Közeleg a határidő! EPR kötelezettség - nem csak gyártóknak!

2023-10-09

Közeleg a határidő! EPR kötelezettség - nem csak gyártóknak!

 

2023.július 1-je óta működik Magyarországon a kiterjesztett gyártói felelősségi (Extended Producer Responsibility, közismert nevén EPR) rendszer, az érintetteknek 2023. október 20-ig teljesíteniük kell az első negyedéves EPR adatszolgáltatást.

 

Sokan azt gondolhatják, hogy ha nem gyártanak úgynevezett körforgásos terméket, akkor ez az adatszolgáltatási kötelezettség nem vonatkozik rájuk. Ez azonban nem minden esetben van így, ugyanis akár azon cégeknek is lehet EPR kötelezettségük, amelyek főtevékenységként valamilyen szolgáltatást nyújtanak. A kötelezettség keletkezéséhez ugyanis önmagában például az is elég lehet, ha valamilyen külföldön becsomagolt termék csomagolását eltávolítják vagy bizonyos termékeket alkalmanként külföldről szereznek be.

 

Az első negyedéves adatszolgáltatás határidejének közeledtével így minden vállalkozásnak érdemes átgondolnia, hogy érintheti-e ez a kötelezettség. Ennek elősegítése érdekében a Niveus Consulting Group szakértői kidolgoztak egy diagnosztikai megoldást, az úgynevezett EPR Quick Scant-t, amelynek segítségével idő- valamint költséghatékonyan meg lehet vizsgálni, hogy kell-e a vállalkozásának számolnia az EPR kötelezettséggel.

 

A fentieken túl a kötelezettség teljesítésében, valamint az érintett folyamatok felmérésében és egyéb értelmezési kérdésekben is természetesen készséggel állunk rendelkezésre!

 

Amennyiben még nem bizonyosodott meg arról, hogy biztosan nem kell teljesítenie az EPR adatszolgáltatást 2023. október 20-ig, és szeretné elkerülni a jövőben az esetleges bírságot, akkor megfontolásra ajánljuk, hogy éljen a Niveus EPR Quick Scan lehetőségével és keresse meg szakértőinket az alábbi elérhetőségek valamelyikén:

 

Antretter Erzsébet

Üzletágvezető – Adótanácsadási Szolgáltatások

mobil: +36 30 419 8468

e-mail: antretter.erzsebet@niveus.hu

 dr. Juhász Tímea

Szenior tanácsadó – Adótanácsadási Szolgáltatások

mobil: +36 70 524 3357

e-mail: juhasz.timea@niveus.hu

Share this page and start a discussion:

News

A Niveus Consulting Group elemzése a 30 év alatti anyák adómentességéről

Ennyit hagyhat a 30 év alatt szülő nők zsebében az új adókedvezmény

Read more

Niveus hírlevél – 2022. november

2022. november 22-én elfogadták és 23-án kihirdették az őszi adócsomagot. 2022. december 1-ig kell bejelentést tenniük azoknak, akik a társasági adót devizában szeretnék megfizetni. Novemberi hírlevelünkben ezekkel a témákkal foglalkozunk, egyúttal örömmel jelentjük be, hogy 2023. január 1-jétől új üzletággal, a könyvvizsgálati szolgáltatásokkal bővül a cégcsoport tevékenységi köre (Niveus Audit), amely a „one-stop-shop” megközelítést tovább erősíti (minden szolgáltatást egy helyen, az adott társaságot kiválóan ismerő szolgáltatótól lehet igénybe venni).

Read more

Niveus hírlevél – 2022. június

Marad a fordított adózás a gabonaipari, illetve vas- és acélipari termékek, valamint az üvegházhatású gáz kibocsátására jogosító forgalomképes vagyoni értékű jog átruházása esetén. Egyre bizonytalanabb a globális minimumadó bevezetése. Július 1-től már nem használható a SZÉP-Kártya élelmiszervásárlásra. Benyújtásra került egy több adónemet is érintő törvényjavaslat. Júniusi hírlevelünkben ezekkel a témákkal foglalkozunk.

Read more

Köszönjük üzenetét!

Kollégáink hamarosan felveszik önnel a kapcsolatot!