Töltés

tranzakciós tanácsadás

Magyarországon a cégértékesítés és a hozzá kapcsolódó tanácsadás kevésbé elterjedt, mint a nyugat-európai országokban illetve Amerikában. Ez részben magyarázható a rövidebb múltra visszatekintő piacgazdasággal, illetve azzal, hogy a rendszerváltás idején alakult magáncégek tulajdonosai csak napjainkra jutottak el arra a pontra, hogy az általuk felépített vállalkozás működtetésének továbbadásával foglalkozzanak.

Célunk, hogy tranzakciós vagy más néven M&A szolgáltatásunkkal támogassuk a hazai KKV-k tulajdonosait és segítsük őket a cégérték-növelésben, befektető-bevonásban és a cégértékesítésben rejlő lehetőségek kihasználásában.

milyen kérdésekben
segít az m&a tanácsadás?
  • A cégértékesítési lehetőségek megismerésében.
  • A cég értékének meghatározásában.
  • A cégérték maximalizáláshoz szükséges javaslatok megfogalmazásában.
  • A cégértékeléshez-cégértékesítéshez kapcsolódó személyes és üzleti kérdések tisztázásában.
  • A sikeres cégértékesítésben.
miért indokolt tanácsadót
igénybe venni?
  • Rendelkezik a szükséges szakmai, pénzügyi, jogi és adózási ismertekkel.
  • Ismeri a cégértékesítés lépéseit, a gyakori problémákat és kézben tudja tartani az egész folyamatot.
  • Ért a befektetők nyelvén, tárgyalástechnikai okokból előnyösebb, ha nem a tulajdonos egyeztet közvetlenül a befektetővel.
  • A tulajdonos és befektető közötti jó viszony fenntartása érdekében a ?lengéscsillapító? szerepét is betöltheti.
  • Akár stratégiai akár pénzügyi befektetőről legyen szó, általában sokkal tapasztaltabb a cégtulajdonosnál a tranzakciók részleteit illetően.

CÉGÉRTÉKELÉS

A cégértékelést érdemes elvégezni az eladás előtti felkészülés részeként, hiszen később jó viszonyítási alapként szolgálhat a beérkező vételi ajánlatok elbírálásánál és segítséget jelenthet a vételár csökkentésére tett befektetői kísérletekkel szemben is. Mindemellett, a cégértékelést érdemes elvégezni akkor is, ha a tulajdonosban az eladásra vonatkozó határozott döntés még nem született meg, de szeretné megismerni vállalkozásának aktuális becsült piaci értékét.

CÉGÉRTÉK MAXIMALIZÁLÁS

Annak érdekében, hogy a vállalatot az elérhető legmagasabb áron lehessen értékesíteni, megfelelő időben el kell kezdeni gondolkodni a kiszálláson és már előre célszerű felkészíteni a céget a tranzakcióra. Éppen ezért az eladás előtt érdemes azokat a beruházásokat, átalakításokat és racionalizálásokat végrehajtani, melyek eredményeként a cégérték növekedése várható. Az egyes lépések cégértékre gyakorolt hatásának megítélésében fontos szerepe van egy külső tanácsadónak.

CÉGÉRTÉKESÍTÉS

Az üzletrész-értékesítési folyamat időigénye és összetettsége eltérő lehet annak függvényében, hogy mi a tulajdonos célja, eladásról vagy tőkebevonásról beszélünk, pénzügyi vagy szakmai befektetővel állunk szemben, hazai vagy külföldi piaci szereplő a vevő, pusztán cégeladásról van szó vagy egy komplex tulajdonosi stratégia megvalósításáról. Bármi legyen is a tranzakció indoka, abban mindegyik megegyezik, hogy a tulajdonosok és ezzel egyetemben a cégértékesítési folyamat célja az üzletrészért kapott ellenérték maximalizálása. A cégértékesítési folyamat menedzselése ugyanakkor jelentős idő- és energia befektetést igényel a tulajdonos részéről, így célszerű az eladási folyamatba egy szakmailag felkészült tanácsadót is bevonni.

TŐKEBEVONÁS

Tőkebevonási szolgáltatásunk keretében az újonnan induló, gyors növekedési potenciálú vállalkozások, illetve a növekedési vagy érett életszakaszban lévő, megfelelő volumenű cash flow-t termelő cégek részére segítünk befektető partner megtalálásában és ezen keresztül a további növekedés finanszírozásához szükséges külső tőke bevonásában. Befektetői kapcsolatainkra alapozva preferált szakágazataink a következők: információ- és kommunikáció technológia (ICT), egészségügy és élettudományok, energetika és fogyasztási cikkek gyártása.

Szabolcsi György - Üzletágvezető
Tranzakciós tanácsadás
szabolcsi.gyorgy@niveus.hu
+36 30 491 81 70

Amennyiben tranzakciós tanácsadási szolgáltatásaink kapcsán bővebb információra lenne szüksége, kérjük tekintse meg üzletágunk önálló honlapját (http://ncg-mna.hu), vagy kérjük forduljon bizalommal szakértő kollégánkhoz a feltüntetett elérhetőségeken.

Váltás teljes nézetre!
Az oldal tetejére!