A Niveus Consulting Group kommentárja a várható 4%-os szociális hozzájárulási adócsökkentésről

2021-10-18

Niveus Consulting Group vélemény

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) bejelentéséhez, amely a 200 ezer forintos minimálbér elérése érdekében javaslatot tett arra, hogy 2022. január 1-től a munkaadókat terhelő szociális hozzájárulási adó (szocho) mértéke 4 százalékponttal csökkenjen.

Bagdi Lajos, a Niveus Consultin Group adótanácsadási partnere:

„A bejelentés egyrészt üdvözlendő, másrészt több kérdést is felvethet.

Egyelőre nem derült ki, hogy a szochó csökkentése minden vállalkozásra egységesen, vagy csak a korábban említett KKV körre vonatkozna.

Szintén bizonytalan, hogy a szochó csökkentés a teljes bruttó bérre, vagy csak a minimálbérre  vonatkozna. Ez ugyanis egy 300.000 Ft bruttó bérrel rendelkező munkavállalónál évente akár közel 50 ezer forintos járulékkülönbözetet is jelenthet személyenként.

Kérdés továbbá, hogy a bejelentés hogyan hat a kormány korábban, a 2022-es évre megfogalmazott költségvetési tervére. Ez utóbbi azt tartalmazza, hogy a béreket terhelő munkáltatói adóterhek 2022. július 1-jétől további 2 százalékponttal csökkennének, melynek keretében a szakképzési hozzájárulást kivezetnék, a szociális hozzájárulási adó kulcsa pedig további 0,5 százalékponttal 15%-ra csökkenne.

A tegnapi bejelentés tükrében még az is elképzelhető forgatókönyv lehet, hogy a szakképzési hozzájárulás mégis velünk marad, amit pedig már a szakma gyakorlatilag “eltemetett”. Ehhez viszont mindenképpen további jogszabály-módosítás lenne szükséges.”

Share this page and start a discussion:

Kérdése van?
Forduljon bizalommal szakértő kollégánkhoz

Hírek

Niveus hírlevél – 2023. december

Kihirdették a 2024. évi munkarendet. 2024. január 20-ig kell benyújtani a következő EPR adatszolgáltatást. Karbonvám – újabb jelentéstételi kötelezettség 2024-től egyes importőrökre. Csúszik a „VIDA”-projekt. Decemberi hírlevelünkben ezekkel a témákkal foglalkozunk.

Elolvasom

Niveus hírlevél – 2022. szeptember

Jövőre az iparűzési adó is fizethető euróban vagy amerikai dollárban. A kiskereskedelmi pótadó fizetési határidejének közeledtével érdemes még egyszer átgondolni, hogy kinek és milyen értékesítések után keletkezik kiskereskedelmi adókötelezettsége. Az Európai Bíróság előtt az igazgatósági díjak ÁFA kötelezettségének megítélése. Szeptemberi hírlevelünkben ezekkel a témákkal foglalkozunk.

Elolvasom

Kapcsolat

+36 30 861 4009

Köszönjük üzenetét!

Kollégáink hamarosan felveszik önnel a kapcsolatot!