Mégis lesz haladéka bevallások benyújtására?

2021-05-06

A napokban jelent meg a Pénzügyminisztérium azon közleménye, amely szerint pozitívan bírálják el a  beszámolók, illetve az azokhoz kapcsolódó bevallások május 31-ei határidejének elmulasztása kapcsán beadott igazolási kérelmeket– hívja fel a figyelmet a Niveus Consulting Group.

 

 

A naptári éves adózóknál az éves gyakoriságú adók és a beszámolók elkészítési és benyújtási (közzétételi) határideje május 31. A tavalyi évben ezt a határidőt a koronavírus járványra tekintettel kitolták szeptember 30-áig, azonban az idén ilyen jogszabályban rögzített határidő hosszabbítást nem tett közzé a jogszabályalkotó – hívta fel a figyelmet Bagdi Lajos, a Niveus Consuting Group adótanácsadási partnere.

 

A cégek és az őket támogató könyvelői szakma ugyanakkor továbbra is a pandémiás helyzet okozta megváltozott munkakörülmények között kénytelen dolgozni (sokan home-officeban, a gyerek digitális oktatása mellett), ami komoly kihívásokat jelent a 2020-as év megfelelő lezárása kapcsán. Éppen ezért merült fel korábban igényként – amit a Niveus Consulting Group is szorgalmazott – hogy a tavalyi évhez hasonlóan az idei évben is indokolt lehetne megfontolni a határidő szeptember 30-ára történő kitolását – jegyezte meg Bagdi Lajos. Ez végül ezidáig nem következett be, ugyanakkor a Pénzügyminisztérium – felismerve és elismerve a szakma kérését – egy közleményt adott ki, amely alapján arra kéri az adóhivatalt, hogy a június 30-ig benyújtott igazolási kérelmekben a koronavírus-járványra visszavezethető indokokat minősítse különösen méltányolandó körülménynek.

 

A szakértő elmondása szerint ugyan késedelmes bevallással összefüggésben igazolási kérelem benyújtására eddig is volt lehetősége a cégeknek, illetve a beszámoló benyújtás elmulasztására is 30 nap után hívta fel a figyelmet a hatóság, ugyanakkor az az adóhatóság mérlegelésére volt bízva, hogy ezeket pozitívan bírálja-e el, vagy sem. Ugyanakkor a mostani kommunikáció egyértelművé teszi, hogy gyakorlatilag plusz egy hónapja maradt a cégeknek, amennyiben az igazolási kérelmükben a koronavírus járvány okozta megváltozott körülményekre tudnak hivatkozni.

 

Fontos azonban nyomatékosítani, hogy az igazolási kérelem önmagában mit sem ér, ha a cégek nem küldik el egyidejűleg (általában azzal együtt) a beszámolóikat/bevallásaikat. Ezt sokan nem tudják és úgy értelmezik, hogy elég egy igazolási kérelmet benyújtani és a kötelezettség teljesítésével majd ráérnek bőven ezután foglalkozni – emelte ki Bagdi Lajos.

 

 

Share this page and start a discussion:

Any question?
Please do not hesitate to contact our expert colleague:

News

A Niveus Consulting Group véleménye az energiahatékonysági adókedvezmény és a Gyármentő Program kombinálásáról

A jelenlegi energiaválságban felértékelődik az energiahatékonyság, egyre fontosabbá válik az energiaköltségek csökkentése. Sok kkv-és nagyvállalat nincs tisztában azzal, hogy a nemrég bejelentett gyármentő-, illetve kkv támogatási programmal kombinálva igénybe veheti az energiahatékonysági beruházás adókedvezményt, ezáltal jelentős mértékű adót takaríthatnak meg-hívja fel a figyelmet a Niveus Consulting Group.

Read more

Határon átnyúló követelések érvényesítése az EU-ban - Workshop

Újabb előadással jelentkezik a Niveus Legal, ezúttal azzal fogunk foglalkozni, hogy hogyan hajthatjuk be könnyen az olyan követeléseket, ahol az adós az EU másik tagállamában található.

Read more

Újabb adó, de ez nem rengeti meg a vállalkozásokat

Legnagyobb sebességre kapcsolt az Unió az adóelkerülés elleni harcban. Ettől az évtől kezdve nem lehet kibújni a tőkekivonás után fizetendő adó alól. Ha egy magyar vállalkozás külföldre helyezi ki üzletvezetésének helyét vagy eszközeit, úgynevezett „exit tax” terheli – foglalja össze a Niveus Consulting Group.

Read more

Köszönjük üzenetét!

Kollégáink hamarosan felveszik önnel a kapcsolatot!