Niveus hírlevél – 2022. augusztus

2022-08-31

Nem kötelezettek könyvvizsgálatra a megszűnő KATA-s cégek. A legtöbben csak jövő évtől fizethetik devizában a társasági adót, az iparűzési adó devizában történő fizetésére pedig egyelőre nincs lehetőség. Új ügyfélportál, az ÜPO váltja fel az eBEV-et. Augusztusi hírlevelünkben ezekkel a témákkal foglalkozunk.

Nem kötelezettek könyvvizsgálatra a megszűnő katás cégek

Egy 2022. augusztus 9-én megjelent kormányrendelet (297/2022. számú kormányrendelet) némiképp könnyíti az egyébként nehéz helyzetbe hozott, a kisadózó vállalkozók tételes adója (KATA) szerinti adóalanyiság választására szeptember 1-től nem jogosult vállalkozások áttérését más adózási módra. Egyrészt eltörli a könyvvizsgálati kötelezettséget a KATA-s cégek esetében. Ennek köszönhetően bár a közkereseti társaságok, a betéti társaságok, az egyéni cégek és az ügyvédi irodák a KATA megszűnésével átkerülnek a számviteli törvény hatálya alá, az érintettek mentesülnek a nyitómérlegük könyvvizsgáltatási kötelezettsége alól, ezáltal könnyebbé válik az áttéréshez kapcsolódó adminisztráció és a könyvvizsgálat költsége is megspórolható.

Másrészt ugyanez a kormányrendelet lehetővé teszi, hogy a KATA-s cégek korlátlanul felelős tagjai - jellemzően a betéti társaságok beltagjai - már az egyszerűsített végelszámolás bejelentésének a napjától nyilvántartásba vehetőek egyéni vállalkozóként, így nem kell megvárni a cég egyszerűsített végelszámolással történő megszüntetését, hanem a KATA-s betéti társaság beltagja akár már a rendelet kihirdetését, azaz 2022. augusztus 9-ét követően átalányadózó egyéni vállalkozó lehet.

Először jövőre fizethető devizában a társasági adó

A szintén 2022. augusztus 9-én megjelent 298/2022. számú kormányrendelet szerint a cégek a társasági adót nemcsak forintban, hanem euróban és dollárban is megfizethetik. Az érintettek többsége azonban idén még nem tud élni ezzel a lehetőséggel. Ennek oka, hogy a cégek az adóhatóságnak kötelesek bejelenteni, ha társasági adójukat amerikai dollárban vagy euróban szeretnék teljesíteni, az ilyen szándékot pedig az adóév első napját megelőző hónap első napjáig lehet jelezni, ami azután az adóév egészére érvényes. A rendelet pedig rögzíti, hogy az első választható időszak a 2022. szeptember 30-át követően kezdődő adóév.

A naptári éves adózók (ide tartozik a vállalkozások zöme) 2022-ben így még nem tudják teljesíteni devizában az adófizetési kötelezettségüket. Az ilyen adózóknak, ha jövőre szeretnének élni ezzel a lehetőséggel, akkor legkésőbb 2022. december 1-jéig erről nyilatkozniuk kell az adóhatóság felé. Ezt követően már nem tudják a bejelentést a 2023-as évre megtenni. Az említett határidő ugyanis jogvesztő, elmulasztása esetén igazolási kérelem benyújtásának nincs helye.

Az adóhatóságnak átutalt euró- vagy amerikai dollár-összeg az utalással érintett bankszámla megterhelésének napja szerinti, a Magyar Nemzeti Bank által e napra közzétett árfolyammal számított forintösszegben kerül majd jóváírásra az adózó adószámláján. Amennyiben a terhelés napján nincs a Magyar Nemzeti Bank által e napra közzétett árfolyam, akkor az ezen a napon érvényes legutolsó közzétett árfolyammal számított forintösszeg kerül jóváírásra az adózó adószámláján.

Az iparűzési adó devizában történő fizetését még egyelőre nem rendezte a jogszabály, a korábbi bejelentések ellenére így ezt a kötelezettségüket egyelőre mégsem teljesíthetik a vállalkozások devizában.

Ebev helyett üpo

Az év elején megújult a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) portálja, amelyen már elérhető a hivatal új ügyintéző felülete, az ügyfélportál (ÜPO). A portál végleges indulásáig azonban az ÜPO szolgáltatások még nem teljeskörűen érhetők el.

Az adóhatóság tájékoztatása szerint az ÜPO a Windows, Android, iOS operációs rendszerekből is működik, mobileszközökre is optimalizált, akadálymentes és teljes tartalma elérhető angol nyelven is. Az ügyintéző felület ügyfélkapus azonosítással használható, az oldal testreszabható.

Belépéskor a felhasználó azonnal látja a NAV által nyilvántartott adatait és az adószámlája nettó egyenlegét. Az új felületen többek között bevallások, múltbeli adatok, jövőbeni kötelezettségek, igazolások, kimutatások, járulékfizetési, foglalkoztatási adatok, kérhetők le gyorsan és egyszerűen. Így például azt is ellenőrizheti bárki, hogy munkáltatója bejelentette-e, illetve milyen adatokat küldött a foglalkoztatásról. A korábban beadott bevallások és dokumentumok nemcsak lekérdezhetők és letölthetők, hanem javíthatók, önellenőrizhetők is. Akinek van képviseleti jogosultsága, a képviselt adózó ügyeit is intézheti akár törvényes képviselőként, például cégtulajdonosként, meghatalmazott könyvelőként.

Az ÜPO a tervek szerint fokozatosan váltja majd le az eBEV-et. Kezdetben a két felület párhuzamosan fog működni, biztosítva a felhasználók kényelmes és biztonságos átállását.

 

*           *           *

 

Amennyiben a fentiekkel kapcsolatban kérdése merülne fel, kérjük, forduljon hozzánk bizalommal.

Share this page and start a discussion:

News

A Niveus Consulting Group kommentárja a 4%-os szociális hozzájárulási adócsökkentés költségvetési hatásáról

A Niveus Consulting Group kommentárja a 4%-os szociális hozzájárulási adócsökkentés költségvetési hatásáról: "A minimálbér-emelés a költségvetésnek is drága lesz"

Read more

Niveus hírlevél – 2022. május

Ahogyan az várható volt, 2022. május 25-én – az Alaptörvény módosítása után – a kormány kihirdette a háborús vészhelyzetet, majd másnap bejelentette bizonyos szektorokban az extraprofit adó bevezetését. Megjelentek továbbá egyes, a vészhelyzethez kapcsolódó rendelkezéseket tartalmazó kormányrendeletek. Májusi hírlevelünkben ezek közül mutatunk be néhányat, illetve az ügyfeleink körében a gazdasági kilátásokról végzett felmérés eredményeiről adunk rövid áttekintést.

Read more

Niveus hírlevél – 2021. június

2021. július 1-jével hatályba lépnek az e-kereskedelmi áfa csomag rendelkezései. 2021. május 21-én kihirdetésre került az úgynevezett ATAD törvény, amely megteremtette a tényleges tulajdonosok központi nyilvántartásának jogszabályi hátterét. Kormányzati bejelentés alapján a gyermeke(ke)t nevelő szülők visszakaphatják 2022 év elején azt a személyi jövedelemadót, amit 2021-ben befizettek a költségvetésbe. Júniusi hírlevelünkben ezekkel a témákkal foglalkozunk.

Read more

Köszönjük üzenetét!

Kollégáink hamarosan felveszik önnel a kapcsolatot!