Csökkent a munkanélküliek száma

2020-11-01

Az októberi foglalkoztatási statisztikák azt mutatják, hogy a közel két hete meghirdetett bértámogatási programot igénybe veszik a cégek, annak ellenére, hogy a támogatotti kör igen szűkös. A huszonöt év alatti álláskeresők száma tíz, az alacsony iskolai végzettségűeké öt százalékkal csökkent októberben az előző hónaphoz képest-emelte ki a  Niveus Consulting Group.

  1. október 15-étől érhető el az Innovációs és Technológiai Minisztérium alacsony iskolai végzettségű és a fiatal álláskeresők kapcsán indított bértámogatási pályázata.

Az előzetes tapasztalatok és a statisztika kedvező képet mutat – jelentette ki Bagdi Lajos, a Niveus Consulting Group adótanácsadási üzletágának partnere. Az októberi foglalkoztatási adatok alapján a 25 évnél fiatalabb álláskeresők száma közel 10%-al, míg az alacsony iskolai végzettségű álláskeresők száma ennél kisebb mértékben (5% körüli mértékben) csökkent a szeptemberi adatokhoz képest, ami részben  a támogatási programnak köszönhető.

Ugyan még nem publikus, hogy hány támogatási kérelmet nyújtottak be és bíráltak el pozitívan, de a foglalkoztatottsági adatok javulása azt mutatja, hogy a támogatást aktívan használják a cégek – tette hozzá  a szakértő.

Tekintettel arra, hogy a keret 12,5 milliárd forint, várhatóan még egy ideig fennmaradhat ez a támogatási program, amely összességében akár 25.000 hátrányos helyzetű álláskereső foglalkoztatásához járulhat hozzá.

A program keretében a munkáltatónak legalább 5 hónapig foglalkoztatnia kell az álláskeresőt. A támogatás folyósítási időtartama fix 5 hónap lehet. A támogatás mértéke a foglalkoztatót terhelő bérköltség (bruttó bér és szociális hozzájárulási adó) 50%-a, de teljes munkaidős foglakoztatás esetén legfeljebb 100 ezer Ft havonta. Egy foglalkoztatott után tehát összesen maximum félmillió forint lehet a támogatás (részmunkaidős foglalkoztatás esetén természetesen a támogatási plafon arányosan változik).

A támogatás kapcsán a társaságnak vállalnia kell, hogy a 2020. október 15. napján érvényes statisztikai állományi létszámához képest nem fog csökkenni a munkavállalók létszáma. Támogatás akkor adható, amennyiben a kérelem napján meglévő statisztikai állományi létszám azonos vagy nagyobb, mint 2020. október 15. napján meglévő statisztikai létszám.

 

 

Share this page and start a discussion:

Kérdése van?
Forduljon bizalommal szakértő kollégánkhoz

Hírek

Felére csökkent a KKV-k értéke

A Niveus Consulting Group elemzése a magyar KKV-k cégértékének csökkenéséről

Elolvasom

Kérhetem a fizetésemet Revolutra? Az alternatív fizetési szolgáltatókra vonatkozó előírások

Magyarországon is népszerűek az alternatív fizetési szolgáltatók, mint a Revolut és a Transferwise. A vállalatok kérhetik a bevételeiket ilyen alternatív számlára, sőt a munkabért is utalhatják ezekre. Ez utóbbinál azonban az utalás költségeit levonhatják a munkavállaló béréből- derül ki a Niveus...

Elolvasom

Niveus hírlevél – 2023. április

Még várat magára a Whistleblowing Irányelv implementálása. Április 1-től elérhető a 23ELEKAFA nyomtatvány, amelyre speciális előírások vonatkoznak, ha Horvátország a visszatéríttetés tagállama. A társasági adóbevallás transzferár-adatszolgáltatása jelentős hiányosságokkal bír. A Kúria döntött a XVIII. kerületi légiutas-adóról, a polgármester válaszolt. Áprilisi hírlevelünkben ezekkel a témákkal foglalkozunk.

Elolvasom

Kapcsolat

+36 30 861 4009

Köszönjük üzenetét!

Kollégáink hamarosan felveszik önnel a kapcsolatot!