A Niveus Consulting Group véleménye a munkavállalók bejelentéséről

2023-02-22

Drávucz Péter

Hogyan győződhetünk meg arról, hogy bejelentett-e a munkáltatónk, illetve fizeti-e utánunk a járulékokat? A tízezreket érintő probléma miatt a Niveus Consulting Group felkereste a Nemzeti Adó- és Vámhivatalt, a hatóság pedig válaszában jelezte, hogy érdemben foglalkozik a magánszemélyektől érkező valamennyi olyan bejelentéssel, amikor a saját foglalkoztatásuk miatt élnek panasszal – értesült a Napi.hu.

A Niveus Consulting Group szakértői szerint az ügyfélkapuval rendelkezők mindenekelőtt a magyarorszag.hu-n a Biztosítotti jogviszony lekérdezés menüpontban nézhetik meg bejelentett jogviszonyaikat, míg a járulékok megfizetésének ellenőrzése az ügyfélkapun keresztül az eBEV szolgáltatások igénybevételével a Járulékadat kivonat menüpontban lehetséges.

Az egyértelmű, hogy a Tb-törvény alapján a munkaviszonyban álló személy biztosított. A munkaviszony érvényesen akkor jön létre, ha a felek – a munkáltató és a munkavállaló – a munkaszerződést írásba foglalták.

Alapvetően a munkáltató oldalán merülnek fel a foglalkoztatással összefüggő bejelentési, nyilvántartási, járulék-megállapítási feladatok. Ugyanakkor a megszerzett jövedelem után a személyi jövedelemadó éves bevallása már a magánszemély feladata.

munkaszerződés mellett még számos más iratból, illetve tényből is megállapítható, hogy a foglalkoztatás létrejött és folyamatosan fennáll. Ilyen irat például a jelenléti ív, de alátámasztásként szolgálhatnak a munkatársak tanúvallomásai is.

A munkaszerződés megkötése mellett biztonságot adhat a foglalkoztatói igazolás is, amelyet a munkaviszony kezdetekor kell megkapnia a dolgozónak a munkáltatójától, és amely a biztosított adatainak nyilvántartásba vételét igazolja.

Megszenvedi a munkavállaló

Amennyiben a munkaviszonyban álló magánszemélyt nem jelentik be biztosítottként a hivatalos nyilvántartásokba, nem lesz jogosult az egészségbiztosítás és a nyugdíjbiztosítás pénzbeli ellátásaira (például táppénzre, öregségi nyugdíjra).

Ha felmerül a fekete foglalkoztatás gyanúja

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) azt írta, hogy érdemben foglalkozik a magánszemélyektől érkező valamennyi olyan bejelentéssel, amikor a saját foglalkoztatásuk miatt élnek panasszal, például azt gyanítják, hogy feketén foglalkoztatják őket, vagy nem fizetik meg utánuk a járulékot. Ilyenkor, mint írták, a foglalkoztatási jogviszony tisztázására van lehetőség. Arról nem vezetnek statisztikát, hogy hány adózó fordult a hivatalhoz a foglalkoztatási jogviszonyával kapcsolatban.

Az egészségbiztosítás természetbeni szolgáltatásainak, például az orvosi ellátásnak az igénybevételéhez pedig a biztosítotti nyilvántartásban nem szereplő személyeknek egészségügyi szolgáltatási járulékot kell fizetniük: 2023-ban az összeg havi 9600 forint, illetve napi 320 forint, amiről a NAV küld tájékoztatást.

Abban az esetben, ha a munkáltató bejelentette biztosítottként a munkavállalót a hatóságok felé, a munkabér után fizetendő társadalombiztosítási járulékról havonta kell adatszolgáltatást benyújtania – ez a bevallás a NAV felé. Amennyiben elmarad a bevallás benyújtása, a NAV a Cégkapu értesítési tárhelyen keresztül szólítja fel a foglalkoztatót a mihamarabbi pótlásra.

A járuléklevonás ténye a nyugdíjbiztosítási ellátások szempontjából fontos, hiszen szolgálati időnek számít, ha a biztosítottól levonták az előírt nyugdíjjárulékot az adott időszakra.

Share this page and start a discussion:

Hírek

Brexit – a brit üzleti partnereket továbbra sem árt kifizetni

2020. január 31-én az Egyesült Királyság kilép az EU-ból és ez nem csak a kint dolgozó magyarokat, hanem a cégeket is érinti. Az utóbbi évtizedekben az EU egy jól működő rendszert alakított ki arra az esetre, ha egy külföldi vállalat tartozik egy magyarnak, vagy fordítva. Ez gyökeresen megváltozhat a...

Elolvasom

Sajtóközleményünk az elektronikus aláírás bevezetésének elhalasztásáról

Elektronikus ingatlan-nyilvántartási rendszer bevezetése – halasztás várható

Elolvasom

Többé már nem lehet elbújni – nyilvános lesz a cégtulajdonos személye

A tényleges tulajdonosokra vonatkozó központi nyilvántartást magában foglaló jogszabályt – az Európai Uniós Irányelvekkel összhangban - 2021 májusában hirdették ki, ugyanakkor több fontos pontja idén lép hatályba. 2022. február 1-ével bővül azok köre, akik hozzáférhetnek a nyilvántartáshoz, július 1-ével pedig teljes lesz a transzparencia: bárki betekintést nyerhet és megnézheti, ki egy adott vállalkozás tulajdonosa. - hívta fel a figyelmet a Niveus Consulting Group.

Elolvasom

Kapcsolat

+36 30 861 4009

Köszönjük üzenetét!

Kollégáink hamarosan felveszik önnel a kapcsolatot!