Niveus hírlevél – 2021. július

2021-07-29

Újabb behajthatatlan követelések áfája kérhető vissza. Ismét változtak a home-office szabályok. Csúsznak az áfa bevallás tervezetek. Csökkennek a támogatott K+F beruházások határértékei. Júliusi hírlevelünkben ezekkel a témákkal foglalkozunk.

 

Újra érdemes átnézni a behajthatatlan követeléseket

 

A tavaszi-nyári adócsomagban a behajthatatlan követelésekre eső áfa visszaigénylését egy újabb esetkörre terjesztették ki. Mostantól akkor is vissza lehet igényelni az áfát, ha a követelés behajthatatlanná válásakor már elévült az az időszak, amikor a számlát kibocsátották.

 

Aki esetleg követte a behajthatatlan követelésekre eső áfa visszaigénylésének történetét, az találkozhatott azzal a problémával, hogy a 2020-ban bevezetett új áfaszabályok csak akkor engedték meg az áfa visszaigénylését ki nem fizetett számla esetén, ha a követelés megfelelt a szigorú behajthatatlansági kritériumoknak, miközben nem évült el az az adóbevallás, amiben eredetileg a számla szerepelt. Csakhogy ez gyakran lehetetlen helyzet elé állította a vállalkozásokat, mert mire a követelés igazoltan behajthatatlan lett, addigra sokszor már elévült az említett időszak.

 

Ezen változtat az a 2021. június 10-én hatályba lépett előírás, amely szerint egy speciális visszatérítési eljárásban ilyen esetben is vissza lehet igényelni az áfát – feltéve, hogy az eljárást a behajthatatlanná válástól számított egy éven belül megindítják.

 

A legfontosabb átmeneti rendelkezés ugyanakkor, amire szeretnénk felhívni a figyelmet, hogy a hatályba lépés időpontjától 180 napig (azaz december elejéig) a visszatérítési eljárás akkor is megindítható, ha a behajthatatlanná válás 2020. június 10. és 2021. június 10. között következett be. Tekintettel arra, hogy a követelés behajthatatlanná válásának számos esete van, így nem kizárt, hogy találni lehet olyan feltételt, ami pont erre az időszakra esik. Emiatt érdemes lehet a következő hetekben, hónapokban újra átnézni a már leírt követeléseket, hogy van-e olyan áfa, amit esetlegesen vissza lehetne igényelni.

 

 

Módosulva élnek tovább a home-office előírások

 

Újabb átmeneti kormányrendelet született a home-office keretében dolgozók vonatkozásában. Az alapelv változatlan, a munkavállalók és a munkáltatók szabadon állapodhatnak meg a Munka Törvénykönyve (Mt.) szerinti távmunka szabályaiban. Eredetileg ugyanis a távmunka csak a kizárólag otthonról, informatikai eszközön végzett munkára terjed ki az Mt. szerint. Most, a veszélyhelyzet végéig lehetőség van a nem kizárólag, nem rendszeresen otthonról végzett tevékenységekre is a távmunka szabályait alkalmazni.

 

Szintén módosultak a távmunka / home-office esetében alkalmazandó munkavédelmi előírások. A kormányrendelet szerint a munkáltatónak továbbra is kötelezettsége a biztonságos munkavégzés feltételeinek biztosítása, ennek ellenőrzése informatikai eszközzel végzett munka esetén informatikai eszközzel (szoftver stb.), egyéb esetekben pedig a munkavégzés helyének előzetes engedélyezésével történik. A munkáltatónak joga van arra, hogy személyesen is meggyőződjön a munkavédelmi szabályok megtartásáról home-office esetén is.

 

A homeoffice rendelkezések remélhetőleg hosszú távon a Munka Törvénykönyvébe kerülnek majd, és akkor a különböző, ráadásul menet közben is változó átmeneti szabályokra nem lesz már szükség.

 

 

 

Csúsznak az áfa bevallás tervezetek

 

Az eredeti tervek szerint a 2021. júliusra benyújtandó áfa bevallások már a NAV által készített tervezetek alapján készülhettek volna. A 2021. július 16-án kihirdetett 429/2021. (VII. 16.) Kormányrendelet értelmében azonban először csak az októberi áfa bevallások készítésében számíthatnak ilyen segítségre a vállalkozások.

A tervek szerint a bevallástervezetek a bevallási időszakot követő hónap 12. napjától lesznek elérhetőek. A csúszás miatt tehát az áfaalanyoknak 2021. augusztus helyett november 12. és 20. között lesz először lehetősége arra, hogy nem a szokásos módon, hanem a tervezet módosításával, kiegészítésével, elfogadásával és benyújtásával teljesítsék a bevallási kötelezettségüket.

A jelenlegi információk alapján a tervezeteket ténylegesen jóvá kell majd hagyni, azok nem válnak 20-án automatikusan elfogadottá. A tervezet elfogadásával az adóalany a befogadott számlákra vonatkozó összesítőjelentés-tételi kötelezettségét is teljesíti majd, egyúttal az adólevonási jog érvényesítéséről is nyilatkozik, vagyis a nem megfelelő tervezet elfogadása jogosulatlan áfa visszaigényléshez is vezethet.

A tervezetek egy ideig még nem lesznek teljeskörűek. A termékimporthoz, az EU-s termékbeszerzésekhez, illetve a fordított adózású ügyletekhez kapcsolódó áfa ugyanis várhatóan csak 2022. év során lesz elérhető az áfabevallás-tervezetekben, az ilyen ügyletek adataival a bevallásokat idén még ki kell egészíteni. A pénztárgépek számlaadatai azonban várhatóan már szerepelni fognak az e-áfa bevallásokban.

A tervezetek rendelkezésre állása után is lehetőség lesz a bevallásokat a „hagyományos” módon benyújtani. Az áfa bevallás tervezetek jellemzően inkább a kisebb cégeknek fognak érdemi adminisztrációs könnyítést jelenteni, a nagy forgalmú, összetett tevékenységű nagyvállalatoknak valószínűleg egyszerűbb lesz továbbra is a már kialakult folyamataikat követve az eddigi formában teljesíteni áfabevallási kötelezettségeiket.

 

Kisebb k+f beruházások is kaphatnak készpénztámogatást a kormánytól

 

A K+F tevékenység arányának növelése érdekében a kormány a K+F beruházási szint csökkentésről döntött. A 2021. július 2-án kihirdetett 390/2021. (VII. 2.) Kormányrendeletet értelmében a korábbi 3 milliós minimum beruházási szintet 1 millió euróra csökkentették. A 30 fős új kutatás fejlesztési kritérium pedig 10 főre csökkent.

 

Akkor kapható tehát készpénztámogatás a kormánytól, ha a kutatás-fejlesztési projekt vagy projektek költségeinek összege folyó áron eléri az 1 millió eurónak megfelelő forintösszeget és az újonnan létesített kutatás-fejlesztési munkahelyek száma eléri a 10-et, azzal hogy az újonnan létesített kutatás-fejlesztési munkahelyek számának legalább ötven százaléka felsőfokú végzettséghez kötött kell, hogy legyen. A határértékek csökkentése a rendelet kihirdetésének napjától hatályos.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Amennyiben a fentiekkel kapcsolatban kérdése merülne fel, kérjük, forduljon hozzánk bizalommal.

Share this page and start a discussion:

News

A Niveus Consulting Group kommentárja a 4%-os szociális hozzájárulási adócsökkentés költségvetési hatásáról

A Niveus Consulting Group kommentárja a 4%-os szociális hozzájárulási adócsökkentés költségvetési hatásáról: "A minimálbér-emelés a költségvetésnek is drága lesz"

Read more

Köszönjük üzenetét!

Kollégáink hamarosan felveszik önnel a kapcsolatot!