Niveus hírlevél – 2022. május

2022-05-31

Ahogyan az várható volt, 2022. május 25-én – az Alaptörvény módosítása után – a kormány kihirdette a háborús vészhelyzetet, majd másnap bejelentette bizonyos szektorokban az extraprofit adó bevezetését. Megjelentek továbbá egyes, a vészhelyzethez kapcsolódó rendelkezéseket tartalmazó kormányrendeletek. Májusi hírlevelünkben ezek közül mutatunk be néhányat, illetve az ügyfeleink körében a gazdasági kilátásokról végzett felmérés eredményeiről adunk rövid áttekintést.

 

Extraprofit különadó

2022.május 25-én a kormány bejelentette a rezsivédelmi és honvédelmi alap létrehozását, illetve kötelezni fogja a bankokat, a biztosítókat, a nagy kereskedelmi láncokat, az energiaipari és kereskedő cégeket, a telekommunikációs vállalatokat és a légitársaságokat, hogy extraprofitjuk egy részét ebbe a két alapba fizessék be. Ezzel több, mint 800 milliárd forintos külön adóterhelést kaphatnak egyes szektorok. A különböző iparágakat eltérő mértékben fogja érinteni a többlet-adóterhelés. Leginkább a bankszektort és az energiaágazatot (csaknem 300-300 milliárd forint összegben) fogja sújtani a különadó, amelyet a jelenlegi tervek szerint határozott időre vezetnek be, így várhatóan 2022-ben és 2023-ban lesz ilyen kötelezettsége az érintetteknek.

 

A bejelentések alapján újra megjelenik a reklámadó és megadóztatásra kerülnek (utasszám alapján) a légitársaságok. Az ágazati különadók mellett közel 100 milliárd forintos nagyságrendben további adóemelésekre is számítani kell. Emelik például a gyógyszeripari különadót, a népegészségügyi termékadót, a dohány- és alkoholtermékek jövedéki adóját és nő a cégautók utáni adófizetési kötelezettség.

 

Hatósági üzemanyagár

A 186/2022. (V. 26.) Korm. rendelet értelmében 2022. május 27-től az üzemanyag nem hatósági áras termék, ha azt külföldi rendszámú jármű töltése érdekében értékesítik. (A 3,5 tonnát meghaladó külföldi rendszámú tehergépkocsik már eddig is piaci áron tankolhattak, mint ahogy a 7,5 tonnát meghaladó magyar teherautók is.). Kivételt képeznek azonban azok a külföldi rendszámú gépjárművek, amelyek államjelzése szerinti országban az üzemanyag hatósági áras termék, és ezen országban a magyar autók is tankolhatnak hatósági áras üzemanyagot (pl. Szlovénia, Szerbia). Ezen országok listáját a külpolitikáért felelős miniszter rendeletben állapítja meg.

 

Kisbenzinkutak üzemeltetőinek adott kedvezmények

A 190/2022. (V. 26.) Korm. rendelet rendelkezik bizonyos, a veszélyhelyzet végéhez kötött jogszabályok sorsáról. E rendelet alapján hatályban maradnak azok a szabályok, amelyek a kisbenzinkutakat üzemeltetőinek biztosítanak bizonyos kedvezményeket. Ezek a 2022. április 29-ei módosítást követően többek között a következők: szociális hozzájárulási adó, rehabilitációs hozzájárulás, KATA alól mentesség legfeljebb 4 alkalmazott jövedelmére 2022. júliusig, bérleti szerződés felmondásának tilalma 2022. július 1-ig, bérleti díj fizetési moratórium 2022 június végéig, menteség a jövedéki kiskereskedőként folytatott értékesítési tevékenysége alapján megállapított energiamegtakarítási kötelezettség 33%-ának teljesítésére vonatkozó kötelezettsége alól.

 

Szép Kártya élelmiszer felhasználhatósága

A 190/2022. (V. 26.) Korm. rendelet szintén megerősíti a Széchenyi Pihenők Kártyákkal kapcsolatban korábban hozott rendelkezések (a 781/2021. kormányrendelet 2022. április 29-étől hatályos szabályai) hatályát, így béren kívüli juttatásnak minősül – ha a juttató a munkáltató – a munkavállaló részére a 2022. évben a Széchenyi Pihenő Kártya vendéglátás alszámlájára utalt, a melegkonyhás vendéglátóhelyeken (ideértve a munkahelyi étkeztetést is) kormányrendeletben meghatározott étkezési szolgáltatásra és a kereskedő által 2022. február 1. és 2022. július 1. között értékesített élelmiszer vásárlására felhasználható – több juttatótól származóan együttvéve – legfeljebb évi 150 ezer forint támogatás. Ez azt jelenti, hogy a SZÉP-kártya elfogadására szerződött kereskedőknél nem csak május végéig, hanem még júniusban is lehet SZÉP kártyával élelmiszert vásárolni.

Home office szabályozás

2022.június 1-től törvényi szintre emelkedik a vészhelyzet ideje alatt született távmunka szabályozás. Ennek megfelelően továbbra is igazolás nélkül, költségként elszámolható tételnek minősül a távmunkavégzés keretében munkát végző munkavállalónak, a távmunkavégzéssel összefüggésben költségtérítés címén fizetett összegből legfeljebb havonta, az adóév első napján érvényes havi minimálbér 10 százalékának megfelelő összeg (2022-ben havi 20.000 Ft).

 

Niveus felmérés a gazdasági várakozásokról

A Niveus Consulting Group ügyfelei körében több száz fős mintán végzett felmérést a vállalkozások gazdasági várakozásairól. A kérdések kiterjedtek egy esetleges válság idején szükségesnek tartott kormányzati beavatkozásokra, az elmúlt években igénybe vett adókedvezményekre, illetőleg arra, hogy az infláció, az árfolyam ingadozás, valamint az ukrán háború hatással van-e a cégek működésére.

 

A felmérés alapján úgy tűnik, hogy a magyar vállalkozások inkább borúlátóak. A megkérdezettek 85 százaléka véli úgy ugyanis, hogy a következő 2 évben rosszabb lesz az ország gazdasági kilátása, mint az elmúlt két esztendőben. Alig 12 százalékuk optimista; ők jobb évekre számítanak a közeljövőben, míg 4 százalék szerint ugyanolyan időszak áll előttünk, mint most. A saját vállalkozásukat illetően sem túlzottan derűlátóak a vállalkozások, ugyanakkor közel sem olyan mértékben, mint az országkilátásokat illetően. Ugyanannyian ítélik meg kedvezőtlenebbnek az elkövetkező éveket (42 százalék), mint amennyien a mostanihoz hasonló évekre számítanak a jövőben is. Az „optimisták” aránya 16 százalék, ők a gazdasági környezet javulásra számítanak 2023-2024-ben. A felmérésből az is kiderült, hogy gazdasági válság esetén döntően négy különböző kormányzati beavatkozást igényelnének a cégek: 42 százalék adócsökkenést/adókedvezményt, közel 20 százalék bértámogatást, 15 százalék járuléktámogatást látna szívesen, illetve a magas energiaárak miatt állami beavatkozásnak a megkérdezettek 16 százaléka örülne.

 

Amennyiben a fentiekkel kapcsolatban kérdése merülne fel, kérjük, forduljon hozzánk bizalommal

Share this page and start a discussion:

Kérdése van?
Forduljon bizalommal szakértő kollégánkhoz

Hírek

A véleményünk a bankok extraprofit adóalap-számításának változásáról

A kormány meglepetésére ébredtek a bankok ma reggel: alaposan átvariálták az extraprofitadójukat

Elolvasom

Hungarian Tools Help tax Morale, With Leeway for Improvement

While Hungary’s tax morale has significantly improved in the past two decades, there is room for improvement to better incentivize taxpayer willingness...

Elolvasom

Kapcsolat

+36 30 861 4009

Köszönjük üzenetét!

Kollégáink hamarosan felveszik önnel a kapcsolatot!