A Niveus Consulting Group közleménye az elektromos töltőállomások adókedvezményének megszűnéséről.

2021-12-09

Megszűnik az elektromos töltőállomások utáni adókedvezmény

 

A támogatásokra vonatkozó általános csoportmentességi rendelet változása megszünteti az elektromos töltőállomások adókedvezményét.

A szabályozásból nem derül ki egyértelműen, mikortól szűnik meg; a Niveus Consulting Group véleménye szerint már 2021-ben sem élhetünk a kedvezménnyel, de ami biztos: jövő februártól már egészen biztosan nem.

 

Az elektromos autóval közlekedés – amellett, hogy sokan környezetkímélőnek tekintik – számos egyéb előnnyel is jár, nem csoda, hogy ezek a járművek gyorsan elterjedtek.

A gyors elterjedést és a kényelmes használatot segítheti a töltőállomások elterjedése, amihez az adórendszer jelenleg társasági adóalap-kedvezmény formájában nyújt támogatást:

A bekerülési költségnek azt a részét lehet levonni az adóalapból, ami tervezetten nem térül meg egy hároméves üzemeltetés alatt. A be nem fizetett társasági adó összege az általános csoportmentességi rendelet (GBER) alapján adott állami támogatásnak minősül.

Ennek megfelelően az adóalap-kedvezmény igénybevételekor eddig is figyelmet kellett fordítani, hogy a beruházás a társasági adótörvény mellett a GBER-ben meghatározott feltételeknek is megfeleljen (anélkül ugyanis az állami támogatás nem vehető igénybe), de 2021. augusztus 1. után erre kiemelten kell figyelni.

Pálffy Miklós, a Niveus Consulting Group együttműködő partnere kiemelte, hogy a GBER idén augusztus 1-től megváltozott és az új szabályok értelmében megszűnik az adóalap-kedvezmény, a jövőben kizárólag pályázati úton lehet pénztámogatást igényelni rá.

A módosítások nem azonnal léptek hatályba, bevezettek egy hat hónapos időszakot, amely 2022. február 1-ig tart és amely alatt átmeneti rendelkezések vannak hatályban. Ezek között az szerepel, hogy a már folyamatban lévő támogatások 2022. február 1-ig hatályban maradhatnak.

A helyzetet bonyolítja, hogy a magyar állam az elektromos töltőállomások kiépítésére igénybe vehető, a fentebb ismertetett kedvezmény alkalmazását 2021. június 30-i. zárással jelentette be az Európai Bizottság részére.

Logikusan következik ebből a kérdés: az átmeneti időszak alatt, 2021 2. félévében akár, igénybe vehető még a támogatás?  A Niveus Consulting Group szerint a válasz: nem, már idén sem vehetjük igénybe, mert Magyarország korábbi zárással jelentette be a kedvezmény alkalmazhatóságát és mire a 2021-es évre igényelnék a kedvezményt, már bőven 2022 tavasza lenne.

Ahogyan korában már utaltunk rá, az sem egyértelmű, hogy a 2021. évre esedékes társasági adóbevallás benyújtásakor - 2022 májusa naptári éves adózóknál- hogyan lehet igénybe venni ezt a támogatást, hiszen akkor már a GBER alapján nem adható ez a kedvezmény?

Ami biztos, hogy 2022. február 1-jétől a jelenlegi feltételek mellett nem lehet majd igénybe venni adóalap-kedvezményt az elektromos töltőállomások létesítésére, így a 2022-es céges költségvetés tervezésekor ezzel majd mindenképpen érdemes kalkulálni – jegyezte meg a szakértő.

Share this page and start a discussion:

Any question?
Please do not hesitate to contact our expert colleague:

News

Ha komolyabb beruházást tervez, figyeljen a február 25-i határidőre!

A Niveus Consulting Group közleménye az iparűzési adó csökkentés és a „de minimis” szabályok kapcsolatáról

Read more

Háromszor annyi adót fizethetnek a magyarok jövőre, ha életbe lép Amerika terve

A Niveus Consulting Group véleménye az USA-magyar egyezmény megszűnésének adózási hatásairól

Read more

Niveus hírlevél – 2020. április

2020. április 21-én éjjel újabb Kormányrendeletek jelentek meg a Magyar Közönyben, amelyekkel többek között kedvezően módosították a bértámogatás korábban bejelentett feltételeit, meghosszabbították a beszámolók és éves adóbevallások határidejét és az adózók 5 millió forintig...

Read more

Köszönjük üzenetét!

Kollégáink hamarosan felveszik önnel a kapcsolatot!