Sajtóközleményünk a KKV-k adóadminisztrációs könnyítéséről

2023-10-04

Könnyebb lesz a KKV-k élete

 

Az ETAF (European Tax Adviser Federation) tájékoztatása szerint az Európai Bizottság 2023. szeptember 12-én elfogadott egy jelentős mérföldkőnek számító KKV javaslatcsomagot az EU-ban működő határon átnyúló mikro-, kis- és középvállalatok támogatására, mely az adózással kapcsolatos adminisztratív kötelezettségek drasztikus könnyítésére irányul – hívta fel a figyelmet a Niveus Consulting Group.

 

Bagdi Lajos, a Niveus Consulting Group partnere: „Az új, mérföldkőnek számító, frissen elfogadott irányelv javaslatban a „HOT” rendszer, azaz a Head Office Tax (HOT) rendszer felállítását taglalják.

 

Várhatóan a téma tényleg „hot topic” lesz a következő időszakban, hiszen számos lehetőséget nyit meg a hazai KKV szektor számára is, és a hazánkba érkező külföldi vállalkozásokat is segíti a piacra lépésben.”

 

Mi tartalmaz a HOT?

 

Az EU-s KKV-k, melyeknek több tagállamban is van állandó telephelye, lehetőséget kapnának arra, hogy adóbevallási és adófizetési kötelezettségeiket kizárólag székhelyük szerinti országukban teljesítsék. Az illetékes adóhatóság ezt követően továbbítaná a bevallásokat és az adóösszegeket az érintett uniós országok hatóságainak, ezzel számos adminisztrációs terhet levenne a vállalkozások válláról – jegyezte meg Bagdi Lajos.

 

A javaslattevők célja az, hogy a határokon átnyúló adózási költségeket, valamint a jogviták és kettős adóztatás kockázatát csökkentsék, egyúttal egyablakos ügyintézést (OSS) vezessenek be az adóbevallási kötelezettség egyszerűsítése érdekében. Az adóellenőrzés és viták rendezése az adott tagállamban maradna, de a rendszer fenntartaná a tagországok közös ellenőrzésének lehetőségét.

 

Az új rendszer nem lesz kötelező, csak opcionális, meghatározott feltételekkel választhatják a cégek 5 évre, de ez természetesen megújítható.

 

Az irányelv szerint ezeket a szabályokat 2026. január 1-éig kellene az EU tagállamainak a nemzeti jogrendszerükbe átültetniük, most jelenleg még a véleményezési szakasz zajlik a tagállamok részéről. A Niveus Consulting Group véleménye szerint ez a könnyítés nagy segítség lenne ez a hazai vállalkozások versenyképességének fokozásában, az adóadminisztráció leépítésében és a kapcsolódó költségek csökkentésében.

 

Amennyiben a fentiek kapcsán kérdése merül fel, a Niveus Consulting Group szakértői készséggel állnak rendelkezésre, keressen bennünket bizalommal!

Share this page and start a discussion:

News

Niveus hírlevél – 2023. július

Kihirdették a nyári adócsomagot, a tervezethez képest a társasági adóban, a munkaerőkölcsönzés és a fémkereskedelem tekintetében történtek a legnagyobb változások. Módosult az extraprofitadó rendelet is. Extra juttatás adható a SZÉP kártyára. Adminisztrációs változás az idegenrendészeti eljárásban, amely kapcsán örömmel jelentjük be, hogy elindítottuk Immigration Desk szolgáltatásunkat. Júliusi hírlevelünkben ezekkel a témákkal foglalkozunk.

Read more

A Niveus Consulting Group elemzése a 30 év alatti anyák adómentességéről

Ennyit hagyhat a 30 év alatt szülő nők zsebében az új adókedvezmény

Read more

Hungarian Tools Help tax Morale, With Leeway for Improvement

While Hungary’s tax morale has significantly improved in the past two decades, there is room for improvement to better incentivize taxpayer willingness...

Read more

Köszönjük üzenetét!

Kollégáink hamarosan felveszik önnel a kapcsolatot!