Onlineszámla 3.0.

2020-12-01

Antretter Erzsébet, a Niveus Consulting Group adótanácsadási üzletágának igazgatója szerint tény, hogy az online számla adatszolgáltatás, különösen a kezdetekben, igen jelentős erőforrásokat igényel az adózók részéről. Ugyanakkor az onlineszámla 3.0 olyan valós lehetőségeket is biztosít, amelyek által - ez az egyébként nem önként vállalt befektetés - az adózók számára is megtérülhet.

Különösen azoknak a vállalkozásoknak érdemes megfontolni az onlineszámla 3.0 használatát elektronikus számlázásra, akiknél eddig még nem oldották meg az elektronikus számlázást, vagy annak olyan módját választották, ami kockázatokat hordoz magában (pl. emailben küldött pdf számlák hitelesítés nélkül). Az új verzió ugyanis lehetővé teszi, hogy az adózó ezt a választását megjelölje és a számlán lévő összes adatot szerepeltesse az adatszolgáltatásban. Ebben az esetben az adóhatóság számára megküldött strukturált adattömeg elektronikus számlának minősül, amit a partner az onlineszámla rendszerből le is tud tölteni, így nem lesz szükség a számlát külön elküldeni.

A szakértő szerint a másik lehetőség, amivel érdemes élni, az, hogy az onlineszámla rendszerben strukturált formában és valós időben elérhetőek olyan információk, amely az adózónak egyébként nem vagy nagy energiabefektetéssel állna rendelkezésére. A befogadott számlák lekérdezésének lehetősége a számlabefogadásra kialakított folyamatokban nagy segítséget nyújthat, mivel egyrészt keresztellenőrzésre ad lehetőséget, másrészt elősegítheti a számlabefogadás és feldolgozás automatizálását. Ennek azonban az a feltétele, hogy a számlán megjelenő, feldolgozást segítő adatok standard módon jelenjenek meg az adatszolgáltatásban, ami a tervek szerint az onlineszámla 3.0. verziójával már megvalósul. Az adatszolgáltatásban e célból feltüntetett opcionális adat (pl. megrendelésszám) segítségével a különböző adatbázisokat össze lehet kötni a vállalatirányítási rendszerben, így az adott számla automatikusan a megfelelő helyre kerülhet a számlabefogadási és könyvelési folyamatban.

 

 

 

Share this page and start a discussion:

Kérdése van?
Forduljon bizalommal szakértő kollégánkhoz

Hírek

Sajtóközleményünk az őszi adócsomag tervezetéről

A Niveus Consulting Group összefoglalta az őszi adócsomag társadalmi egyeztetésre bocsátott tervezetének legfontosabb változásait. Bagdi Lajos, a Niveus Consulting Group partnere kiemelte, hogy a tervezet tartogat meglepetéseket, egyes ágazatokra, cégcsoportokra kifejezetten jelentős hatással lehet.

Elolvasom

Brexit – a brit üzleti partnereket továbbra sem árt kifizetni

2020. január 31-én az Egyesült Királyság kilép az EU-ból és ez nem csak a kint dolgozó magyarokat, hanem a cégeket is érinti. Az utóbbi évtizedekben az EU egy jól működő rendszert alakított ki arra az esetre, ha egy külföldi vállalat tartozik egy magyarnak, vagy fordítva. Ez gyökeresen megváltozhat a...

Elolvasom

Niveus hírlevél – 2020. július

Hatályba lépett az új TB törvény, egyúttal 15,5%-ra csökkent a szociális hozzájárulási adó mértéke. Jövő évtől megszűnik a nem kockázatos termékek EKAER bejelentési kötelezettsége. Eltörölték a feltöltési kötelezettséget a helyi iparűzési adóban is. Változnak a jótállási szabályok...

Elolvasom

Kapcsolat

+36 30 861 4009

Köszönjük üzenetét!

Kollégáink hamarosan felveszik önnel a kapcsolatot!