A bevallási határidő kitolását sürgeti a Niveus Consulting Group

2021-03-10

A kormány már tavaly áprilisban a 140/2020. (IV. 21.) rendeletében szabályozta a bevallások későbbi beadásának lehetőségét. A Niveus Consulting Group szerint ez az adminisztrációs enyhítés idén is ráférne a cégekre, különösen a 2021. március 8-ától elrendelt óvoda- és iskolabezárások és az erősen javasolt otthoni munkavégzés fényében.

 

A tavaly áprilisi jogszabály értelmében a cégek a május 30-áig esedékessé váló éves bevallási kötelezettségeiknek (például társasági adó, KIVA, helyi iparűzési adó, innovációs járulék, stb.) 2020. szeptember 30-áig tehettek eleget. Egyúttal az esedékes éves adóikat is eddig az időpontig voltak kötelesek megfizetni.

 

Bagdi Lajos, a Niveus Consulting Group adótanácsadási partnere szerint a cégek a jelenlegi helyzetben is üdvözölnék a tavalyi rendelet „leporolását” és reaktiválását, ugyanis a napokban elrendelt intézkedések különösen nehézzé tehetik az egyes cégek „normál” működését és ki tudja, hol lesz még a vége.

 

A jogszabályalkotó különösen kedvező helyzetben van, ugyanis a tavalyi tapasztalatok már ismertek, a korábbi jogszabályi szöveg is rendelkezésre áll, egyúttal a vállalkozások érdeke is azt kívánja, hogy a hosszabbítás mellett döntsenek.

 

A korábbi szeptember 30-ai bevallási határidő a szakértő szerint „jól vizsgázott, egyúttal a hatóságok is felkészülten állhatnak a módosítás elé, így nem lehet elvi akadálya a határidő kitolásának”.

Share this page and start a discussion:

Any question?
Please do not hesitate to contact our expert colleague:

News

Niveus hírlevél – 2023. november

Változás a kötelező legkisebb munkabér (minimálbér) és a garantált bérminimum összegében 2023. december 1-től. Elfogadták az őszi adócsomagot. Transzferár Kerekasztal megbeszélést tartottak a Pénzügyminisztériumban. Novemberi hírlevelünkben ezekkel a témákkal foglalkozunk.

Read more

Niveus hírlevél – 2022. március

Változások lesznek a fejlesztési adókedvezmények és az energiahatékonysági célú beruházások szabályozásában. Módosultak a Ptk. szavazati joggal kapcsolatos szabályai. Márciusi hírlevelünkben ezekkel a témákkal foglalkozunk.

Read more

Niveus hírlevél – 2020. június

Változnak a számlázási és számlaadat szolgáltatási szabályok 2020. július 1-től. Halasztást kaptak az agresszív adótervezésben közreműködők. Bizonyos esetekben a transzferár dokumentációkat is 10 évig kell megőrizni. Jelentős összegeket spórolhatunk zöldrendszámos autók vásárlásakor….

Read more

Köszönjük üzenetét!

Kollégáink hamarosan felveszik önnel a kapcsolatot!