Többé már nem lehet elbújni – nyilvános lesz a cégtulajdonos személye

2022-01-20

A tényleges tulajdonosokra vonatkozó központi nyilvántartást magában foglaló jogszabályt – az Európai Uniós Irányelvekkel összhangban - 2021 májusában hirdették ki, ugyanakkor több fontos pontja idén lép hatályba.

2022.február 1-ével bővül azok köre, akik hozzáférhetnek a nyilvántartáshoz, július 1-ével pedig teljes lesz a transzparencia: bárki betekintést nyerhet és megnézheti, ki egy adott vállalkozás tulajdonosa. - hívta fel a figyelmet a Niveus Consulting Group.

 

A jogszabály alapján tényleges tulajdonosra vonatkozó adatszolgáltatónak minősül majdnem mindegyik gazdálkodó szervezet, a bizalmi vagyonkezelő, valamint bizonyos állami vagy önkormányzati tulajdonú szervezetek.

 

Az adatszolgáltatók elsődleges feladata, hogy kötelesek a tényleges (magánszemély) tulajdonosaikról pontos és naprakész információkat beszerezni és nyilvántartani, valamint a tényleges tulajdonosok is kötelesek lesznek rendelkezésre bocsátani valamennyi olyan információt, amelyekre ezen kötelezettségnek való megfelelés érdekében szükség van – hívta fel a figyelmet Bagdi Lajos, a Niveus Consulting Group partnere.

 

A tényleges tulajdonosi adatokat a számlavezető bankok (esetlegesen széfszolgáltatók) továbbítják a központi nyilvántartás felé, illetve az esetleges változás bejelentése is ezen entitások feladata lenne. A nyilvántartás felállításának és működtetésének felelőse pedig a Nemzeti Adó- és Vámhivatal.

 

2022.február 1-től lépnek hatályba a jogszabály azon fontos előírásai, amelyek kibővítik a nyilvántartáshoz való hozzáférési kört. Ettől a dátumtól nem csak maga a cégtulajdonos, de hatóság, ügyészség, bíróság, a felügyeletet ellátó szerv, a pénzmosás megelőzéséről szóló jogszabály előírásai alá tartozó szolgáltatók; könyvelők, adótanácsadók, ügyvédek is hozzáférhetnek az adatokhoz.

 

Továbbá, a hozzáféréssel rendelkezőknek kötelességük lesz az általuk észlelt esetleges eltéréseket jelenteni a NAV-nak.

 

Mindezeken kívül, szintén 2022. február 1-től a NAV egy ún. nemzeti nyilvántartási számot, valamint egy megbízhatósági fokozatot (ún. TT indexet) rendel az adatszolgáltatóhoz, amely alakulásának függvényében kell a következményekkel számolni.

 

Bagdi Lajos kihangsúlyozta, hogy a pénzmosás megelőzéséről szóló jogszabály előírásai alá tartozó szolgáltatók (elsősorban könyvelők, adótanácsadók, székhelyszolgáltató, ügyvédek) az ügyfélátvilágítás során kötelesek figyelembe venni a nyilvántartásban szereplő adatokat, illetve azok alapján kell eljárniuk.

 2022július 1-től újabb jogszabály részek lépnek hatályba: ekkortól hatályosak a jogkövetkezményekre vonatkozó rendelkezések -ezek ugyanakkor jelenleg nem szigorúak, elsősorban honlapon közzétételt, illetve 4,5 millió forint értékhatár feletti ügyletek megtagadását jelenti-: díjfizetés ellenében már nem csak a fent említett szervek és személyek, hanem bárki hozzáférhet a nyilvántartásban tárolt adatokhoz.

 

A végleges hatályba lépés időpontja az összes uniós tagállamban 2023. február 1., ekkor uniós szinten általánosan, mindenki számára  hozzáférhetővé kell tenni a nyilvántartást.

Share this page and start a discussion:

Kérdése van?
Forduljon bizalommal szakértő kollégánkhoz

Hírek

Brexit után nem dől össze az (adó)világ

Mi történik a magyar az adórendszerrel a Brexit után? Kevesebb adó folyik be a magyar adókasszába? Mi lesz a Magyarországon működő brit, illetve a Nagy-Brittaniában lévő magyar vállalatokkal? – A Niveus Consulting Group összefoglalója...

Elolvasom

A Niveus Consulting Group véleménye a Magyarországon esetlegesen bevezethető különadókról

A kormánynak kis mozgástere van új különadók kivetésére a VG-nek nyilatkozó szakértők szerint, a meglévők emelése vagy újragondolása esetén pedig figyelembe kell vennie, hogy a változtatások a növekvő részesedésű nemzeti tőkét is érzékenyen érintenék.

Elolvasom

Újabb mérföldkő a GDPR-ban – Szükséges lehet a felülvizsgálat

Már lassan 3 év telt el a GDPR Rendelet (2016/679 EU Rendelet) alkalmazási időpontja óta. Az eltelt időszak tapasztalatai alapján az látszik, hogy, a magyar és a külföldi adatvédelmi hatóságok számos esetben ellenőrizték az egyes adatkezelők gyakorlatának megfelelőségét, illetve sokszor bírságot is kiszabtak. A nyilvánosan elérhető adatok alapján a bírságolások számában kizárólag Olaszország és Románia előzi meg Magyarországot az EU-ban – hívja fel a figyelmét a Niveus Consulting Group.

Elolvasom

Kapcsolat

+36 30 861 4009

Köszönjük üzenetét!

Kollégáink hamarosan felveszik önnel a kapcsolatot!