Az Ubernek is oda kell figyelni az adózásra Niveus Consulting Group kommentár

2024-06-18

Az Uber Budapestre érkezése valószínűleg sok tekintetben át fogja rendezni a jelenlegi piacot. Eddig 2500 sofőr jelentkezett, akik vélhetően egyéni vállalkozóként vagy kisebb cégként fognak taxizni az új színekben.

A Bolttal kapcsolatban tavaly felmerült kérdésként az, hogy szabályos-e az, ahogy a Bolt a taxisoknak számláz. Akkor erre az volt a válasz, hogy a Bolt szabályosan jár el, csak a taxisok (akik sokszor alanyi adómentesek voltak) nem voltak tudatában annak, hogy nekik a külföldi cég részére kifizetett jutalék után meg kell fizetni a magyar ÁFÁ-t.

 

A Niveus Consulting Group szerint az Uber konstrukciója egy kicsit bonyolultabb lesz, ugyanis a taxisok részben egy magyar cégnek fizetnek (aki természetesen ÁFÁ-val növelten állítja ki a számlát), részben pedig az Uber EU-s leányvállalatának fizet jutalékot, amiről ÁFÁ-t nem tartalmazó számlát kap. Ez után itthon kell megfizetni az ÁFÁ-t. Ez nyilván az általános ÁFA szabályok alapján fizető vállalkozóknak nem lesz probléma, de az alanyi menteseknek (különösen azoknak, akik eddig a magyar Főtaxitól kaptak csak számlát) oda kell figyelniük erre, azaz nekik ugyanúgy be kell fizetniük.

 

Ez nem csak adminisztratív terhet jelent (ehhez egy megfelelő könyvelő segítséget nyújthat), hanem úgy is kell tervezni, hogy az Uber által hirdetett jutalék nettó összeg, ezen felül a költségekbe bele kell tervezni az ÁFÁ-t (amit alanyi mentes adózók nem vonhatnak le).

Share this page and start a discussion:

Any question?
Please do not hesitate to contact our expert colleague:

News

Niveus hírlevél – 2020. január

Február 1-jével hatályba lép a belterületté nyilvánított ingatlanok 90%-os illetékkötelezettsége. Megnyílt a lehetőség a behajthatatlan követelések miatti áfaalap csökkentésre. Még mindig sok a hiba az online számlaadat-szolgáltatásban. Sokan nem gondolnak arra, hogy környezetterhelési díjfizetési...

Read more

A Niveus Consulting Group kommentárja az online számlákkal kapcsolatos automatikus hibajelentésről

Az október 5-i tájékoztatójuk szerint a NAV 2021. októberétől az elektronikus tárhelyen keresztül tájékoztatja a cégeket arról, ha sikertelen az online számláikkal kapcsolatos adatfeltöltés. Ezzel egy régi kifogást orvosolnak, hiszen többször előfordult, hogy valamilyen hiba miatt az online számla adatszolgáltatás sikertelen volt, de erről a cégek nem, vagy csak későn szereztek tudomást-összegzi a Niveus Consulting Group.

Read more

Niveus Consulting Group kommentár - Adótanácsadók Egyesületének álláspontja a KKV-k részére szükségesnek tartott egyes adózási, bevallási, adatszolgáltatási jogszabályok átmeneti könnyítésére

Fischer Ádám, a Niveus Consulting Group jogi partnere szerint a javaslatok a KKV-k likviditási problémáinak kezelésére és a vállalkozások adminisztrációs terheinek átmeneti csökkentésére nyújthatnak megoldást.

Read more

Köszönjük üzenetét!

Kollégáink hamarosan felveszik önnel a kapcsolatot!