Sajtóközleményünk az elektronikus aláírás bevezetésének elhalasztásáról

2023-09-28

Halmos Tamás, a Niveus Legal | Halmos és Jánosi Ügyvédi Iroda irodavezető partnere

 

Elektronikus ingatlan-nyilvántartási rendszer bevezetése – halasztás várható

 

Az elektronikus ingatlan-nyilvántartási rendszer (E-ING) bevezetésével kötelezővé válik az elektronikus aláírás használata ingatlan tulajdonjogának átruházásakor, ideértve az ingatlanok adásvételét is, ugyanis a tulajdonjog átruházásához szükséges bejegyzési engedélyt az új ingatlan-nyilvántartási törvény végrehajtási rendelete értelmében elektronikus űrlapon kell létrehozni, amelyet minősített vagy minősített tanúsítványon alapuló fokozott biztonságú elektronikus aláírás elhelyezésével vagy AVDH szolgáltatással kell hitelesíteni. Abban az esetben tehát, ha az ügyfél az adásvételi szerződés aláírásakor nem rendelkezik ezen elektronikus aláírási megoldások valamelyikével, nem fogja tudni aláírni a bejegyzési engedélyt, ezáltal az ügylet meghiúsulhat.

Az elmúlt napokban fontos tájékoztatást kaptak a hazai ügyvédek a Magyar Ügyvédi Kamarától az E-ING rendszer bevezetésével kapcsolatban, aminek értelmében reális esély mutatkozik arra, hogy az E-ING rendszer általános indulási időpontját a jogalkotó 2024. február 1-ről közel fél évvel későbbre, 2024. július 1-re halassza. A halasztás eredményeképp az elektronikus aláírások alkalmazása is csak a módosított bevezetési időponttól válna kötelezővé az ingatlan adásvételt bonyolító felek számára.

A várható halasztás nem csak a lakosság, hanem az ingatlanátruházási ügyletek során eljáró ügyvédek, kamarai jogtanácsosok, közjegyzők és egyéb szakmai szereplők számára is kedvező hír, ugyanis egyelőre még nem elérhetők a szakmai nyilvánosság részére az E-ING rendszer működésével kapcsolatos technikai információk, részletes szakmai anyagok, valamint a jogi képviselők eljárási jogosultságával kapcsolatos személyi és tárgyi feltételek, amelyek kellő időben történő megismerése és részletes tanulmányozása elengedhetetlen a rendszer zökkenőmentes indulásához.

Fontos hangsúlyozni, hogy az E-ING rendszer bevezetésének elhalasztása még nem kapott hivatalos megerősítést a jogalkotó részéről, egyelőre tehát csak értesülésről beszélhetünk. Egyhangú azonban a szakmai álláspont arról, hogy amennyiben nem kezdődik meg a felkészüléshez szükséges anyagok közzététele és a lakosság tájékoztatása a közelgő, nagy horderejű változásokról, akkor nyomos indoka áll fenn annak, hogy a jogalkotó elhalassza az E-ING rendszer nyilvántartás bevezetését.

Share this page and start a discussion:

News

Niveus hírlevél – 2023. szeptember

Megjelent a kiterjesztett gyártói felelősségi körbe tartozók adatszolgáltatási nyomtatványa. Változások a K+F minősítés szabályaiban. Az elmúlt 3 évben nőttek a NAV adóbevételei. Az Európai Bíróság legújabb ítélete az áfa hatósági visszatérítéséről. Szeptemberi hírlevelünkben ezekkel a témákkal foglalkozunk.

Read more

A koronavírus miatt halasztást kapnak az agresszív adótervezők

Alig egy hete az EU tagállamai megegyeztek abban, hogy fél évvel elhalasztanák az adatszolgáltatási kötelezettséget, amely a határon átnyúló, agresszív adóstruktúrák jelentésére vonatkozik. A vállalatoknak azonban továbbra is fel kell készülniük az adatszolgáltatásra - hívja fel a figyelmet a Niveus Consulting Group.

Read more

Niveus hírlevél – 2024. február

Számos pontban változott a Számviteli törvény, a legfőbb változásokat két külön hírlevélben ismertetjük. Most a változások második részére kerül sor. Több minden változott a bérszámfejtés területén is. Még van pár nap a karbonvám jelentéstételi határidőig. Új megoldásunk az „Építményadó és telekadó optimalizátor”. Szintet léptünk és új irodaházba költözött a Niveus Consulting Group. Februári hírlevelünkben ezekkel a témákkal foglalkozunk.

Read more

Köszönjük üzenetét!

Kollégáink hamarosan felveszik önnel a kapcsolatot!