vannak, azokat alapvetően szabadon határozzák meg a tagállamok.

A jövedéki adó és a dohányzás kapcsolatában az EU kettős minimummértéket határoz meg: legalább 90 eurónak kell lennie 1000 szálanként, és el kell érnie az eladási ár 60 százalékát (ez utóbbi alól mentesül az a tagállam, ahol a jövedéki adó eléri a 115 eurót 1000 szálanként).

A cigaretta árának változása egyrészt abból adódik, hogy a minimumösszeget folyamatosan emeli az EU – és ezt a következő hónapokban tovább fokozhatja –, másrészt a forint árfolyamának romlásával a minimum jövedéki adó forintban kifejezett összege akkor is emelkedik, ha egyébként az EU által meghatározott, euróban kifejezett érték nem változik.

Lecsap a törvény szigora a gyógynövényes hevítőrudakra

A cigarettához hasonlóan rövidesen a növény- és gyógynövénytartalmú hevítőrudakat is kizárólag trafikokban lehet majd megvásárolni, az online forgalmazásuk pedig tilos lesz.

Fischer Ádám úgy számol, mindez 1000 szálanként 24 ezer forintot, és a kiskereskedelmi ár 23 százalékát, de legalább 37 300 forintot jelent.

Összességében egy 2000 forintba kerülő doboz kerekítve 425 forintnyi áfát és 940 forintnyi jövedéki adót tartalmaz.

Természetesen ezenfelül az eladási ár kialakításakor gazdasági értelemben figyelembe kell venni az egyéb fizetendő adókat, mint a társasági és iparűzési adó.

A szakértő hangsúlyozta, februárban ez a rendszer és a cigarettára kivetett jövedéki adó egyelőre változatlan marad, de már érkeztek arra vonatkozó jelzések, hogy emelik a teher mértékét. Az viszont már tény, hogy a hevített dohánytermékek – ezek lényegében a cigarettahelyettesítő alternatív termékek, amelyek dohány elégetése nélkül, hevítéssel bocsátanak ki belélegezhető anyagot – már csak néhány napig nem esnek a jövedéki adó hatálya alá. A Niveus partnere szerint ezek után februártól szálanként 35 forint jövedéki adót kell fizetni utánuk, ami 20 szálas dobozt feltételezve dobozonként 700 forintot tesz ki.

Share this page and start a discussion:

Kérdése van?
Forduljon bizalommal szakértő kollégánkhoz

Hírek

Sajtóközleményünk az USA-magyar egyezmény megszűnéséről

Itt a vége! Az USA felmondta a szerződést és innen már tényleg nincs visszaút!

Elolvasom

A Niveus Consulting Group sajtóközleménye a turizmushoz kapcsolódó adóintézkedésekről

A Nemzeti Versenyképességi Tanács újabb javaslatokat fogalmazott meg a gazdaság élénkítése érdekében, ezek egy része kifejezetten a turizmust támogatná. Rá is férne a szektorra minden segítség, ugyanis még mindig nem látni, hogy mikor lesz az újranyitás – hívja fel a figyelmet a Niveus Consulting Group.

Elolvasom

Niveus hírlevél – 2021. június

2021. július 1-jével hatályba lépnek az e-kereskedelmi áfa csomag rendelkezései. 2021. május 21-én kihirdetésre került az úgynevezett ATAD törvény, amely megteremtette a tényleges tulajdonosok központi nyilvántartásának jogszabályi hátterét. Kormányzati bejelentés alapján a gyermeke(ke)t nevelő szülők visszakaphatják 2022 év elején azt a személyi jövedelemadót, amit 2021-ben befizettek a költségvetésbe. Júniusi hírlevelünkben ezekkel a témákkal foglalkozunk.

Elolvasom

Kapcsolat

+36 30 861 4009

Köszönjük üzenetét!

Kollégáink hamarosan felveszik önnel a kapcsolatot!