Átalakulás KIVA-soknak – ITT a megoldás

2023-11-03

Minden vállalkozás életében fontos, hogy időközönként áttekintse jogi és adózási struktúráját, hiszen a dinamikusan változó jogszabályi környezetben izgalmas lehetőségek vagy akár buktatók is rejlenek. Ez a stratégiai lépés a vállalat jövedelmezőségéhez, sikeréhez is fontos lehet. Nem minden vállalkozás számára tette lehetővé a hazai szabályozás a kedvező feltételekkel történő átalakulást, de az őszi adócsomag új lehetőséget nyit a kisvállalati adózást, KIVA-t-t alkalmazó vállalkozások számára is az átstrukturálásra!

A Niveus Consulting Group teljes körű szolgáltatással áll azon cégek rendelkezésére, akik a KIVA szabályok változása kapcsán keresnek új lehetőségeket, szeretnének valamilyen, akár évek óta halogatott átalakulást végrehajtani, vagy felmérnék az előnyeit egy újabb, észszerűbb vállalati struktúrának.

A kisvállalati adó (KIVA) eddigi szabályai alapján a KIVA szerint adózó cégek nem egyesülhetnek más céggel, nem válhatnak szét, különben elveszítik a KIVA szerinti adózás lehetőségét, és két évig nem is választhatják újra ezt a kedvező adózási módot.

A benyújtott 2023 őszi adócsomagban bevezettek egy kivételt, és ugyan szűk körben, de lehetővé tették a KIVA szerinti adózó cégek egyesülését, szétválását bizonyos feltételek esetén, így a KIVA-s cégek számára is lehetővé vált az átalakulás!

MIBEN LEHET A NIVEUS CONSULTING GROUP A SEGÍTSÉGÜKRE?

Niveus Consulting Group egyablakos kiszolgálásban, teljes körű szolgáltatással áll a cégek rendelkezésére cégátalakulási projektekhez kapcsolódóan.

A Niveus Consulting Groupnál minden szakértelem adott ahhoz, hogy az átalakulást előkészítsék, a cégcsoport számára legkedvezőbb struktúrát kialakítsák és az átalakulást teljeskörűen végre is hajtsák.

Amennyiben már felmerült Önökben az átalakulás gondolata, csak a folyamat bonyolultsága okán vagy a hatályos szabályok miatt nem vágtak bele, vagy úgy látják, hogy adóelőnyt érhetnének el a KIVA szabályok minél teljeskörűbb kiaknázásával, akkor örömmel segítünk az alábbi szolgáltatások összehangolt biztosításával!

Adótanácsadás

A jogszabály szűk körben biztosítja a KIVA alanyiság megőrzését átalakulás esetén, ezért gondos adótervezést igényel a cégek részéről az, hogy biztosan a feltételeknek megfelelő átalakulást hajtsanak végre és a jövőben is KIVA szerint adózhassanak.

A jelenleg nem KIVA szerint adózó cégek is be tudnak olvadni KIVA-s cégekbe, ezért érdemes a teljes cégstruktúrát átvilágítva feltárni, hogy van-e esetleg lehetőség a KIVA-ból származó előnyök még nagyobb kiaknázására.

Jogi szolgáltatások

Az átalakulás szükségszerűen vonja maga után az ehhez szükséges jogi munkák elvégzését. A Niveus Legal | Halmos és Jánosi Ügyvédi Iroda a Niveus Consulting Group adótanácsadóival és könyvvizsgálójával szoros együttműködésben tudja biztosítani az átalakulás jogi támogatását.

A kapcsolódó jogi szolgáltatások kiterjednek a szükséges társasági dokumentáció elkészítésére, a cégjogi lépések koordinációjára és lebonyolítására, valamint a cégeljárásban történő képviseletre.

Könyvvizsgálat

A cégek átalakulását szabályozó jogszabályok értelmében az átalakulás esetén kötelező a könyvvizsgálat, amely könyvvizsgálatot ráadásul nem végezhet el a cég saját könyvvizsgálója.

A Niveus Consulting Group könyvvizsgálói a többi részterülettel szoros együttműködésben eljárva tudják hatékonyan lefolytatni az érintett cégek könyvvizsgálatát.

 

Keressen bennünket bizalommal:

  1. Fischer Ádám, ügyvéd, adószakértő

+36 20 499 9503

adam.fischer@niveus.hu

 

A KIVA-s átalakulásról szóló szolgáltatásunkat bemutató kiadványunkat az alábbiakban letöltheti:

Share this page and start a discussion:

Any question?
Please do not hesitate to contact our expert colleague:

News

Niveus Consulting Group vélemény a 25 év alatti dolgozók szja-mentességéről

A korhoz kapcsolódó adókedvezmények nem ismeretlenek az elmúlt 10 évben kialakított jövedelemadó rendszerben, így nem ez az első alkalom, hogy a 25 év alattiak adókedvezményben részesülnek...

Read more

A Niveus Consulting Group felmérése az adóellenőrzésekről

Kilenc európai országot megvizsgálva kiderül, hogy az adóellenőrzések mellett egyedül Magyarországon létezik az ún. jogkövetési vizsgálat, amely megfelelő együttműködés esetén gyakran végződik szankciók nélkül. Teljesen változó a kép, hogy melyik országban mikor kerül sor adóellenőrzésre, nálunk például jellemzően csak a nagyvállalatok számíthatnak rajtacsapásra. Maga az ellenőrzés folyamata viszont mindenhol belefér a 90-180 napos idősávba, Magyarországon átlagosan 3-4 hónapig tart. -derül ki a Niveus Consulting Group európai adóellenőrzési felméréséből.

Read more

A Niveus Consulting Group közleménye az áfabevételek alakulásáról

Súlyos ára van annak, hogy minden rekordot megdöntenek az áfabevételek (vg.hu)

Read more

Köszönjük üzenetét!

Kollégáink hamarosan felveszik önnel a kapcsolatot!