Újabb adó a láthatáron: fizetni kell az extraprofit után

2021-07-09
  • A Kormány július 7-ei intézkedéscsomagjának egyik fontos eleme, hogy kiegészítő bányajáradékot kell fizetni bizonyos építőanyagok kitermelését, gyártását végző vállalkozásoknak, amelyek 3 milliárd forint feletti árbevétellel rendelkeznek.
  • Az ÉVOSZ az intézkedéscsomagtól az árak mielőbbi mérséklődését és az áruhiány elkerülését várja.
  • A Niveus Consulting Group kiemeli, hogy az extraprofitadó csupán 11 vállalatot érint Magyarországon.

A Kormány bejelentése alapján az építőanyag árak drasztikus drágulásának megfékezésére – több egyéb intézkedés mellett – kiegészítő bányajáradékot (extraprofitadót) vezetnének be a kőfejtő, gipsz, kavics, kréta, homok, agyagbányákra, valamint a mész és gipszgyártást és a cementgyártást végző vállalkozásokra. A kiegészítő bányajáradék a Kormány által meghatározott szint, vagyis hatósági ár feletti szint után teljesítendő, a különbözet 90%-ának megfelelő járadékot kell megfizetni – emelte ki Bagdi Lajos, a Niveus Consulting Group adótanácsadási partnere.

A bejelentés azt is tartalmazza, hogy ez a kiegészítő fizetési kötelezettség csak azon vállalkozásokra terjedne ki, amelyek 3 milliárd forintos árbevétel fölött működnek. A Niveus Consulting Group vizsgálata alapján az érintett ágazatba (0811., 0812., 2351., 2352. főtevékenységű TEÁOR kód alá sorolva) összesen csupán 11 érintett vállalkozás tartozik, az adózott eredményükre jutó forgalomarányos 2020-as nyereségük pedig átlagosan 28%, ami valóban magasabb, mint az építőipari ágazatba tartozó egyéb cégek esetében – emelte ki a szakértő.

0812. - Kavics-, homok-, agyagbányászat

0811. - Kőfejtés, gipsz, kréta bányászata

2351. - Cementgyártás

2352. - Mész-, gipszgyártás

 

Koji László, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének (ÉVOSZ) elnöke az ágazat általános helyzetét szemléltetve megjegyezte, hogy az építőipari vállalkozások többsége maximum egy számjegyű nyereséget fog realizálni az idei évben, így a jelentős aránytalanságokat kiküszöbölendő mindenképpen van létjogosultsága ennek a döntésnek.

Az ÉVOSZ júniusban publikált felmérése szerint a 2021. év január-májusi időszakban előre nem látott áremelkedések voltak tapasztalhatók az építési piacon. 

Az ÉVOSZ 400 építési vállalkozás megkérdezésével mutatta be a felmérésében vállalkozások által tapasztalt helyzetet. A felmérés alapján országos viszonylatban például a gipszkarton 23%-al, a hőszigetelő anyagok 47%-al, de például a faanyagok 72%-al drágultak 2020. év végéhez képest.

Bár a bányajáradék nem újkeletű dolog és ezt már régóta szabályozza a bányászatról szóló 1993. évi XLVII. törvény, de a kiegészítő bányajáradék mindenképpen újdonság, persze az még nem látható, hogy ez mennyire fog gátat szabni az árak további emelkedésének, különösen annak fényében, hogy csak kis számú vállalkozást érintene a kiegészítő adó – jegyezte meg Bagdi Lajos.

Share this page and start a discussion:

Any question?
Please do not hesitate to contact our expert colleague:

News

Niveus hírlevél – 2022. július

Az USA egyoldalúan felmondta az amerikai-magyar kettős adózás elkerüléséről szóló egyezményt. Elfogadták a 2023-as költségvetést. Szeptember 1-től a cégek már nem fogadhatnak be KATA adózótól számlát. Júliusi hírlevelünkben ezekkel a témákkal, illetve az adótartozás átvállalásával és az adótartozásért történő kezességvállalással foglalkozunk.

Read more

Az szja visszatérítés továbbra sem mentes a végrehajtás alól

A Niveus Consulting Group közleménye a gyermekes családok személyi jövedelemadó visszatértésének végrehajthatóságáról

Read more

Kiborulhatnak a könyvelők - 5%-os áfa elviteles ételekre

Szerda éjjel rendeletben szabályozták a home office-t, ma reggel pedig egy rádióműsorban jelentették be, hogy öt százalékra csökken az elviteles és házhozszállított ételek áfája. Fontos tudni, hogy a rendelet ugyan lehetővé teszi a cégeknek a home office adómentes támogatását, de ahhoz előtte írásban kell módosítani a munkaszerződést. Nem egyértelmű az sem, milyen időszakra adható a támogatás; a Niveus Consulting Group véleménye szerint akár a teljes novemberre kimeríthető. A házhozszállításnál sok problémát jelentene a könyvelésnek, ha hónap közepén lépne életbe a rendelet vagy ha vészhelyzet végével hatályát veszítené – ez sem biztos, hogy hónap végére esik majd.

Read more

Köszönjük üzenetét!

Kollégáink hamarosan felveszik önnel a kapcsolatot!