Onlineszámla 3.0.

2020-12-01

Antretter Erzsébet, a Niveus Consulting Group adótanácsadási üzletágának igazgatója szerint tény, hogy az online számla adatszolgáltatás, különösen a kezdetekben, igen jelentős erőforrásokat igényel az adózók részéről. Ugyanakkor az onlineszámla 3.0 olyan valós lehetőségeket is biztosít, amelyek által - ez az egyébként nem önként vállalt befektetés - az adózók számára is megtérülhet.

Különösen azoknak a vállalkozásoknak érdemes megfontolni az onlineszámla 3.0 használatát elektronikus számlázásra, akiknél eddig még nem oldották meg az elektronikus számlázást, vagy annak olyan módját választották, ami kockázatokat hordoz magában (pl. emailben küldött pdf számlák hitelesítés nélkül). Az új verzió ugyanis lehetővé teszi, hogy az adózó ezt a választását megjelölje és a számlán lévő összes adatot szerepeltesse az adatszolgáltatásban. Ebben az esetben az adóhatóság számára megküldött strukturált adattömeg elektronikus számlának minősül, amit a partner az onlineszámla rendszerből le is tud tölteni, így nem lesz szükség a számlát külön elküldeni.

A szakértő szerint a másik lehetőség, amivel érdemes élni, az, hogy az onlineszámla rendszerben strukturált formában és valós időben elérhetőek olyan információk, amely az adózónak egyébként nem vagy nagy energiabefektetéssel állna rendelkezésére. A befogadott számlák lekérdezésének lehetősége a számlabefogadásra kialakított folyamatokban nagy segítséget nyújthat, mivel egyrészt keresztellenőrzésre ad lehetőséget, másrészt elősegítheti a számlabefogadás és feldolgozás automatizálását. Ennek azonban az a feltétele, hogy a számlán megjelenő, feldolgozást segítő adatok standard módon jelenjenek meg az adatszolgáltatásban, ami a tervek szerint az onlineszámla 3.0. verziójával már megvalósul. Az adatszolgáltatásban e célból feltüntetett opcionális adat (pl. megrendelésszám) segítségével a különböző adatbázisokat össze lehet kötni a vállalatirányítási rendszerben, így az adott számla automatikusan a megfelelő helyre kerülhet a számlabefogadási és könyvelési folyamatban.

 

 

 

Share this page and start a discussion:

Any question?
Please do not hesitate to contact our expert colleague:

News

Tényleg jó lesz a cégeknek, ha hozzányúlnak az iparűzési adóhoz?

Ma már az iparűzési adó sokkal nagyobb terhet jelent a vállalkozásoknak, mint a társasági adó. Éppen ezért üdvözlendő, hogy a Pénzügyminisztérium tegnapi közleménye szerint végre az iparűzési adóhoz is eljutott az adófelülvizsgálati program. A Niveus Consulting Group megvizsgálta, kinek kedveza beígért új szabályozás.

Read more

Sajtóközleményünk az őszi adócsomag tervezetéről

A Niveus Consulting Group összefoglalta az őszi adócsomag társadalmi egyeztetésre bocsátott tervezetének legfontosabb változásait. Bagdi Lajos, a Niveus Consulting Group partnere kiemelte, hogy a tervezet tartogat meglepetéseket, egyes ágazatokra, cégcsoportokra kifejezetten jelentős hatással lehet.

Read more

3 milliós KATA keret: mi van, ha túllépem?

Továbbra sem csillapodnak a hullámok a januárban hatályba lépett új KATA szabályozás körül, amely a 3 millió forint feletti kifizetések után 40%-os adót ró a juttatás kifizetőjére. A Niveus Consulting Group néhány, a gyakorlatban gyakran felmerülő kérdést járt körül.

Read more

Köszönjük üzenetét!

Kollégáink hamarosan felveszik önnel a kapcsolatot!