Közeleg a határidő! EPR kötelezettség - nem csak gyártóknak!

2023-10-09

Közeleg a határidő! EPR kötelezettség - nem csak gyártóknak!

 

2023.július 1-je óta működik Magyarországon a kiterjesztett gyártói felelősségi (Extended Producer Responsibility, közismert nevén EPR) rendszer, az érintetteknek 2023. október 20-ig teljesíteniük kell az első negyedéves EPR adatszolgáltatást.

 

Sokan azt gondolhatják, hogy ha nem gyártanak úgynevezett körforgásos terméket, akkor ez az adatszolgáltatási kötelezettség nem vonatkozik rájuk. Ez azonban nem minden esetben van így, ugyanis akár azon cégeknek is lehet EPR kötelezettségük, amelyek főtevékenységként valamilyen szolgáltatást nyújtanak. A kötelezettség keletkezéséhez ugyanis önmagában például az is elég lehet, ha valamilyen külföldön becsomagolt termék csomagolását eltávolítják vagy bizonyos termékeket alkalmanként külföldről szereznek be.

 

Az első negyedéves adatszolgáltatás határidejének közeledtével így minden vállalkozásnak érdemes átgondolnia, hogy érintheti-e ez a kötelezettség. Ennek elősegítése érdekében a Niveus Consulting Group szakértői kidolgoztak egy diagnosztikai megoldást, az úgynevezett EPR Quick Scant-t, amelynek segítségével idő- valamint költséghatékonyan meg lehet vizsgálni, hogy kell-e a vállalkozásának számolnia az EPR kötelezettséggel.

 

A fentieken túl a kötelezettség teljesítésében, valamint az érintett folyamatok felmérésében és egyéb értelmezési kérdésekben is természetesen készséggel állunk rendelkezésre!

 

Amennyiben még nem bizonyosodott meg arról, hogy biztosan nem kell teljesítenie az EPR adatszolgáltatást 2023. október 20-ig, és szeretné elkerülni a jövőben az esetleges bírságot, akkor megfontolásra ajánljuk, hogy éljen a Niveus EPR Quick Scan lehetőségével és keresse meg szakértőinket az alábbi elérhetőségek valamelyikén:

 

Antretter Erzsébet

Üzletágvezető – Adótanácsadási Szolgáltatások

mobil: +36 30 419 8468

e-mail: antretter.erzsebet@niveus.hu

 dr. Juhász Tímea

Szenior tanácsadó – Adótanácsadási Szolgáltatások

mobil: +36 70 524 3357

e-mail: juhasz.timea@niveus.hu

Share this page and start a discussion:

News

Niveus Consulting Group kommentár

További részletek derültek ki a gazdaságélénkítő csomagról – bíztató jelek A kormány mai sajtótájékoztatóján a tegnapi bejelentések után több részlet derült ki a tervezett gazdaságélénkítő lépésekről és ezek mindenképpen pozitívan értékelendőek. A csomag részben pótolja a kieső jövedelmet, ami egyaránt segíti a nehéz helyzetben lévő embereket és biztosítja az újrainduláshoz szükséges vásárlóerőt. Hosszú távon is örömteli a K+F munkahelyek és képzések támogatása, hiszen ez elősegíti, hogy a magyar gazdaság a válságot kihasználva egy komolyabb szerkezetátalakítást is végrehajtson. Az intézkedések a nemzetközi példákkal összevetve is megállják a helyüket.

Read more

Brexit – a brit üzleti partnereket továbbra sem árt kifizetni

2020. január 31-én az Egyesült Királyság kilép az EU-ból és ez nem csak a kint dolgozó magyarokat, hanem a cégeket is érinti. Az utóbbi évtizedekben az EU egy jól működő rendszert alakított ki arra az esetre, ha egy külföldi vállalat tartozik egy magyarnak, vagy fordítva. Ez gyökeresen megváltozhat a brit kilépéssel, megállapodás hiányában az is előfordulhat, hogy egy magyar cég magyar bírósági ítélet alapján nem fog tudni követelést érvényesíteni brit partnerrel szemben. – véli a Niveus Consulting Group.

Read more

Köszönjük üzenetét!

Kollégáink hamarosan felveszik önnel a kapcsolatot!