A Niveus Consulting Group véleménye a bevezetendő légiutas

2022-11-30

Utazásonként ezerforintos légiutasadóval rukkolt elő a XVIII. kerületi önkormányzat, amely ugyan a jelenleg érvényes szabályok alapján január 1-jétől valóban bevezethet települési adót, a terv több sebből is vérzik.

A XVIII. kerületi önkormányzat január 1-jétől új adónemet vezetne be: légiutas-adóval terhelné a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérről induló magánszemélyeket – kivéve a 18 év alattiakat és a kerületi lakosokat – utazásonként ezer forinttal. A döntést többek között az inflációval és az energiaárak emelkedésével indokolja, de azt is felhozza érvként, hogy a kerület egyes részein a lakosság ki van téve a légiközlekedés okozta zaj- és környezetszennyezésnek (ez egyébként eddig is így volt).

A rendalkotással kapcsolatos vita során Kőrös Péter alpolgármester azt állította, a Pénzügyminisztériumban történt szakértői egyeztetés az ügyben, és nem találtak kivetnivalót – ezt a tárca nem erősítette meg a Világgazdaság megkeresésére. Kőrös emellett azt is mondta, hogy a kettős adóztatás nem valósul meg, mert az extraprofitadó alanya a légitársaság, a légiutasadó esetében pedig a magánszemély. Az adót az első verzió szerint a földi kiszolgálást végző gazdálkodó szervezetnek kellene beszednie, a képviselő-testület ülésén ezt azzal indokolták, hogy az idegenforgalmi adót is a szállodának fizeti be a vendég.

Nem volt még Magyarországon ilyen jellegű helyi adó, ezért nem is gondolom, ma van olyan szakember a Kormányhivatalnál, az Önkormányzatnál vagy a Pénzügyminisztériumnál, aki nyakát merné arra tenni, hogy egy ilyen nóvumban nem lesz olyan hiba, intézkedés vagy rendelkezés, amit egy kúriai vizsgálatnál úgy találnak, hogy nem felel meg a hatályos jogszabályoknak

– mondta a jegyzőkönyv szerint dr. Kóródi-Juhász Zsolt főosztályvezető. Kőrös Péter hozzátette: a teljesen új területen nevezhetik magukat úttörőknek is.

A szerdai ülés előtt az alpolgármester előterjesztésében azt is írja, széles körű egyeztetéseket folytattak le valamennyi földi kiszolgáló képviselőjével, akik korábban egyeztették a jogszabály szövegét a légifuvarozókkal. A politikus szerint a földi kiszolgálók javaslatokat fogalmaztak meg a „finomhangolás érdekében”, mert ebben a formában ellehetetlenítheti az adórendelet a tevékenységük ellátását. A tervezet éppen ezért a második verziójában már azt tartalmazza, hogy bevonja az adó beszedésébe a légifuvarozó társaságokat, mert „ők találkoznak először az utasokkal”. A dokumentum egyetemleges felelősséget határoz meg az adó beszedésére és befizetésére kötelezettek között, a készítők szerint ez elősegít, hogy az érintettek „érdekeltek legyenek az adóbeszedésben”.

Közelíti a járvány előttit a budapesti repülőtér forgalma

Az utasforgalom növekedése a repülőtér kapacitásának bővítését is szükségessé teszi, a már megkezdett beruházás várhatóan márciusban készül el.

Pálffy Miklós, a Niveus Consulting Group együttműködő partnere a VG-nek rávilágított, bizonyos kivételekkel az önkormányzat települési adót bármely adótárgyra megállapíthat, feltéve, hogy arra nem terjed ki törvényben szabályozott közteher hatálya. 

„Nyilván mindenkinek beugorhat a légitársaságok extraprofitadója. Kérdés, hogy az intézkedés szabályozott közteher-e? Véleményem szerint nem, mivel ezt rendeletben szabályozták” – mondta a szakértő, aki azt is felvetette kérdésként, az önkormányzat rendeletben megállapíthat-e kötelezettséget a földi kiszolgálást végző gazdasági szervezet adóbeszedésére.

Erre a válasz véleménye szerint az, hogy nem, és bár az önkormányzat más módon beszedhetné az adót, azokban az esetekben „többe kerülne a leves, mint a hús”.

Mivel erre egyelőre semmilyen tiltó szabály sem vonatkozik, 2023. január 1-jétől nincs akadálya új települési adónak – jelentette ki Pálffy Miklós, aki igennel felelt arra a kérdésünkre, hogy jogszerű lehet-e az önkormányzat által kijelölt kivételi kör. Csakhogy a szektorra rálátó forrásunk azt mondta a Világgazdaságnak, teljesen életszerűtlen, hogy utasonként ellenőrizzék, rendelkezik-e XVIII. kerületi lakcímmel, hiszen lakcímkártyát a repülőjegy vásárlása során és az utazás előtt sem kérnek soha…

Share this page and start a discussion:

Hírek

Niveus hírlevél – 2023. január

2023. december 31-ig kiterjesztették a Válságközlemény alapján igénybe vehető támogatások határidejét és a támogatás mértéke 400 ezer euróról 2 millió euróra nőtt. Megszűnnek a Szép-kártya zsebek. Duplájára emelkedett a munkába járás adómentes és kötelezően járó költségtérítése. Új adatlapot rendszeresített az állandó meghatalmazások bejelentésére a NAV. Januári hírlevelünkben ezekkel a témákkal foglalkozunk, illetve megosztjuk ügyfeleinkkel a közelmúltban készült ügyfélelégedettségi felmérésünk eredményét.

Elolvasom

Sajtódokumentáció - Számottevő megtakarítást hozhat a munkavállalók megfelelő besorolása

Nagyon érdekes képet mutatnak a KSH statisztikái a magyarországi foglalkoztatási szerkezetről. A 2020. harmadik negyedéves adatok szerint a mintegy 4,5 millió foglalkoztatott több mint 55 százaléka fizikai foglalkozású volt, ezen belül is a teljes munkavállalói létszám csaknem 10 százaléka a szakképzettséget...

Elolvasom

Sajtóközleményünk a KKV-k adóadminisztrációs könnyítéséről

Az ETAF (European Tax Adviser Federation) tájékoztatása szerint az Európai Bizottság 2023. szeptember 12-én elfogadott egy jelentős mérföldkőnek számító KKV javaslatcsomagot az EU-ban működő határon átnyúló mikro-, kis- és középvállalatok támogatására, mely az adózással kapcsolatos adminisztratív kötelezettségek drasztikus könnyítésére irányul – hívta fel a figyelmet a Niveus Consulting Group. Bagdi Lajos, a Niveus Consulting Group partnere: „Az új, mérföldkőnek számító, frissen elfogadott irányelv javaslatban a „HOT” rendszer, azaz a Head Office Tax (HOT) rendszer felállítását taglalják. Várhatóan a téma tényleg „hot topic” lesz a következő időszakban, hiszen számos lehetőséget nyit meg a hazai KKV szektor számára is, és a hazánkba érkező külföldi vállalkozásokat is segíti a piacra lépésben.”

Elolvasom

Kapcsolat

+36 30 861 4009

Köszönjük üzenetét!

Kollégáink hamarosan felveszik önnel a kapcsolatot!