Július közepéig engedi el a NAV az adót

2020-06-22

A jogszabály rendelkezései alapján a cégek a veszélyhelyzet megszűnését követő harmincadik napig, tehát 2020. július 17-éig kérelmet nyújthatnak be a NAV felé, hogy adótartozásukat legfeljebb húsz százalékkal (maximum 5 millió forintig) mérsékeljék. A kérelemben meg kell jelölni, hogy a fizetési nehézség milyen összefüggésben van a veszélyhelyzettel.

Bagdi Lajos, a Niveus Consulting Group adópartnere hangsúlyozta, hogy ugyan az adómérséklés csak egy adónem tekintetében kérelmezhető, viszont ez sok vállalkozásnak érdemi segítséget jelenthet és az összeg tekintetében is már megéri a fáradtságot, hogy az igénylést benyújtsák.

A FAG01 nyomtatvány kitöltése egyébként a szakértő elmondása szerint nem vesz igénybe több időt, mint fél óra, így az adminisztráció sem jelentős ezzel összefüggésben.

A Pénzügyminisztérium vasárnapi közleménye szerint egyébként a hatóság rendkívül támogatóan és méltányosan áll az ügyhöz és gyorsan, mindössze 15 nap alatt bírálja el azt.

Ezzel összefüggésben Bagdi Lajos még azt emelte ki, hogy tapasztalataik alapján az adóhatóság sok esetben hiánypótlással fordul a cégekhez, amely egyrészt meghosszabbítja az elbírálást, másrészről olyan pótlólagos információkat kér be (pl. likviditási helyzet kapcsán), amely az igénybevétel jogosságát is megkérdőjelezheti, ezért rendkívül körültekintően kell eljárni ezekben az esetekben.

Share this page and start a discussion:

Any question?
Please do not hesitate to contact our expert colleague:

News

3 milliós KATA keret: mi van, ha túllépem?

Továbbra sem csillapodnak a hullámok a januárban hatályba lépett új KATA szabályozás körül, amely a 3 millió forint feletti kifizetések után 40%-os adót ró a juttatás kifizetőjére. A Niveus Consulting Group néhány, a gyakorlatban gyakran felmerülő kérdést járt körül.

Read more

Niveus hírlevél – 2021. március

Áprilisra kérni kell a bértámogatást azoknak, akik eddig nem igényelték. Visszakérhető a korábban a NAV szerint elévült behajthatatlan követelések áfája. Április 1-től büntethet az adóhatóság az Online Számla adatszolgálatás nem megfelelő teljesítése esetén. Június 1-től várható a tényleges tulajdonosi adatbázis. Márciusi hírlevelünkben ezekkel a témákkal foglalkozunk.

Read more

Háromszor annyi adót fizethetnek a magyarok jövőre, ha életbe lép Amerika terve

A Niveus Consulting Group véleménye az USA-magyar egyezmény megszűnésének adózási hatásairól

Read more

Köszönjük üzenetét!

Kollégáink hamarosan felveszik önnel a kapcsolatot!