Új egyszerűsített vállalkozói adó a több adóbevételért

2024-02-13

A magyar költségvetés és az áfabevételek kapcsolata komoly figyelmet kelt 2024-ban, miközben az ország gazdasága új kihívásokkal néz szembe. Az áfabevételek visszaesése nagy kihívást jelent a költségvetés számára, mivel az áfabevételek adják az összes adóbevétel csaknem felét. A 2023-as évben már látható volt, hogy elindult egy nem túl kedvező tendencia (közel ezermilliárd forinttal kevesebb, - alig 7.000 milliárd forint - áfabevétel folyt be, mint a tervezett érték). Ez az elmaradás komoly kihívásokat jelent az államháztartás számára.

 

Ráadásul a 2024-es évre meghatározott több, mint 8.500 milliárd forintos terv is meglehetősen ambiciózusnak tűnik. A költségvetés hiányának növekedése és az áfabevételek elmaradása arra kényszerítheti a kormányt, hogy sürgős intézkedéseket tegyen. A fogyasztást ösztönző intézkedések, valamint az adóelkerülések elleni még hatékonyabb fellépés lehetnek azok a területek, ahol meg lehet támogatni az adóbevételek alakulását.

 

Melyek lehetnek ezek Bagdi Lajos, a Niveus Consulting Group partnere szerint?

 

Fogyasztást ösztönző eszközök:

 

  • Annak érdekében, hogy több legyen az emberek fogyasztása, a cégek helyzetbe hozása lehet egy olyan cél, amely által többet tudnak fizetni a munkavállalóiknak. A szociális hozzájárulási adó további csökkentése, és az egyes cafeteria elemek kedvezőbb adózási konstrukcióvá alakítása lehet erre a megfelelő eszköz
  • Az infláció leszorítása is egy jó irány, ez most jó úton halad
  • A gyenge forint erősíti az importárak alakulásán keresztül az inflációt, ezért törekedni kell a stabil forintárfolyamra

 

Adópolitikai eszközök:

  • Az e-nyugta bevezetése segíthet a további fehérítésben és ezáltal az áfabevételek növelésében
  • Az e-áfa segíthet a fizetendő áfa transzparens bevallásában
  • Egy egyszerűsített vállalkozói (kis)adó hatékony eszköz lehet a KATA átalakítása miatt a szürkegazdaságba elvándorolt jövedelem fehérítésében
  • Hatékony/célzott ellenőrzések, kockázatalapú elemzés alapján kiválasztás és ez alapján az ellenőrzések lefolytatása

Share this page and start a discussion:

News

A Niveus Consulting Group véleménye az energiahatékonysági adókedvezmény és a Gyármentő Program kombinálásáról

A jelenlegi energiaválságban felértékelődik az energiahatékonyság, egyre fontosabbá válik az energiaköltségek csökkentése. Sok kkv-és nagyvállalat nincs tisztában azzal, hogy a nemrég bejelentett gyármentő-, illetve kkv támogatási programmal kombinálva igénybe veheti az energiahatékonysági beruházás adókedvezményt, ezáltal jelentős mértékű adót takaríthatnak meg-hívja fel a figyelmet a Niveus Consulting Group.

Read more

Niveus hírlevél – 2023. augusztus

Kihirdették a Magyarország Helyreállítási és Ellenállóképességi Tervéhez kapcsolódó intézkedési listát, mely az adózás területén is tartogat változásokat. Szeptembertől új típusú hibaüzenetet kapnak a felhasználók az Online Számla rendszerben. Változik a megváltozott munkaképességű személyek utáni szochokedvezmény. Taxisháború a láthatáron. Augusztusi hírlevelünkben ezekkel a témákkal foglalkozunk.

Read more

Niveus hírlevél – 2024. január

Pályázati felhívás elektromos járművek beszerzéséhez. Számos pontban változott a Számviteli törvény, a legfőbb változásokat két külön hírlevélben ismertetjük. Új kötelezettség a láthatáron – fenntarthatósági jelentés (ESG). 2024-es változások az EPR szabályozásban. Új vezetőket köszönthet a Niveus Consulting Group. Januári hírlevelünkben ezekkel a témákkal foglalkozunk.

Read more

Köszönjük üzenetét!

Kollégáink hamarosan felveszik önnel a kapcsolatot!