A Niveus Consulting Group véleménye a devizában történő adófizetésről

2022-08-22

A cégek többsége még nem tud idén devizában adót fizetni

Niveus Consulting Group kommentár a devizában történő adófizetéshez

 

2022.augusztus 9-én jelent meg a Közlönyben a társasági adó devizában történő megfizetéséről szóló 298/2022. (VIII. 9.) Kormányrendelet, amely alapján a cégek a társasági adót nemcsak forintban, hanem euróban és dollárban is megfizethetik. A Niveus Consulting Group arra hívja fel a figyelmet, hogy a cégek többsége idén még semmiképpen nem tud élni ezzel a lehetőséggel. Az iparűzési adót nem rendezte a jogszabály, a korábbi bejelentések ellenére ezt mégsem teljesíthetik a vállalkozások devizában.

 

A vonatkozó jogszabály alapján a cégeknek bejelentési kötelezettsége van a NAV felé, amennyiben a társasági adó fizetési kötelezettségüket amerikai dollárban vagy euróban szeretné teljesíteni – hívta fel a figyelmet Bagdi Lajos, a Niveus Consulting Group adótanácsadási partnere.

 

Ezen bejelentést az adóév első napját megelőző hónap első napjáig, az adóév egészére nézve lehet tenni A rendelet rögzíti, hogy ezt első alkalommal a 2022. szeptember 30-át követően kezdődő adóév tekintetében lehet megtenni. Így a naptári éves adózók (ide tartozik a vállalkozások zöme) 2022-ben még nem tudják teljesíteni devizában az adófizetési kötelezettségét, viszont ha jövőre szeretnének élni ezzel a lehetőséggel, akkor legkésőbb 2022. december 1-jéig erről nyilatkozniuk kell az adóhatóság felé. Ezt követően már nem tudják a bejelentést a 2023-as évre megtenni – hangsúlyozta a szakértő.

Share this page and start a discussion:

News

A nagyvállalatoknak több időre van szükségük

A Niveus Consulting Group saját ügyfélkörében végzett nem reprezentatív kutatása megerősíti, hogy főleg a KKV szektor igényelte első körben a bértámogatást. A nagyvállalati ügyfélkör csak mintegy 3-4 százaléka élt ezzel az eszközzel. Sokan még halogatják a döntést és a tömeges beadás ebben a vállalati körben csak ezt követően várható.

Read more

Mégsem startol jövőre az elektronikus számla és digitális adatszolgáltatás reform

Az Európai Bizottság VAT in Digital Age (VIDA) javaslatcsomagja az EU tagállamokban kötelezővé tenné az elektronikus számlázást a közösségen belüli ügyletek esetében, illetve egy új, majdnem valós idejű digitális adatszolgáltatási rendszer bevezetését is előírná.

Read more

Niveus hírlevél – 2020. február

Március 1-jétől módosíthatók az EKAER bejelentések. A NAV tájékoztatót adott ki a külföldi TBSZ számlákkal kapcsolatban. 2020. január 10-től változott a pénzmosás elleni törvény. Április 1-jétől jelentősen változnak a bírósági eljárások. Februári hírlevelünkben ezekkel a témákkal foglalkozunk...

Read more

Köszönjük üzenetét!

Kollégáink hamarosan felveszik önnel a kapcsolatot!