A Niveus Consulting Group közleménye a minimálbér növelés hatásairól

2022-12-21

A minimálbér-emelés mindenkit érint, mutatjuk a részleteket

Kiadvány: vg.hu

Dátum: 2022.12.20

https://www.vg.hu/vilaggazdasag-magyar-gazdasag/2022/12/a-minimalber-emeles-mindenkit-erint-mutatjuk-a-reszleteket

 

Mivel az elmúlt években erősödött a trend, hogy egyre több fizetési kötelezettséget és juttatást a minimálbérhez kötnek, ezzel biztosítva az összegek automatikus növekedését, a legalacsonyabb jövedelem 16 százalékos emelése után számos területen kell újrakalkulálni.

 

Nem csupán a minimálbérből, illetve garantált bérminimumból élőket érinti, hogy január 1-jétől 16 százalékkal nő a legalacsonyabb jövedelműek keresete, az előbbi bruttó 232 ezer forintra, az utóbbi 296 ezer 400 forintra. Az alapbérek mértékéhez kötnek ugyanis számos közterhet és állami kifizetést, az elmúlt években pedig ez a trend erősödött, mert azzal, hogy egy adott fizetési kötelezettséget vagy juttatást valamilyen módon a minimálbérhez kötnek, automatikusan biztosítják, hogy az évek alatt növekedjen az összeg – mutatott rá Fischer Ádám, a Niveus Consulting Group jogi partnere. A szakértő a Világgazdaság megkeresésére részletezte, mely területeken milyen változásokat hoz a 16 százalékos emelkedés: a példákból látszik, hogy azoknak, akik nem munkaviszonyból szereznek jövedelmet (társas és egyéni vállalkozók), és nem jogosultak a kata szerinti adózásra, több tb-t és járulékot kell fizetniük havonta.

 

Személyi jövedelemadó

 

Átalányadózónál az éves minimálbér fele számít adómentes jövedelemnek, és főszabály szerint eleve csak akkor választható, ha a bevétel nem haladta meg az éves minimálbér tízszeresét.

Adómentesen a havi minimálbér ötszöröséig adható munkabérelőleg.

Súlyosan fogyatékos magánszemély esetében a minimálbér egyharmada az adókedvezmény mértéke.

 

Társadalombiztosítás

 

Tb-t akkor kell fizetni a nem munkaviszonyban szerzett bevétel után, ha az adott hónapban a jövedelem eléri a minimálbér 30 százalékát.

Társas vállalkozó (akinek nincs munkaviszonya, hanem cégtulajdonos, és emiatt kell járulékot fizetnie) esetében a tb-t havonta legalább a minimálbér alapján kell fizetni. Ugyanez igaz az átalányadózó egyéni vállalkozókra.

 

Szociális hozzájárulási adó

 

Bizonyos jövedelmek (osztalék, árfolyamnyereség) esetében maximált az éves fizetendő szocho alapját képező jövedelem, mégpedig a minimálbér 24-szeresében.

Társas vállalkozónál a szociális hozzájárulási adót havonta legalább a minimálbér 112,5 százaléka után kell fizetni.

Számos kedvezmény a minimálbérhez kötött, például a szakképzetlenek és a munkapiacra újonnan belépők adókedvezménye.

 

 

 

 

Ekho, kisvállalati adó

 

Az ekhós jövedelmek esetében elvárás, hogy legalább a minimálbér után fizetni kell a járulékokat, így a minimálbér emelkedésével nő az adózók terhe.

A minimálbérrel együtt nő a kiva alapjának maximuma, ami lényegében a szocho számításait követi le.

 

Állami kiadások

 

A csecsemőgondozási díj összege a minimálbér kétszerese, ha nincs a szülési szabadságot megelőző időszakban kellő jövedelme a kismamának.

A táppénz nem lehet több, mint a minimálbér kétszerese.

 

Egyéb szabály

 

A home office-hoz adómentesen adható költségtérítés felső határa a havi minimálbér 10 százaléka.

 

Csökkent a távolság, de még mindig fényévekre vagyunk a német és az osztrák fizetésektől

Továbbra is háromszoros a német és a magyar fizetések közötti különbség. Hiába volt erőteljes a hazai bérfelzárkózás az elmúlt évtizedben, a forint gyengülése miatt nem tudtunk érdemben közeledni a nyugati bérekhez. A jelenség nem magyar sajátosság, valamennyi régiós ország ebben a cipőben jár, hozzájuk viszonyítva pedig már nem is olyan rossz a hazai bérhelyzet.

Share this page and start a discussion:

Hírek

Átalakulás KIVA-soknak – ITT a megoldás

Minden vállalkozás életében fontos, hogy időközönként áttekintse jogi és adózási struktúráját, hiszen a dinamikusan változó jogszabályi környezetben izgalmas lehetőségek vagy akár buktatók is rejlenek. Ez a stratégiai lépés a vállalat jövedelmezőségéhez, sikeréhez is fontos lehet. Nem minden vállalkozás számára tette lehetővé a hazai szabályozás a kedvező feltételekkel történő átalakulást, de az őszi adócsomag új lehetőséget nyit a kisvállalati adózást, KIVA-t-t alkalmazó vállalkozások számára is az átstrukturálásra!

Elolvasom

A Niveus Consulting Group véleménycikke a globális minimumadóról

„Game over” – megszületett a döntés a globális minimumadó bevezetéséről (1. rész) - Adó Online

Elolvasom

Kapcsolat

+36 30 861 4009

Köszönjük üzenetét!

Kollégáink hamarosan felveszik önnel a kapcsolatot!